SONGDALEN: — Dette dreier seg om et kattehold som har kommet ut av kontroll. Dyreeier har matet kattene ute, noe som har tiltrukket seg andre katter og skadedyr. Det som da skjer er at man får uønsket paring. Over noen år kan to katter ha blitt til veldig mange, sier Robert Ilievski, veterinær i Mattilsynet.

Han sier personer som begynner å fôre hjemløse katter påtar seg ansvaret for dem. Dette gjelder både fôring, stell, helsehjelp og kontroll av kattenes reproduksjon. Mattilsynet har fått en rekke bekymringsmeldinger knyttet til katteholdet. Siden januar har kvinnen hatt over hundre katter som har gått inn og ut av huset hennes i et boligområde i Songdalen.

Har omplassert 70 katter

De siste månedene har Mattilsynet tatt grep. Ved hjelp av ulike frivillige organisasjoner er rundt 70 katter omplassert.

— Mattilsynets hovedoppgave er ikke å drive med omplassering av dyr og vi er derfor avhengig av et godt samarbeid med frivillige organisasjoner når de kommer over dyrehold som må avvikles eller reduseres. Når det ikke finnes en kjent dyreeier, har Mattilsynet hjemmel til selv å fange inn og avlive eller omplassere forvillede katter dersom vi mener det er nødvendig, sier Ilievski.

Katter som er syke eller ikke tamme nok til å omplasseres, blir avlivet.

Skaffet nye eiere

På Tinnheia i Kristiansand har organisasjonen Dyrenes Beskytter så langt tatt i mot rundt 50 katter fra kvinnen. Flere av de voksne individene har vært drektige slik at det totale antallet raskt har økt. Dyrenes beskytter beholder ikke dyrene selv, men tar vare på dem inntil de overleveres nye eiere.

— Vi har gått ut på Facebook og oppfordret folk til å ta imot katter. Folk har vært veldig flinke til å støtte opp og mange har meldt seg. Men vi har ennå flere katter, så det er bare å melde seg, sier leder Arnfrid Robstad til Fædrelandsvennen.

Songdalen-kvinnen har fått pålegg om kun å beholde toppen ti katter, som alle skal merkes, kastreres og fores innendørs. Onsdag denne uka var Mattilsynet ute for å sjekke om hun etterlevde pålegget. De observerte da rundt 20 katter i og rundt huset, men de mener det er sannsynlig at flere katter oppholder seg på eiendommen.

— Sju katter ble avlivet, mens seks ble omplassert samme ettermiddag, opplyser Robert Ilievski.

_MG_5104bb.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir

Han sier alle katter blir sjekket om de er merket eller har microchip før de blir omplassert eller avlivet.

Politiet var med

Mattilsynet hadde under aksjonen bistand av politiet, noe Ilievski sier er vanlig når dyreeier ikke er enige med dem.

— Politipatruljen opplyste til meg at det hadde gått rolig å greit for seg. De hadde tatt kontakt med dyreeier som ble med dem bort fra huset, slik at Mattilsynet kunne jobbe uforstyrret, sier Terje Erklev, etterforskningsleder ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Erklev opplyser ellers at Mattilsynet har anmeldt kvinnen for truende uttalelser. I avhør har hun forklart at hun mener dette ikke var trusler, men informasjon.

Kvinnen opplyser til Fædrelandsvennen at hun har klaget på vedtaket fra Mattilsynet og opplever at hun blir urettferdig behandlet av myndighetene.