KRISTIANSAND:: Sammen med sju andre Hells Angels-medlemmer ble Jønke pågrepet på kaia i Kristiansand natt til lørdag. De var på vei til en fest på Braut på Jæren, men kom aldri så langt.

– De ble tilbakeholdt fram til vi fikk sendt de tilbake til Danmark med første ferje på søndag, sier politiinspektør Magnus Andreassen, til fvn.no.

Hells Angels-president

Alle de åtte som ble pågrepet på kaia i Kristiansand var fra Danmark.

– Jeg har akkurat pratet med Jønke, og det er korrekt at han ble tilbakeholdt, sier hans forsvarer Michael Juul Eriksen til ekstrabladet.dk.

Han forteller videre at hans klient vil klage på behandlingen som han fikk av norsk politi.

Jørn ”Jønke” Nielsen er president for Hells Angels i Danmark. Han har tidligere sonet fengselsstraff for drap, og har også skrevet det såkalte Sjakalmanifestet , som skapte store overskrifter sommeren 2009 da innholdet ble kjent.

HA erklærte åpen konflikt med innvandrergjenger i Danmark spesielt, og etablerte seg som kritikere av islam generelt.

Fest i Rogaland

Andreassen vil ikke bekrefte at Jønke ble pågrepet i Kristiansand.

– Jeg går ikke ut med navn, men jeg kan bekrefte at det var snakk om topptunge navn i Hells Angels, sier han.

I tillegg til de åtte HA-medlemmene som ble pågrepet i Kristiansand ble 17 andre pågrepet i Stavanger.

– Det var en koordinert politiinnsats i forbindelse med en fest i Hells Angels sine lokaler på Braut i Rogaland, forklarer Andreassen.

Uten dramatikk

På bakgrunn av dette samarbeidet, samt informasjon som politiet i Agder hadde fått på andre måter var de derfor klar over at det kom Hells Angels-medlemmer med ferja til Kristiansand like før midnatt natt til lørdag.

– Når man skal pågripe såpass mange medlemmer av en motorsykkelgjeng er det viktig at vi har nok ressurser og det klarte vi ved å gjøre noen omprioriteringer. Vi hadde tilstrekkelig med styrker på kaia, og selve pågripelsen foregikk helt uten dramatikk, sier politiinspektøren.

– På hvilket grunnlag kunne dere anholde de, og så bortvise de fra landet?

– Du kan bortvise og eventuelt utvise personer som kommer til landet dersom det er grunn til å tro at de vil begå straffbare handlinger i landet. I dette tilfelle ble de bestemt utvist på bakgrunn av en trusselvurdering utarbeidet av politiet i Rogaland i forbindelse med festen på Braut, forklarer Andreassen.

Forebygge

Andreassen understreker at dette ikke er noen enkel vurdering å ta.

– Det krever mye forarbeid, sier han

– Vil du kalle aksjonen vellykket?

– Ja jeg vil det. Politiets viktigste jobb er å forebygge straffbare handlinger. Det er bedre å være i forkant og det mener vi at vi greide i dette tilfellet. Dette er et typisk eksempel på godt politiarbeid på tvers av politigrenser, fastslår han.