MINSK (Aftenposten.no): Norge slo Italia 3-0 i den viktige åpningskampen i VM. Nyopprykkede Italia måtte slås skulle Norge ha mer enn et håp om å unngå nedrykk til divisjon 1. Og til rors i sitt 13. VM som norsk sjef loset Roy Johansen skuta trygt i havn.

— Vi visste at med tap i denne kampen ville det bli veldig tøft videre i VM. Da hadde vi måttet ta fire poeng. Nå kan vi i stedet slippe skuldrene ned. Men vi er ikke sikre ennå. Italia viste at de er et godt lag, og mye kan skje. Men vi har i hvert fall fått en veldig god åpning på mesterskapet og det er vi glade for, sier Johansen til Aftenposten.

Sunt med prat om nedrykk

Med fem forfall og Mats Zuccarello opptatt med NHL-sluttspill, gikk spådommene før VM-starten i Tsjizjovka arena på at Norge skulle slite for å berge seg i elitedivisjonen. Men etter at Niklas Roest sendte Norge i føringen, Morten Ask doblet og kaptein Anders Bastiansen gjorde 3-0 i Minsk, var det ingen som snakket om de som ikke er her.

— Jeg tror alt snakket om nedrykk har vært sunt. Det har fått frem desperasjonen i oss. For internasjonal ishockey er knalltøff, det er lite som skiller. Så for laget kan det ha vært sunt. Dette var den viktigste kampen vi har spilt på veldig lenge, og det gjorde noe med oss. Men vi klarte samtidig å slippe ned skuldrene og spille vårt spill. Og det klarte vi bra og gjennomførte det vi har snakket om. Defensivt var det bra i dag, og vi hadde en keeper som sto godt og var trygg i tre perioder. I tillegg klarte vi å holde Italia unna i 3. periode, sier Roy Johansen til Aftenposten.

- Kjente du på presset selv før denne kampen?

— Ja, for jeg visste at med tap i dag ville det blitt et tøft mesterskap videre. Nå blir i stedet reisen mye hyggeligere. Men ingenting er avgjort, sier Johansen.

Roste debutantene

Han roste sine mange debutanter etter 3-0-seieren over Italia. Andreas Stene er en av dem som fikk vist seg frem. Han leverte den målgivende pasningen da Niklas Roest satte 1-0 i 1. periode. I tillegg var Mathis Olimb god, slik han har for vane for Norge i mesterskap. Og 2-0-målet til Morten Ask midtveis i 2. periode? Det var det klasse over. En lekker dragning sendte han inn foran Italias keeper Daniel Bellissimo. Skuddet gikk «gjennom» keeperen og suste inn i nettet. En vakker liten perle som ga Norge ro.

Målscoreren ble sendt rett i isen i det han avfyrte skuddet. Det så stygt ut, og Ask ble liggende på isen. Han ble støttet rett i garderoben, men var tilbake i 3. periode og fullførte kampen.

Ny kamp for Norge allerede i morgen. Da er Danmark motstander.