Det gjelder bare å finne den rette lokaliseringen, etter at det nå er gitt endelig avslag i Tveit.

— Jeg har besluttet at jeg vil flytte til Kristiansand, og ser veldig optimistisk på å finne en løsning for hesteholdet. Jeg har fått mange henvendelser fra folk som har fulgt saken og tilbudt forskjellige alternativer, opplyser Cathrine Rasmussen til Fædrelandsvennen på telefon fra Danmark.

Starter på nytt

- Og hva går plan B ut på?

— Jeg har ikke noen eksakt plan ennå, jeg har ikke brukt for mye krutt på å arbeide med alternativer før avgjørelsen forelå. Men nå får jeg kikke alvorlig på hva som finnes, svarer 50-åringen.

Cathrine Rasmussen avbildet med hingsten DaVinci i Danmark. Foto: PRIVAT

Som datter av skipsreder Einar J. Rasmussen eier hun 16,6 prosent av mektige Rasmussengruppen i Kristiansand, men hestehold ble hennes bane fremfor lukrative investeringer. Landslagsrytteren i dressurridning hadde avtalt å kjøpe en gård på Foss for å bygge ridehall, ridebane og servicebygg. Denne delen av Tveit regnes som et av de beste jordbruksområdene i kommunen.

I april ga kommunalutvalget tillatelse til hestesenteret, selv om jordloven er krystallklar på at dyrket mark ikke må brukes til andre formål enn jordbruksproduksjon.

— Optimismen forsvant

I juli valgte Fylkesmannen i Vest-Agder å overprøve kommunens tillatelse, et vedtak som så ble påklaget av Rasmussens advokat Ivar Sveen.

— Optimismen forsvant i løpet av prosessen, erkjenner Rasmussen, og legger til at Landbruksdirektoratets vedtak strider mot hennes logikk.

- Saken har tatt forferdelig lang tid, det har nesten vært mest frustrerende. Når man ikke vet hva man har å forholde seg til, og må sitte og vente til det tas en avgjørelse, forteller hun.

Cathrine Rasmussen betalte 20,150 millioner for toppleiligheten i bygget til venstre, ytterst på Tangen. Foto: Roald Ankersen

Planen var å flytte inn i rekordleiligheten til 20 millioner kroner øverst på Tangen Ytterst sist sommer, men nå går det trolig en ny vinter og vår, og vel så det.— Jeg var der på juleferie, det var fantastisk. Jeg gleder meg veldig til å flytte, og storkoser meg i Kristiansand.

De siste 20 årene har hun tilbrakt i Danmark, hvor hun eier og bor på gården Kleppenhus ved Ebeltoft på Jylland.

Bekymret for matproduksjonen

Planen er å ta med seg fire-fem hester på flyttelasset hjem og etablere et hestesenter nærmest mulig boligen på Tangen. Det kan være hun må ut av kommunen.

Jeg kommer ikke til å søke byggetillatelse på landbruksjord igjen.

- Men denne gang styrer du unna landbruksjord?

— Jeg kommer ikke til å søke byggetillatelse på landbruksjord igjen, lover Cathrine Rasmussen.

Det politiske flertallet argumenterte med at hestehold er så nærme gårdsdrift du kan komme, samt at matjorda skulle flyttes og ikke gå til spille.

For direktoratet spiller dette liten rolle. Heller ikke hensynet til næringsutvikling eller hestesport veier tyngre enn jordvernet.

De kan kort og godt ikke tillate at tre mål jordbruksareal tas ut av produksjon i overskuelig tid:

«Det er et nasjonalt mål at matproduksjonen skal øke i Norge, og hensynet til jordvernet er styrket i de senere år.» heter det i det åtte sider lange vedtaket.

- Glad på vegne av jorda

Bondelaget i Kristiansand har avgitt høringsuttalelser og pratet med politikerne for å stanse planene om hestesenteret på Foss.

Tomas Drangsholt Gabrielsen, leder for Bondelaget i Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

Da Fædrelandsvennen opplyser om direktoratets vedtak, reagerer lokallagsleder Tomas Drangsholt Gabrielsen fra Tveit slik:— Man får litt blandede følelser. Det er dumt at hun ikke får til det hun vil, men vi er glade for at matjorda blir bevart. Det hadde vært interessant med hester, men Bondelaget er mest opptatt av å bevare jorda.

Lokallagslederen viser til at det finnes masse dårlig og middels jord å bygge ned, man behøver ikke ta den mest produktive.

— Det ordner seg vel med hestesenteret, det finnes alltid noen andre muligheter. Vi er glade på vegne av jorda, bygges den ned er den tapt for alltid, påpeker Gabrielsen.