Opprullingen av saken startet med at en av de fornærmede kontaktet politiet med mistanke om at noen hadde hacket seg inn på Facebook-kontoen.

— Politiet undersøkte hvilken IP-adresse hackingen stammet fra, og kom til at den var fra siktedes datamaskin, sier politifullmektig Kaja Holtet til Fædrelandsvennen.

Det er avdekket at 32-åringen kom seg ulovlig inn på til sammen 70 datamaskiner. Her fikk han tilgang til eiernes personlige filer, webkamera, Facebook-kontoer og e-poster.

- Ikke i familie

Politiet har ikke vært i kontakt med alle de fornærmede i saken. Men Holtet kjenner ikke til at noen av dem er i familie med siktede.

— Dette er fremmede mennesker, sier hun.

Ingen av de fornærmede ville anmelde siktede, men politiet mener saken er så alvorlig at den krever offentlig påtale.

— Jeg kan ikke svare for hvorfor akkurat disse personene er valgt. Det er noe siktede må svare for i retten selv, sier Holtet.

Fengsel eller bøter

Når mandalitten møter i Kristiansand tingrett er det i en såkalt tilståelsessak. Her vil han bli forelagt påtalemyndighetens forslag til straff. Det er tatt ut siktelse etter straffelovens paragraf 145 annet ledd, hvor man kan straffes med bøter eller fengsel i inntil seks måneder. Saken har imidlertid ligget lenge hos politiet, noe som vil få betydning for straffeutmåling.

11. mars 2013 er siste gang politiet har opplysninger om hacking. Hvor lenge det har pågått, er det ikke opplyst om.

Ifølge siktelsen opprettet 32-åringen en såkalt trojan slik at han fikk hacket blant annet Facebook-kontoer og e-postadresser. Ifølge Wikipedia er en trojaner - eller trojansk hest - et dataprogram som utgir seg for å være nyttig, men som i virkeligheten er skadelig. I motsetning til datavirus kreves trojanere at mottageren starter programmet, ofte ved at det gjemmer seg inne i et annet program.

Fædrelandsvennen har ikke lykkes med å få en kommentar fra siktede.