Nav-direktør Joakim Lystad møtte fredag pressen sammen med den nye Nav-sjefen Kjersti Monland (t.h). Foto: Kallestad, Gorm

Dagen etter at en ekspertgruppe la fram forslag om reformer i Nav, har toppleder Joakim Lystad fått sparken.

— Skulle gjerne fortsatt

— Jeg skulle gjerne fortsatt i stillingen, men jeg har vært klar over at man har slike stillinger til låns. Jeg har vært fem år i en av Norges mest utfordrende stillinger, og jeg har sammen med de ansatte jobbet så hardt jeg overhodet kan for å gjøre Nav bedre, sier Lystad til Aftenposten.

- Er du enig i kritikken?

— Jeg opplever at statsråden ga kritikk for mye av det som Nav har gjort, men at han mener at det trengs enda mer kraft enn det jeg representerer, og det er hans privilegium å mene det.

- Hvorfor har det blitt som det har blitt?

— Det må du spørre statsråden om, sier Lystad til Aftenposten.

Lystad starter i ny jobb som spesialrådgiver i arbeids- og sosialdepartementet mandag, og han beholder grunnlønnen på rundt 1,3 millioner kroner.

- Avhengig av å ta grep

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier til Aftenposten at beslutningen om behovet for ny Nav-ledelse ble tatt før påske, og at Lystad fikk beskjeden da.

— Nav er mitt viktigste politiske prosjekt. For Regjeringen har det alltid vært viktig å sette folk først foran systemet. Vi er avhengige av å ta noen grep for å lykkes med dette, og det er grep som medfører at vi trenger ny ledelse i Nav, sier Eriksson under en pressekonferanse fredag formiddag.

For å lykkes med at flere kommer i arbeid må Nav være mye nærmere arbeidsmarkedet og arbeidsgiverne enn i dag, mener han.

— Jeg ser at Nav dessverre har dessverre har utviklet seg i en retning der man har vært mer opptatt av system fremfor folk. Nav har beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. Vi må få tilbake "A"-en i Nav, sier Eriksson til Aftenposten.

Ikke tatt stilling

— Det har vært en spesiell dag, sier den fungerende Nav-sjefen Kjersti Monland til Aftenposten.

Monland opplyser at hun foreløpig ikke har tatt stilling til om hun ønsker jobben som Nav-sjef permanent.

Se intervju med Kjersti Monland her: