Tirsdag kveld går Lassana Diarra igjen utpå fotballgresset med den franske landslagsdrakten på seg.

Han nekter å la seg knekke av terror.

Sammen med 21 andre spillere, innbyttere, trenere, støtteapparat, 90.000 tilskuere på Wembley i London og millioner av TV-seere skal han sørge over det utenkelig som skjedde i Paris forrige fredag.

Det skulle bli en drømmekveld.

Mario Gomez i duell med Lassana Diarra. Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters, NTB scanpix

Endelig var Lassana Diarra (30) tilbake på landslaget. Etter fem år med sykdom, landslagsvraking, kontraktsbråk, klubbsparking og amatørfotball.Fredag den 13. november var dagen drømmen skulle gå i oppfyllelse for Lassana Diarra. Den blå trøyen var igjen trukket over hodet. I hjembyen Paris.

Hylles

Den lille mannen med barbert hode gjorde det han skulle på banen. Spilte enkelt offensivt og taklet knallhardt defensivt.

Han var igjen i søkelyset med 75.000 ansikter på tribunen.

Under hele kampen var Diarra og de andre spillerne på banen uvitende om det som skjedde i Paris' gater.

129 personer ble drept av menn og ungdom med maskingevær og selvmordsvester.

Blant de døde var Diarras kusine.

— Min kusine, Asta Diaktie, var blant ofrene i en av skyteepisodene som skjedde, sammen med hundrevis av andre uskyldige franskmenn. For meg var hun en kjempe, en støtte og en storesøster, skrev Diarra på Twitter.

På tross av de tragiske omstendighetene har Diarra valgt å bli en del av spilletroppen i kampen mot England. Det samme med Antoine Griezmann. Hans søster unnslapp angrepet i konsertlokalet La Bataclan.

— «Lass» er i sorg over å ha mistet en person som sto ham nær. Han ønsket å bli værende hos oss for å holde fast på verdier som fellesskap og solidaritet. Det er trygt og godt for oss at han valgte å bli, sier landslagstrener Didier Deschamps.

Måtte vekk fra Paris

Fredagen skulle bli et fantastisk øyeblikk i historien om Lassana Diarra. Det ble et trist og tragisk kapittel.

Han har hatt en merkelig karriere.

Lassana Diarra vokste opp i Paris, men måtte videre for å bli satset på som fotballspiller.

Diarra i duell mot Morten Gamst Pedersen. Foto: Matt West / BPI

Han dro til Nantes, men også der ble han fortalt han var for liten til å bli fotballproff. Diarra har selv sagt i intervjuer at han på det tidspunktet trodde karrieren var over.Etter nok et feilsteg i Le Mans, ble Le Havre (på nivå to) i 2003 hans redning. Endelig fungerte det for 18-åringen. Han fant sin rolle på banen.

Han er liten. Kun 173 centimeter. Men han er ikke noe teknisk vidunder slik som Martin Ødegaard.

Diarra er en hardtarbeidene midtbanesliter. En ballvinner. Han gjør det enkelt offensivt, løper og takler hardt defensivt. Han er den lojale kompisen som alltid stiller opp for deg, uansett hvor mye du har tullet det til.

Til verdens største klubb

Årene i Le Havre førte Diarra inn på U21-landslaget. Chelsea ble sommeren 2005 interessert i mannen kategorisert som den nye Claude Makelele.

Sistnevnte var på den tiden Chelseas og Frankrikes fremste ballvinner.

To år senere gikk han til rivalen Arsenal. Men minimalt med spilletid gjorde at han meldte overgang til Portsmouth bare fem måneder senere.

Lassana Diarra i Portsmouth Foto: Jed Leicester

Så, et knapt år senere. En stor milepæl i Lassana Diarras karriere. Verdens største klubb punget ut 190 millioner kroner (etter dagens kurs) for midtbanekrigeren.Diarra varplutselig en «Galactico». Et medlem av Real Madrid. Samtidig med fast plass på det franske landslaget.

Fra Real Madrid til russisk bakgård

Barcelonas Lionel Messi (V) og Andres Iniesta (H) utfordrer Real Madrids Lassana Diarra i en Champions League-kamp på Camp Nou. Foto: Scanpix

Etter fire år med titler og suksess begynte nedturen til Lassana Diarra i 2010. Sykdom gjorde at han måtte melde forfall til VM i Sør-Afrika.Samtidig falt hans status i Real Madrid. Klubben hentet nye stjerner. Diarra ble hyppig linket vekk i hvert overgangsvindu. Han mistet trøye nummer 10. På overgangsvinduets siste dag i 2012 forsto «Lass» at han måtte gå videre. Den pengesterke russiske klubben Anzji meldte sin interesse. De hadde fra før Samuel Eto'o (Sampdoria) i stallen.

I luftslottet Anzji kom den grå hverdagen. Pengene tok slutt. Stjernene måtte selges.

På tross av både interesse fra England og Frankrike, gikk Diarra til Lokomotiv Moskva i 2013. ## IS-beskyldninger og amatørfotball

Russland-eventyret endte håpløst for Lassane Diarra. Her fra Anzji-tiden. Foto: NTB Scanpix

Det endte katastrofalt. Krangling med treneren. Krangling med klubben. Diarra nektet å spille fotball. Deretter ble han sparket av klubben, men partene ble aldri enige om kontraktsbruddet. Derfor kunne han ikke signere for en ny klubb.Diarra ble nødt til å trene på egen hånd. Faktisk spilte han five-a-side-kamper for en amatørklubb utenfor Paris.

— Jeg er fortsatt den samme Lass Diarra. Det er vanskelig å banke på dørene til amatørklubber og spørre om du kan holde deg i form med dem, sa Diarra nylig til L'Equpe.

Som om konflikten med gamleklubben ikke var nok, dukket også navnet til Lassana Diarra opp i en video laget av IS.

Den handlet om en maskert fighter som ble hevdet å være en tidligere Arsenal-spiller.

Diarra var nødt til å bryte stillheten i media for å avkrefte at det var han. The Guardian identifiserte senere mannen til å være en portugiser.

Reiste seg fra asken

Så, denne sommeren begynte oppturen igjen for Lassana Diarra.

Ut av det blå gav den franske toppklubben Marseille Diarra et siste forsøk i toppfotballen.

Den har han grepet.

Lassana Diarra i aksjon for Marseille, mot Nantes - klubben som ikke ville satse på ham. Foto: REUTERS/NTB Scanpix

Han ble benket i serieåpningen, men scoret i sin første kamp. Siden har han ikke vært på benken.1. oktober kom den gledelige — og overraskende - beskjeden. Da den franske landslagssjefen Didier Dechamps leste opp landslagstroppen til de kommende treningskampene var navnet til Diarra med.

Etter fem års fravær fra landslaget var han endelig med igjen.

— Lass har spilt utrolig godt denne sesongen. Han har internasjonal erfaring, og spiller i en strategisk rolle på midtbanen, sa Deschamps.

Comebacket kom 8. oktober mot Armenia.

Forrige fredagskulle en annen drøm gå i oppfyllelse. Lassana Diarra løp ut på Stade de France i hjembyen Paris med landslagsdrakten trukket over overkroppen.

Lite visste han om de tragiske hendelsen i resten av byen.

I kveld løper han utpå for å hedre de falne.

KILDER: INDEPENDENT, TELEGRAPH, GUARDIAN, AS, BBC, GOAL, UEFA, DAILY MAIL