De siste årene har Tour de Ski bragt med seg mye motgang for ellers dominante Marit Bjørgen. Søndag besteg imidlertid 34-åringen nok et fjell i hennes stadig mer utrolige skikarriere.

For i den niende utgaven av Tour de Ski har det endelig vært Marit Bjørgens tur. Brorparten av jobben ble gjort på de seks første etappene. For Bjørgen startet med et forsprang på over to minutter søndag.

BEVEGET: Marit Bjørgen vant årets Tour de Ski. Therese Johaug og Heidi Weng (bak Bjørgen) tok de to øvrige pallplassene. Foto: Richard Sagen

Den luken hadde Rognes-kvinnen naturligvis ingen planer om å gi slipp på. Dermed ble den fryktede «monsterbakken» opp til Alpe Cermis en triumfferd for Bjørgen.Etter målgang var Bjørgen tydelig rørt over seieren.

— Det føles utrolig godt, det er utrolig deilig å endelig komme på toppen først, sier Bjørgen til NRK.

— Tour de Ski har vært vanskelig for meg. Å endelig klare å vinne gir en god følelse. Jeg er tross alt 34 år, så å endelig klare det er stort. Jeg hadde nesten trodd det var for sent.

GRATULERTE: Statsminister Erna Solberg gratulerte Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen med telegram søndag kveld. Foto: NTB scanpix

Rørt Weng hyller BjørgenBjørgen vant foran Therese Johaug, som vant duellen om andreplassen mot Heidi Weng.

I intervjuet på NRK strigråt Heidi Weng, som måtte forsikre om at tårene ikke skyldtes at andreplassen glapp.

— Jeg blir så rørt over at Marit vant i dag. Det var så utrolig fortjent.

Weng beskriver også Marit som "den tøffeste personen" hun kjenner.

— Jeg merker jeg er redd for at Marit legger opp. Hun er så rå, sier Weng, før intervjuet blir avbrutt fordi hun ikke klarer å holde tårene tilbake.

Johaug: - Marit er et veldig fint forbilde

Johaug gikk mye bedre enn Bjørgen i bakken. Hun startet dagen to minutter og 50 sekunder bak Bjørgen, men var bare ett minutt og 39 sekunder bak i mål.

— Jeg kjente allerede fra start at jeg hadde en god dag, og veldig gode ski, sier Johaug til NRK.

BEVEGET: Marit Bjørgen vant årets Tour de Ski. Therese Johaug og Heidi Weng (bak Bjørgen) tok de to øvrige pallplassene. Foto: Richard Sagen

Hun var strålende fornøyd med andreplassen.— Det er kjempestort. Det var målet i Touren etter at Marit dro i fra tidlig. Jeg skjønte fort jeg måtte kjempe om andreplassen, den skulle jeg ikke la gå fra meg, sier Johaug.

26-åringen tok seg også tid til å hylle vinneren Bjørgen.

— Den har vært etterlengtet for henne i mange år. Det har vært mye stang ut for henne, så det var gøy at hun vant.

— Marit er et veldig fint forbilde å ha på laget, en trygg person å ha rundt seg, legger Johaug til.

Johaug-rykk

Therese Johaug startet 39 sekunder etter Heidi Weng, men 26-åringen fra Dalsbygda åpnet forrykende og hadde kontakt med Weng allerede da det gjenstod 1,9 kilometer.

Weng bet seg imidlertid fast i ryggen på Johaug, og de to holdt følge et stykke.

I et av de aller bratteste partiene i løypen satte imidlertid Johaug inn støtet. Det var langt fra en sprekk fra Weng, men det ble en liten luke, som Johaug tok vare på helt inn.

På forhånd var det gode muligheter for at de fire første plassene ville gå til det norske laget, da Ragnhild Haga startet som nummer fire.

Haga ble imidlertid tatt igjen av den amerikanske bakkespesialisten Elizabeth Stephen i bakken. Hage knekte imidlertid Stephen mot slutten. Dermed ble det firedobbelt norsk på kvinnesiden i Tour de Ski.

Da Stephen og Haga gikk i mål, hadde det imidlertid gått syv og et halvt minutt siden Bjørgen kunne juble.

Marit Bjørgen i Tour de Ski

2007: Nummer to bak Virpi Kuitunen.

2008: Brøt Touren før de to avsluttende etappene i Val di Fiemme.

2009: Møtte bokstavelig talt veggen i slalåmbakken Alpe Cermis, hadde kun 28. beste etappetid, og ble nummer 10 sammenlagt.

2010 og 2011: Sto over Touren for å spare seg til OL og VM noen uker senere, og ble kronet som dronning i de to mesterskapene.

2012: Nummer to bak Justyna Kowalczyk.

2013: Fikk hjerteflimmer under trening og landslagsledelsen ga henne startnekt i Tour de Ski.

2014: Ledet Touren etter de to første etappene, men pådro seg mageproblemer, og måtte reise hjem første nyttårsdag.

2015: Vinner suverent sammenlagt.