Hver dag klistrer taxfree-utsalgene på landets flyplasser til en kode som er trykt på de fleste vinflaske-etikettene.

Helsedirektoratet har ment at strekkoden, QR-koden, kan lede til informasjon som er alkoholreklame, og pålagt utsalgene å fjerne denne strekkoden.

Resultatet har vært at Travel Retail Norway, som har de fleste taxfree-utsalgene på landets flyplasser, måtte sette ansatte til å klistre svarte lapper over QR-koden på rundt 6000 flasker hver dag. Ikke bare er det ressurskrevende, men det kostet også selskapet 3 millioner kroner.

Helsedirektoratet: — Vi har snudd

Taxfree-butikkene ba derfor om en ny vurdering av pålegget om å skjule QR-koden siden så godt som ingen bruker denne koden, som med en smarttelefon kan lede til ytterligere informasjon om produktene.

Den vurderingen har Helsedirektoratet nå foretatt. Bransjen mener direktoratet ikke har rikket seg, men det er ikke direktoratet enig i.

Forbudet mot at QR-kode som f.eks. lenker til nettsteder som inneholder produsentenes andre produkter opprettholdes, og både taxfree-utsalgene og Vinmonopolet blir pålagt å returnere flasker til leverandørene dersom ikke forbudet mot alkoholreklame overholdes.

Etter at Aftenposten publiserte saken onsdag ettermiddag har Helsedirektoratet sendt oss en uttalelse der de hevder at direktoratet har snudd, og at de nå tillater QR-kode på vinflaskene:

— Det er lov å ha QR-kode på vinflaskene, men produsentene må sørge for å ha et nøkternt informasjonsinnhold bak disse. Vi har et reklameforbud mot alkohol og det må vi følge, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvelstad i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet sier videre at det er greit å bruke QR-koder sålenge det ikke viser inn til reklamemateriale.

Nå har gatene fått nye navn:

Mener QR-kode kan lede til alkoholreklame

Helsedirektoratet mener at QR-kode, som kan lenke til produsentens hjemmesider, hvor også andre produkter omtales, vil være i strid med det norske reklameforbudet. Og for å fjerne enhver tvil heter det også:

— Kravet skal være oppfylt til enhver tid, skriver direktoratet. Brevet om beslutningen er undertegnet av avdelingsdirektør Hilde Skyvelstad og seniorrådgiver Solveig Haukenes Aase.

- Ingen reiser til Gardermoen for å handle:

Helsedirektoratet har derimot godtatt at adressen til produsentens hjemmesider kan trykkes på etikettene.

Kommunikasjonssjef Haakon Dagestad hos Travel Retail Norway sier at selskapet ikke har oppfattet at Helsedirektoratet nå mener noe annet enn før, og sier at de ikke kan gjøre annet enn å forsette praksisen med å klistre lapper over QR-koden, slik de har gjort i flere måneder nå.

— Den produsenten som har hjemmesider som ikke også omtaler andre produkter fins ikke. Derfor er direktoratets påstand om at de har lempet på forbudet for alle praktiske formål ikke mulig å etterleve, sier Dagestad.

Fått med deg denne fine saken?

TILGANG: Webadressen, som gir tilgang til samme informasjon som QR-koden. står som regel ved siden av koden. Foto: TRN

Håper på en endring— Vi er i dialog med ulike aktører om det er mulig å automatisere prosessen noe, i tillegg til at vi snakker med produsentene om de kan gjøre endringer på etiketten før varene kommer til oss, sier Dagestad til Aftenposten.

Samtidig mener Dagestad at statens standpunkt virker uforståelig for folk, og sier at butikkene får mange spørsmål om hva alle klistremerkene er for noe.

— Våre mange ansatte håper at politikerne kan skjære igjennom og la sunn fornuft seire. De må få slippe å klistre over en QR-kode så godt som ingen bruker, mener Dagestad.

Les mer om luftfart: