Norge og Island besluttet under et møte i ESA (Efta-avtalens kontrollorgan) i dag å koble landene opp mot EUs plan for å avdekke svindel med storfekjøtt.

EU vedtok forrige uke å innføre en måneds intensiv DNA-testing av produkter som inneholder storfekjøtt, for å avdekke omfanget av hestekjøttskandalen. Testingen ble igangsatt etter avsløringer om at hestekjøtt solgt som storfekjøtt har blitt brukt i en lang rekke frossenmatretter solgt over hele Europa.

I Norge har både Ica, Rema, Coop og NorgesGruppen funnet hestekjøtt i sine frossenlasagner, og har nå satt i gang bred testing av sine produkter.

Allerede i gang

Mattilsynet var observatør under forrige ukes møte i EU, og har allerede startet arbeidet med å gjennomføre tilsvarende tiltak her i landet. Tilsynet skriver på sine hjemmesider at det regner med å starte testingen i begynnelsen av mars.

ESA har ansvaret for å følge opp landene utenfor EU, og under dagens møte ble Norge og Island enige om å iverksette samme tiltak som EU.

Landene skal kontrollere matvarer som ifølge merkingen skal inneholde storfekjøtt, for å undersøke forekomsten av hestekjøtt i disse matvarene. I samme periode skal hestekjøtt testes for eventuelle forekomster av medisiner.

Inn i EUs meldesystem

Ifølge seksjonsleder Janne Britt Krakhellen i ESAs seksjon for matsikkerhet, ble landene enige om at Norge skal ta 50 produktprøver i løpet av prøveperioden, mens Island skal ta 10 prøver.

Prøveperioden vil strekke seg fra i dag og en måned fremover.

Kontrollresultatene fra Norge og Island skal jevnlig rapporteres til ESA, som så rapporterer videre til EU.

— Vi skal gi all informasjon videre til EU-kommisjonen og det europeiske meldesystemet for helsefarlig mat og fôr, slik at alle styresmakter i EØS umiddelbart får tilgang til den, skriver ESA i pressemeldingen.

Produserer igjen

Det franske selskapet Spanghero, som er blitt beskyldt for å ha sendt hestekjøtt i omløp som storfekjøtt, fikk tidligere i uken gjennoppta deler av produksjonen etter å ha vært stengt siden skandalen ble kjent.

Selskapet har nå vasket ned fabrikken, og produserer igjen pølser, kjøttdeig og ferdigmat. Selskapet har annonsert at det vil bevise sin uskyld i saken, og kritiserte franske myndigheter for å være for raske ute med å peke ut syndebukker i saken.

Franske myndigheter vil fredag publisere detaljer rundt granskningen av selskapet.