MOLDE (Rbnett): Spillerne i eliteserien kåret Per Ivar Staberg til årets dommer i 2012 og 2013. Nå er det slutt. Søndag dømmer han sin siste kamp når Sarpsborg tar imot Lillestrøm.

— Planen var at jeg skulle ta en sesong til og så slutte av fri vilje. Nå får jeg ikke muligheten til det, og det må jeg bare akseptere, sier Per Ivar Staberg til Rbnett.

Han har dømt rundt 250 kamper i øverste divisjon siden debuten mellom Bodø Glimt og Vålerenga i 1995. Han representerte først Sunndal og så Harstad. De tre siste årene har han bodd og jobbet i Molde-området og dømt for Malmefjorden.

Sjefen ringte

Staberg fikk en telefon fra dommersjef Rune Pedersen forrige tirsdag. Beskjeden var klar. Dommerkomiteen i Norges Fotballforbund ønsker ikke Staberg som dommer i eliteserien i 2015. — Jeg har hatt et par samtaler med Pedersen i etterkant og ba dem vurdere saken på nytt. Torsdag denne uka fikk jeg det samme svaret en gang til.

- Hva mener du om avgjørelsen til dommerkomiteen?

-Jeg er uenig, helt klart. Jeg mener jeg er god nok til å dømme også i 2015. Samtidig er oppfattelsen av en dommers prestasjoner basert på subjektivt skjønn, så da må jeg bare forhold meg til komiteens vurdering. De vil ha færre toppdommere for at det skal bli flere kamper på hver enkelt. Akkurat den vurderinga er jeg enig. Men jeg mener jo at jeg burde vært en av dem som ble med videre.

— Hvilken forklaring fikk du av Rune Pedersen?

— Det er en totalvurdering som ligger bak avgjørelsen. I perioder har jeg brukt flere forsøk på å klare de fysiske kravene til dommere i Tippeligaen, men seinest i høst klarte jeg alle testene på første forsøk. Forbundet mener tydeligvis at det er et argument at jeg ikke har vært i god nok form. I tillegg har jeg inntrykk av at alderen har spilt en rolle, selv om det er fem år til jeg når grensa, sier 45-åringen.

Takket for seg

Fredag sendte han ut en orientering til dommervenner og andre kontakter i Fotball-Norge der han takket for samarbeidet og sa takk for seg.

— Jeg har dømt i 20 år på dette nivået. Det er ikke mange som får oppleve det, og det er jeg absolutt takknemlig for. Dommergjerninga har utgjort 40 prosent av inntekta mi de siste årene. Den har vært en stor del av livet mitt. Nå får jeg muligheten til å gjøre noe annet, og det gleder jeg meg allerede til, sier Per Ivar Staberg.