MANDAL: — Jeg setter min lit til politikerne. Da statsminister Jens Stoltenberg var i Kristiansand for noen måneder siden, sa han at det var brukt fem milliarder kroner på MTB-ene, og da skulle de brukes også, sier Peter Klemsdal, administrerende direktør ved Umoe Mandal.

— Vi har konstatert at det politiske miljøet har et helt annet syn på MTB-ene enn forsvarssjefen, sier Klemsdal.

Fem milliarder

Verftet i sørlandsbyen bygger seks splitter nye MTB-er i Skjold-klassen for fem milliarder kroner. Båtene skal leveres på løpende bånd til neste år og i 2009. To milliarder går til verftet, de resterende tre milliardene brukes til våpensystemer og til Forsvarets egen organisasjon.

I dag ble det kjent at både Forsvarsstudien og det forsvarspolitiske utvalget går inn for å droppe de seks MTB-ene.

— Dette har vi hørt rykter om i lang tid, og vi er ikke overrakset at forsvarsjefen hadde det samme syn på MTB-er som han har hatt i mange år, forklarer Klemsdal, som ikke frykter MTB-enes fremtid.

Eksport

Selve MTB-prosjektet vil bli gjennomført, og Umoe Mandal vil få pengene de har krav på. Men hvis MTB-ene blir skrotet, vil verftet kanskje gå glipp av år med vedlikehold på båtene.

— Vi er merkeverkstedet til båtene og ville gjerne hatt vedlikeholdet på dem, poengterer Klemsdal.

MTB-ene har også blitt trukket frem som en het eksportartikkel for verftet. Eksportmulighetene vil få seg et kraftig skudd for baugen hvis Norge dropper MTB-ene.

— Det er ikke enkelt å markedsføre båtene i utlandet hvis ikke våre egen regjering vi ha dem, påpeker Klemsdal.

Langvarig protest

Klemsdal er ikke overrakset over at forsvaret går i mot MTB-ene.

— Da Stortinget bestemte seg for dette, visste de at det ville komme stadig mas fra forsvarsjefen at han ikke ville ha MTB-ene. Det som er underliggende i denne saken er at forsvarsjef Diesen mener at rammene til forsvaret er for små, mener Klemsdal.

Verftsdirektøren mener Diesen bruker MTB-ene nærmest som en brekkstang for å få mer oppmerksomhet om budsjettsituasjonen i Forsvaret og synliggjøre behovet for økte rammer til Forsvaret.

— Det har han for så vidt rett i. Jeg ser han har behov for mer penger, sier Klemsdal.