Tre dager etter at kong Carl Gustaf og dronning Silvia så sin sønn Carl Philip bli gift og dagen etter at deres datter Madeleine fødte en prins, var det en utflyttet kristiansander som fikk kongeparets oppmerksomhet.

Ingerlise Olsen har bodd i Sverige i 25 år. Foto: Magnus Aronson

Det skjedde da Ingerlise Olsen ankom Det kungliga slott for å få overrakt «Hans Majestät Konungen sin medalj i 8:e storleken i högblått band» for fremstående innsats i svensk kirkeliv.

— Sjelden begivenhet

— Så vidt jeg vet er det ikke mange i Svenska kyrkan som har fått en slik utmerkelse, sier seksjonsleder Synnøve Hinnaland Stendal i det norske Kirkerådet i en kommentar.

— Jeg er blitt fortalt at de to andre er tidligere erkebiskop Anders Wejryd og Margit Sahlin. Sistnevnte var den fremste forkjemperen for kvinners prestetjeneste i Sverige og en av de tre første som ble ordinert i Svenska kyrkan. Med andre ord er dette en sjelden begivenhet og en stor ære for både Olsen og den svenske kirken, fremholder Hinnaland Stendal.

Ingerlise Olsen sier til Fædrelandsvennen at hun kjenner seg glad og stolt.

Ingerlise Olsen mottok utmerkelsen av kong Carl Gustaf på Stockholm slott sist tirsdag. Foto: Kungahuset/Henrik Garlöw

— Dette er ikke minst en anerkjennelse av arbeidet med saker som handler om maktmisbruk, undertrykkelse, overgrep, teologi og lederskap i den svenske kirken i 25 år. Men arbeidet som står mitt hjerte aller nærmest, er forebygging av seksuelle overgrep i kirkelige sammenhenger. Her har jeg hele tiden erfart tydelig støtte fra bispemøtet og kirkens ledelse, sier Olsen, som har sitt daglige virke som konsulent i kirkerådet i Uppsala.- Det er med stolthet jeg kan si at den svenske kirken har kommet ganske langt i disse spørsmålene. Men mye arbeid gjenstår, understreker hun.

Har beholdt passet

Olsen har i flere år deltatt i flere økumeniske og internasjonale sammenhenger. Hun sier at Svenska kyrkan er en viktig søsterkirke for mange når det gjelder synet på kvinnelige prester, likekjønnede ekteskap, lederskapsspørsmål og religionsdialog.

Ingerlise Olsen har i alle år beholdt sitt norske pass, etter at hun som ung dro til Uppsala for Norges Kristelige Studentforbund og ble koordinator for World Student Christian Federation.

Der forelsket hun seg, giftet seg og ble boende.

— Jeg er ofte i Norge og er hver sommer på ferie i Setesdal.