MANDAL: — Allerede i dag sliter flere offentlige klinikker, blant annet i Mandal, med store forsinkelser i innkallelsen av blant annet barn. Dersom disse klinikkene i større grad skal ta inn en ny pasientgruppe, vil det gå ut over allerede sårbare pasienter, sier leder av Vest-Agder Tannlegeforening, Mariann Hauge.

Nylig gikk tannhelsesjef Terje Andersen ut i NRK med et ønske om at de til sammen 14 offentlige tannklinikkene i fylket i større grad også skal behandle voksne betalende pasienter. Det kan de allerede i dag, men det er svært få i denne gruppa som går til en offentlig tannlege.

- Det skyldes blant annet manglende kapasitet hos disse klinikkene, sier Hauge.

Etterslep i Mandal

Bare i Mandal er det nå et etterslep på et halvt år med å ta inn de gruppene som har krav på gratis tannbehandling som blant annet barn, eldre og psykisk utviklingshemmede.

- Jeg kjenner til private tannleger som har gitt akutthjelp til pasienter med rettigheter i det offentlige systemet. Ventetiden for å få hjelp har da vært så lang at de heller vil betale for å gå privat enn å vente på tilbudet de blir gitt offentlig.

- Men meler du ikke de private tannlegers egen kake? Dersom de offentlige klinikkene tar inn betalende pasienter rammer jo det deres pasientgrunnlag?

— Nei, jeg mener det er fint at den offentlige tannhelsetjenesten også tar imot voksne pasienter. Problemet er at noen av disse klinikkene allerede i dag har manglende kapasitet til å ta i mot de som nå har krav på gratis behandling. Det blir da helt feil å ta imot voksne pasienter og gi dem et tilbud på bekostning av de prioriterte gruppene. sier Hauge.

Saken fortsetter under annonsen

Mulighet hele tida

Tannhelsesjef Terje Andersen sier det ikke er noe nytt i at de offentlige tannlegeklinikkene tar inn voksne, betalende pasienter.

— Den muligheten har ligget der hele tida, men mange er ikke vært klar over det. Fylkespolitikerne har etterspurt større fokus på tilbudet, også fordi dette gir en mulighet for inntekter, sier Andersen.

Dessuten påpeker han at denne gruppa bidrar til å gi de offentlige tannlegene større faglige utfordringer.

Han sier at det er nasjonale retningslinjer om at det ikke er nødvendig å ta inn barn under 18 år til alminnelig sjekk oftere enn annet hvert år.

I blant annet Mandal har det tidligere vært et mål om at disse skal sjekkes hver 18. måned, men det er det nå slutt på.

Skal ikke være billigere

- Vil dere konkurrere med de private?

— Vi ønsker å ha dette tilbudet tilgjengelig for de som vil. Dessuten skal den offentlige tannbehandlingen ikke være billigere eller dyrere enn de private.

Han sier at det har vært et etterslep på ventelistene i blant annet Mandal.

— Det har skyldtes utskifting av personell. Jeg mener vi nå har kontroll på ventelistene på der og ellers i fylket, sier Andersen.

Vil ikke kommenter

Hovedtillitsvalg for de offentlige tannhelsesekretærene i Vest-Agder, Lisa Olsen, sier at de forholder seg til de pålegg de får.

- Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere denne konkrete saken, sier hun.