Praktisk: Eivind Skaaland (f.v.), Daniel Kaasa og Torleiv Rike Haugsjå mener det viktigste er at skolesekken er praktisk og utelukker at de kommer til å bytte til veske. Foto: Jon Anders Skau
Uenige: Mens jentene synes noen gutter kan bruke en tøff veske, holder guttene fast på den tradisjonelle skolesekken. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: I går skrev Aftenposten om elever på Oslos «beste» vestkant som kjøper «skolesekker» til 11.000 kroner. De gamle skolesekkene er erstattet med dyre designervesker, og venninne Amalie Eilertsen og Karen Berglihn har også byttet ut skolesekken til fordel for vesker.

— Det ser fint ut og så matcher det antrekket. Sekk er mer praktisk, men vi har muligheten til å sette fra oss ting på skolen, så vi trenger ikke å bære så mye på bøkene, sier Karen Berglihn til Fædrelandsvennen.

Selv har Berglihn en designerveske fra Michael Kors som hun anslår har en prislapp på 3 500 kroner, mens venninnen har en veske fra luksusmerket Louis Vuitton.

— Jeg vet faktisk ikke hva den koster. Jeg fikk den i gave fra stefaren min da han var ute og reiste, sier Amalie Eilertsen, men bekrefter at det er snakk om flere tusenlapper.

Har flere designervesker

Berglihn og Eilertsen, som går i tredje klasse på Vågsbygd videregående skole, tror flere elever bruker veske som skolesekk i Oslo enn i Kristiansand.

— De fleste på skolen vår bruker sekk, men det er flere i tredje klasse som bruker veske som skolesekk, enn de som går i første og andre. Du blir litt lei av sekken, forteller Eilertsen.Til tross for at 18-åringene har to designervesker hver, som ikke er i nærheten av en femsifret-prislapp, forstår de at skoleelever kan bruke så mye penger på en veske.

— Jeg kunne lett brukt 11.000 kroner på en veske hvis jeg hadde så mye penger. Jeg klarer ikke å synes at det er for mye, sier Eilertsen.

Venninnene er enige om at de synes det hadde vært bortkastet å bruke opp alle penge deres på en veske, og sier de ville prioritert annerledes.

— Men hadde jeg hatt 5000 kroner igjen etter å ha kjøpt veska, så hadde jeg gjort det, fortsetter Eilertsen.

Kult for gutter

Jentene, som jobber ved siden av studiene, synes det er helt greit å bruke penger på dyre vesker.

— Så lenge jeg har penger til det, er det greit. Jeg bruker ikke penger på å betale leie, så jeg må benytte mens jeg kan, smiler Berglihn.

At jenter sparer opp til rådyre merkevesker er ikke noe nytt, men ifølge Aftenpostens artikkel har også guttene begynt nå. Berglihn og Eilertsen synes det er kult at også gutter har begynt å bruke veske.

— Noen gutter kan gå med skinnbag og se kul ut, men det kommer litt an på gutten, sier Berglihn.

— Hvis de holder seg innenfor den maskuline sonen og det ikke ser ut som han går med kjærestens veske, kan det være kult, utdyper Eilertsen.

- Unødvendig

Ifølge jentene er det ingen av guttene på skolen som bruker veske, og tredjeklassingene Daniel Kaasa (19), Eivind Skaaland (19) og Torleiv Rike Haugsjå (18) har ingen planer om å skifte ut den tradisjonelle skolesekken.

— Det viktigste er at skolesekken er effektiv, at den rommer pc-en og bøkene, slik at du får med deg det du skal, sier Torleiv Rike Haugsjå til Fædrelandsvennen.

Han får støtte av Eivind Skaaland som mener det viktigste er at sekken er praktisk.

— Det er unødvendig å bruke 11.500 kroner på en sånn veske, utbryter Rike Haugsjå, og peker på Aftenpostens bilde av Andreas Øyungen Olsen med den dyre skinnvesken.

Haugsjå tror det handler om å se og bli sett i Oslo med dyrest veske som mulig. Daniel Kaasa er enig med kameratene, men sier at han forstår at jentene velger å bruke store summer på designervesker.

— Vi gutter kjøper gjerne et par fotballsko til et par tusen, selv om vi kan kjøpe noen greie til tusen kroner. Men de som koster litt mer er litt bedre, som gjør at vi foretrekker dem, så jeg ser jentenes poeng, innrømmer Kaasa.