Katten Petrus tilbrakte en halvtime inne på familiens badegulv før den ble avlivet hos dyrlegen. Den hadde knusningsskader i hele bakparten. Foto: Privat

MANDAL: — Uhell kan skje, men jeg reagerer på handlingen etterpå. Det er veldig tarvelig at man ikke forsikrer seg om dyret lider eller ikke, sier Nils Bernt Rinde.

Onsdag drakk han morgenkaffen sin utenfor huset ved Krokvatnet i Mandal da han ble oppmerksom på at familiekatten «Petrus» lagde det han beskriver som hjerteskjærende lyder.

Gjennom hekken kom katten slepende fra fylkesvei 459 som passerer huset. Katten hadde tydelige skader.

— Jeg skjønte straks at den var blitt påkjørt, men bilen kjørte bare videre. Jeg satt ikke og så på veien da det skjedde, så jeg så ikke selve hendelsen, sier Rinde.

Katten Petrus tilbrakte en halvtime inne på familiens badegulv før den ble avlivet hos dyrlegen. Den hadde knusningsskader i hele bakparten. Foto: Privat

Ble avlivet

Hos dyrlegen viste det seg at Petrus hadde massive knusningsskader i hofte, hale og den nedre delen av ryggen. Katten ble avlivet etter kort tid.

— Den var rett og slett lam i bakparten. Jeg får helt vondt i magen når jeg tenker på det - det er bare tre uker siden den andre katten vår ble påkjørt om natta, men heldigvis hadde den sjåføren såpass gangsyn at han la igjen lapp i postkassa vår, sier Rinde.

Han håper at Petrus' tragiske skjebne kan være en vekker for bilister som kjører på katter. I løpet av årene Rinde og familien har bodd langs Røyselandsveien, har rundt ti av familiens katter blitt påkjørt. Kun den ene ganga tidligere i september har sjåføren meldt fra. På fylkesveien med 80-sone holder ofte sjåførene høy fart når de kjører forbi.

— Sjåførene må forstå at det er et liv som blir rammet. Hadde jeg ikke vært hjemme, ville katten blitt liggende med knust rygg fram til ettermiddagen. Nå fikk vi heldigvis fridd han fra lidelsene ganske raskt, sier Rinde.

Pågang hos Dyrebeskyttelsen

For Aina Bø ved Dyrebeskyttelsen i Mandal, er det ingen overraskelse at sjåfører etterlater hardt skadede dyr i veikanten. Jevnlig kommer folk innom med døde katter som de har funnet i grøfta.

— Katt og kanin har lav status, og for mange er det «bare en katt». Ut fra det jeg ser selv, ligger det en del katter påkjørt langs veiene. Når folk kjører opp døde katter til oss, er det sjelden de som har kjørt på selv som kommer, sier Bø.

Hun forteller at Dyrebeskyttelsen i Mandal i år har tatt inn rekordmange katter. Frem til nå har de registrert 76 katter som har blitt tatt inn i ulik forfatning, og rundt 15 hunder. Til sammenlikning var 72 katter inne i lokalene i Mandal i løpet av hele 2015. Noen av kattene som blir påkjørt eller skadet, kommer ikke inn i systemet på grunn av avlivning.

— Det er ofte syke og skadede dyr som kommer inn hit, og tallene underbygger at mange ikke bryr seg om kattene, sier Bø.

Siste forsøk

Hjemme hos familien Rinde, tok de tre barna på fem, seks og åtte år dødsbudskapet tungt. På Facebook etterlyste familiefaren sjåføren i et forsøk på å få synderen til å melde seg. Så langt har forsøket vært resultatløst.

— Jeg skrev i et håp om at noen hadde fått høre om det, men dessverre har ingen meldt seg. Vi har skaffet ny kattunge, i et siste forsøk på å ha katt som kjæledyr. I lang tid har vi mistet nesten en katt i året, og det er en grense for hvor mange katter vi kan miste. Selv for meg som voksen mann smerter det å se dem ihjelkjørt. Stopp nå i hvertfall, oppfordrer han.