— Jeg måtte fjerne bremseklossen, sier den olympiske mesteren fra Sotsji. Han fikk hjelp av både nåværende og tidligere landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen, samt Frode Moen. Sistnevnte er i dag mental trener på Olympiatoppen Midt Norge.

23-åringen kom først på tredjeplass i verdenscuprennet fredag, med bare Bernhard Gruber fra Østerrike og lagkamerat Jan Schmid foran seg.

Lørdag var mesteren fra Melhus og Schmid på vinnersporet, og Graabak rykket og bidro sterkt til seier på lagsprinten for Norge, slik han har gjort to ganger tidligere denne sesongen.

Og på søndag slo han til og vant sin første verdenscupseier. VM-formen er i anmarsj.

TRØNDERDUO: Jørgen Graabak og Jan Schmid vant lagsprinten i Val di Fiemme lørdag. Foto: Anniken Aalbu

Men fordi kombinert er så spekket av utøvere som har vært på pallen individuelt denne sesongen, fikk ikke Graabak noen følelse av å være nær VM-billett før han også hadde vært blant de tre beste individuelt. Og det klarte han.

Grabak valgte å gamble

Da sesongen ikke ga de resultatene som Graabak hadde forventet, kuttet han verdenscupen og dro til Trondheim for å trene.

— Jeg gamblet ved å reise hjem en periode og trene der. Da visste jeg at jeg bare hadde igjen denne sjansen i Val di Fiemme for å kvalifisere meg til Falun. Hvis jeg hadde valgt å bli med til Japan, hadde jeg hatt to sjanser, forklarer han.

— Jeg har fått fjernet en bremsekloss, sier Graabak, som forklaring på at han nå presterer.

Den har sittet i hodet. Mentaltrener og motivator Frode Moen, som har jobbet med Graabak i flere år, utdyper:

— Det som har vært litt utfordrende for Jørgen er at han har kjent på de høye forventningene etter OL-gullet, og det at han ikke har innfridd sesongen etterpå.Han har vært i god form helt fra starten, men så har det buttet imot. Det er småmarginer i bakken spesielt. Stresset er kommet, og jeg har i samarbeide med landslagstreneren jobbet for å få Jørgen til å frigjøre seg, slappe av og få ut energien.

Flyr videre med helikopter

Moen beskriver Graabak som veldig perfeksjonist og med et ønske om å være steingod.

— Det er blitt ei tvangstrøye som har ført til at han ikke klarte å finne den nødvendige roen.

- Men nå er han tydeligvis på rett spor?

— Det er ingen tvil om at han er det. Han virket mye roligere nå, før han reiste til Val di Fiemme.

PÅ RETT SPOR: En jublende Jørgen Graabak etter løpet i Val di Fiemme lørdag. Foto: Anniken Aalbu

Graabak forteller at motbakken ikke har gått ut over humøret, men at det har vært en liten mental heftelse, som han utrykker det.

— Og en slik heftelse kan vippe i positiv eller negativ retning, men jeg føler meg lettet nå. Jeg har endelig fått ut det jeg er god for.

Søndag kveld får utøverne vite hvem som får VM-billettene. Mye gir seg selv: Jan Schmid, Mikko Kokslien og Magnus Moan er superklare, Graabak likeså. Magnus Krog hadde en siste sjanse til å overbevise i dag, men han ble nummer 38. Krog har en 2. plass fra verdenscupen for kort tid tilbake.

Graabak, Magnus Moan og Håvard Klemetsen drar for øvrig rett til Seiser Alm med helikopter når siste verdenscuprenn er over i Val di Fiemme. Der skal VM-formen pleies frem.