Rundt 70 personer opplevde at 32-åringen tok kontroll over datamaskinene deres. Han kunne se hvilke sider de var innom på nettet og fikk tilgang til personlige filer, e-poster og Facebook. Ved å styre webkameraene kunne han spionere på hva som foregikk hjemme hos dem.

— Det var egentlig bare for å snoke, sa mandalitten da han møtte i tilståelsessak i Kristiansand tingrett torsdag.

Sporet til Mandal

Opprullingen startet da politiet ble kontaktet av en person i Oslo som mistenkte at Facebook-kontoen var blitt hacket. Via ip-adressen ble hackeren sporet til Mandal. Han la alle kortene på bordet da han ble avslørt i mars 2013. I retten oppga 32-åringen at personlige problemer utløste hackingen.

— Det ble en liten flukt fra ekteskapet, sa han.

Oppskrift på nettet

Mannen erkjente å ha laget en såkalt trojan - eller trojansk hest - som han sendte rundt i Norge. Det mottakerne trodde var et bilde, var i realiteten et program som ga ham tilgang til maskinen deres når det ble lastet ned.

- Oppskriften finnes på nettet. Det er egentlig altfor lett, sa mandalitten.

Tilgang hadde han i alt fra to timer til tre uker. Han avviste å ha lastet ned filer han fikk tilgang til eller misbrukt passord han ble kjent med.

Store mørketall

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) jobber for trygg bruk av internett. Seniorrådgiver Vidar Sandland sier det ikke finnes statistikk på hvor mange som blir utsatt for spionering via nettet.

— Her er det utrolig store mørketall. Vi vet at dette spesielt blir gjort av yngre personer, sier Sandland.

Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Foto: Jan Tore Øverstad

Han sier nettet er fullt av muligheter for å lage trojanere på en enkel måte.

— Men har du antivirusprogram på pc-en vil det i det i fleste tilfeller avsløre dette og varsle deg, sier Sandland.

32-åringen medga i retten at han brukte andre personers Facebook-kontoer til å spre spionprogrammet. Også NorSIS kjenner til denne metoden.

— Har du først tatt over identiteten til en person, kan du logge deg på hans Facebook-konto og spre det videre. Derfor er det viktig at du er kritisk selv om det du blir bedt om å installere kommer fra en du stoler på, sier Sandland.

Betinget straff

Kripos får stadig flere henvendelser om ID-tyverier og overtakelse av nettkontoer fra privatpersoner og politidistrikter. De siste par årene er innsatsen styrket mot slik kriminalitet.

— Vi må betrakte det som et økende problem - gjerne også samfunnsproblem. Imidlertid tror jeg det først og fremst oppleves som et personlig og integritetskrenkende problem for den som rammes av det - ofte mer enn et økonomisk og mer overordnet problem for samfunnet og samfunnsstrukturer, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due til Fædrelandsvennen.

32-åringen fra Mandal godtok i retten en straff på 45 dagers betinget fengsel og 8000 kroner i bot. Han får dessuten inndratt en stasjonær datamaskin.