Om det var noen som trodde fjorårets sjakkhysteri bare var et blaff, må de tro om igjen. For også i år har NRKs VM-sendinger vært en seersuksess. Hele 2,76 millioner nordmenn har på et eller annet tidspunkt fulgt Magnus Carlsens vei mot verdensmestertittelen på kanalen.

798.000 var innom NRKs sjakksendinger hver dag, mens et gjennomsnitt på 199.000 nordmenn fulgte partiene hvert minutt. Fjorårets VM hadde til sammenligning et snitt på 208.000 seere.

Les også: Arrangøren tror ikke sjakk-VM vil bli arrangert i Norge

Siste del av selve finalen ble fulgt av 572.000 seere på NRK 1, hvilket er en andel på 49,8 prosent av kanalens seere over 12 år. I tillegg fulgte 200.000 seere første del av finalen på NRK 2. Det melder kampanje.no.

Hele sjakk-VM på NRK har hatt en markedsandel på 34 prosent i sin sendetid for seere over 12 år.

— Sjakk-VM har vært en fantastisk suksess. Både seertallene og tilbakemeldingene vi har fått har vært gode, sier NRKs sportssjef Rune Haug til aftenposten.no.

Fornøyd med jevne kamper

Han hadde forventet at det fortsatt fantes en vesentlig interesse for sjakk blant nordmenn, men fryktet tidlig at Carlsen skulle ta livet av all spenning ved å være for suveren.

— Kampen var mye jevnere i år. Vi var redde for at han skulle avgjøre det tidlig og fjerne spenningen, men heldigvis fikk vi spenning helt til slutt - noe som er viktig for interessen, sier Haug, som ønsker å fortsette suksessen.

— Det vil nok være aktuelt å fortsette satsningen på sjakk, men allerede nå er det hard kamp om rettighetene. Og kampen vil nok bli enda hardere i fremtiden, sier han.

Suksess for VGTV

Også VGTV, som sammen med NRK hadde rettighetene til sjakk-VM, var fornøyd med seertallene. Digitalt hadde VGTVs sendinger 110.000 unike brukere hver dag, mens 8000 seere fulgte i snitt hver sending på den helt ferske lineære kanalen. 100.000 skal også ha vært innom den nystartede TV-kanalen hver dag.

Flest seere hadde VGTV under den avgjørende kampen søndag, da 44.000 fulgte sendingene digitalt, mens hele 54.000 nordmenn fulgte dem lineært.

Totalt har VGTV hatt 2,6 millioner visninger digitalt, og 600.000 har på ett eller annet tidspunkt vært innom sendingen lineært.

— Vi er veldig fornøyd med at så mange valgte å følge våre sendinger. Vi er også fornøyd med mottakelsen sendingene våre har fått, noe som tyder på at vi har truffet godt med form og innhold, sier VGTV-redaktør Helje Solberg.

Tallene er en nedgang på 30-40 prosent fra i fjor, men om en tar med tallene fra TV-kanalen er fallet mindre.

— Det er litt vanskelig å sammenligne fordi vi har endret statistikksystemet. Men det er nok en nedgang fra i fjor, da TV-sendinger av sjakk var nyere. Totalt sett er vi fornøyd med tallene i år også, sier Einar Aaby Hirsch i VGTV.