Bruddet mellom John Fredriksen (70) og Tor Olav Trøim (51) kan bety at Fredriksens tvillingdøtre, Kathrine og Cecilie Fredriksen, vil få en mer fremtredende plass i selskapet. Men fremdeles er usikkerheten stor, og aksjemarkedet viser tydelige tegn på at de tror de vil savne Trøims stødige hånd på styret i tiden fremover.

Da det ble kjent at Trøim trakk seg fra styret i Seadrill, falt kursen i selskapetmed 7 prosent på den amerikanske børsen.

— Litt forenklet kan vi si at markedet satt en prislapp på Trøims rolle i Seadrill-styret på over en milliard dollar, gitt det vi nå ser i aksjen, sier analytiker Harald Hornes Øyen i SEB.

- Markedet er bekymret

Han legger til at han ikke synes det er noen overdrivelse, gitt det SEB vurderer som Trøims instrumentelle rolle i Seadrill. At kursen fortsatte å falle på Oslo Børs mandag med 3,3 prosent, mener han er drevet at markedet fortsatt må fordøye Trøims avgang på toppen av et generelt surt marked for oljeserviceaksjer.

— Det massive børsfallet for Seadrill i New York fredag viser at markedet er bekymret for hva som nå kommer. Det er ingen tvil om at Trøim har vært en vanvittig god driver av Fredriksens selskaper i de årene han har vært med, sier Gunnar Stavrum i Nettavisen. Han har blant annet skrevet bok om Fredriksen og kjenner godt til forretningsimperiet hans.

Han kaller Trøims avgang dramatisk for Fredriksen-systemet.

Kan dette åpne dørene for Cecilie og Kathrine Astrup Fredriksen?

Døtrene klare?

— Fredriksens karriere nærmer seg slutten, det er det mye som tyder på. Han er en moden mann, enkemann, han har solgt unna og lagt seg opp nok penger og han har voksne døtre, oppsummerer Stavrum.

- Er døtrene klare til å overta?

- Det er det store spørsmålet. De får ganske gode skussmål. Det er ingen tvil om at de er velutdannede, smarte og med ti års skole i Fredriksen-systemet, så det er ingen grunn til at de ikke skal tre frem i større grad. Men vi vet jo ikke om de ønsker det, eller heller selger seg ut, sier Stavrum.

I dag har begge døtrene direktørroller i selskaper knyttet til Fredriksen. Kathrine Astrup Fredriksen (31) er direktør i Frontline, mens søsteren Cecilie Astrup Fredriksen (31) er direktør i inkassoselskapet Aktiv Kapital. Fredag trakk Kathrine seg fra styre i Golar LNG, ifølge Dagens Næringsliv.

- Har ikke bevist noe

I 2009 ble de to søstrene kåret til verdens 25 mest innflytelsesrike kvinnelige arvinger, ifølge Wikipedia.

Stavrum peker på aksjekursene som en indikasjon på at usikkerheten råder i etterkant av det store bruddet. Fredriksen og Trøim har holdt sammen i 19 år, og før Trøim kom inn i bildet, ble Fredriksen beskrevet som en som tar mye risiko. Med Trøim på laget, ble Fredriksen plutselig mer langsiktig og forutsigbar.

— Døtrene har foreløpig ikke bevist noe, og det kraftige børsfallet fredag, samt usikkerheten vi ser i aksjen mandag, kan tyde på at markedet ikke er trygg på hva som skjer fremover.

Tøff fremtid for Seadrill

Stavrum mener det spesielt gjelder Seadrill. Marine Harvest, der Trøim trakk seg som styreleder søndag, har de fleste av sine verdier liggende som fisk i havet.

- Seadrill står overfor mange tøffe valg og store transaksjoner hele tiden. Da har de vært avhengig av Trøim, sier Stavrum.

Øyen sier til Aftenposten at Fredriksen-systemet har hatt en meget god historikk når det gjelder å rekruttere og beholde de dyktigste personene, noe som også de tror vil vise seg i tiden fremover.

— Spørsmålet er om veivalgene Trøim stod for vil bli videreført eller om vi vil oppleve et mer forsiktig Seadrill-system gitt utfordringene sektoren og selskapene nå står ovenfor, kommenterer Øyen og sikter til det vanskelige riggmarkedet vi nå ser hvor riggratene faller.

-Trøim har vært en viktig aktør i utviklingen av Seadrill, det er det ingen tvil om. Selskapet har nytt høytillit blant investorer og Trøim har vært en viktig bidragsyter til dette. Spørsmålet nå blir om Fredriksen-gruppen klarer å videreføre den samme tilliten gjennom de nye aktørene som kommer inn. Klarer de det, skal ikke dette ha noe å si, men det skaper usikkerhet i det korte bildet, sier analytiker Ivar Andreas Lemmechen Gjul i Fondsfinans.

Ny fase

Han ønsker ikke å spekulere i hva som ligger bak avgjørelsen til Trøim om å trekke seg ut.

-De to sammen har vært et «dreamteam» som har utfylt hverandre bra. Nå er det samarbeidet slutt, da er spørsmålet, hva kommer nå? Slike spørsmål skaper usikkerhet. Det som er åpenbart er at bruddet mellom de to har vært mer «endelig» enn man først trodde da det ble meldt, sier Lemmechen Gjul.

Også analytiker Kjetil Sørum trekker frem Trøims rolle i Seadrill som avgjørende for Seadrills posisjon i markedet.

— Tor Olav Trøim har spilt en essensiell rolle i utformingen av Seadrill.I tillegg til å vært en pådriver for vekst,har han har vært den finansielle entreprenøren, som har stått bak myeav utformingenav fundingen og har mye av æren for den tilliten som Seadrill har hatt i kapitalmarkedet. Seadrill har på mange måter vært de mest innovative i klassen, som har tenkt utenfor boksen når det gjelder finansieringsløsninger, sier analytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets.

Han mener det er særdeles dårlig timing for selskapet at Trøim nå har valgt å trekke seg ut av selskapet.

— Når vi vet at Seadriller på vei inn i enfase hvor riggmarkedet er ganske dystert og sannsynligvis ikke blir bedre med det første, så er timingen veldig dårlig, sier Sørum.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som ligger bak avgjørelsen hos Trøim om å trekke seg ut av Seadrill.

— Jegregistrererat det nevnes en story om at det skyldesuenighet om strategiske valg for Golar LNG.Det er en plausibel forklaring, men jeg ønsker ikke å spekulere i noe utover dette, sier han.