For ett år siden sto Haik Shellunts fram i Fædrelandsvennen og fortalte han hadde søkt hundrevis av jobber, uten å få napp. Han fortalte også at han hadde skiftet navn fra Haik Shellunts til Christian Shellunts-Berg.

— En venn mente jobbmulighetene var langt større om jeg byttet navn, så jeg ville forsøke det, sier han.

Det er 25 prosent mindre sjanse for å bli innkalt til jobbintervju dersom jobbsøkernavnet ikke er tradisjonelt norsk. Det bekrefter forskning fra 2009-2010, hvor det ble sendt ut 1800 fiktive søknader på 900 reelle jobber på Østlandet, hvor halvparten av navnene i søknadene var av utenlandsk opprinnelse.

— Undersøkelsen viste at mennesker med norske navn hadde 25 prosent bedre sjanse for å komme på intervju, selv om utdanningsnivået var det samme. Resultatene viser diskriminering som fører til stigmatisering. Forskning viser aller mest diskriminering i arbeidslivet til jobber innen økonomi og finans, og jobber som krever lavt utdanningsnivå, sier Arnfinn Midtbøen, forsker ved instituttet for samfunnsforskning, med doktorgrad innen etnisk diskriminering i arbeidslivet.

Fikk jobb

Christian (39) kom til Farsund fra Armenia for 12 år siden, og har siden den gangen hatt et mål om å etablere seg i det norske samfunnet. Han lærte seg språket allerede da han bodde i asylmottak. I 2011 tok han mastergrad innen offentlig politikk og ledelse etter fem år ved Universitetet i Agder. Med snittkarakteren B var han en av kullets beste elever.

Med gode eksamenspapirer for hånd trodde Christian at målet var nådd, og at han endelig skulle få drømmejobben. Arbeidsledige uker ble til måneder og år. Han sendte i snitt ti jobbsøknader i uka, over to år, men uten resultat. Han ble ikke kalt inn til ett eneste intervju, og frustrasjonen og oppgittheten var i ferd med å ta overhånd.

— Jeg tenkte at det måtte være noe galt med meg, sa Shellunts-Berg for ett år siden da Fædrelandsvennen skrev om saken.

— Det var en fantastisk følelse da Nav kalte meg inn til intervju. Da hadde jeg vært arbeidssøker i over to år og sendt rundt 900 søknader, sier Shellunts-Berg, som i dag er ansatt som veileder hos Nav Flekkefjord. Det er en prosjektstilling som varer til juni 2014

- Ille for enkeltmennesket

Utenlandske søkere kvoteres inn til intervjurundene ved ansettelser i Nav. Enhetsleder i Nav Flekkefjord, Jessie Paulsen, sier at Shellunts-Berg ikke ble kvotert inn i ansettelsesprosessen.

— Jeg visste ingenting om bakgrunnen hans før han dukket opp på intervju hos oss. Han fikk jobben på bakgrunn av kvalifikasjonene, sier enhetslederen.

— Det er tragisk at mor Norge ikke bruker den kompetansen som ligger der. Christians historie sier en del om nordmenn, mener Paulsen.