Dette er vel og bra, men reportasjen er ganske mangelfull, og misvisende på en del områder. Alt i ingressen kommer en feilaktig påstand: at «norsk helsevesen ikke bruker naturen i behandling av psykiske lidelser».

Naturen som «terapirom»

Faktum er at man både i den tradisjonelle psykiatrien, men også i mer moderne psykisk helsevern har brukt naturen i behandling i mange, mange år. Både på sykehusnivå og i kommunal helsetjeneste har det vært målrettede og forskningsbaserte tiltak med naturen som «terapirom». Riktignok har hovedvekten vært den alminnelige, voksne befolkning, men også ungdom har hatt nytte og glede av dette. I artikkelen står det at «vi ikke har nok kunnskap om dette». Feil igjen. Dette vet vi mye om. Det er skrevet tallrike rapporter og bøker om dette, og det er forsket mye på området. Det er riktig lenge siden man fastslo at natur og fysisk aktivitet virker terapeutisk mot psykiske lidelser. Også alminnelig folkevett tilsier at man har godt av å være ute i naturen.

Kombinert mesd fysisk aktivitet

Jeg oppfordrer den interesserte leser til å gjøre et søk på internett, så vil det raskt vise seg at naturen har blitt benyttet som terapi i årtier. Gjerne kombinert med fysisk aktivitet. Som psykiatrisk sykepleier er jeg kjent med at Kristiansand kommune driver flere tiltak: «Bålplassen» i Randesund, som er et utendørstilbud til mennesker med psykiske problemer, hvor man er i skogen hele dagen, hogger ved, fyrer bål, setter opp lavvo, trener på å være utendørs etc. Disse har noen ganger i året foretatt turer over Hardangervidda, Setesdalsheiene, padlet på havet, med mer. Andre kommunale tiltak har vært å gå til fots opp på Gaustadtoppen, sykle fra Hirtshals til Skagen, og dagsturer i skogen. Hundrevis av pasienter har sammen med helsepersonell vært på sjøen og fisket, hugget ved, ryddet skog, gjort korte og lengre fotturer, badet i sjøen (sommer og vinter), osv.

Reportasjen kan gi inntrykk av at ingen noen gang har gjort dette før…. Det er altså feil!