Flere økonomer som er intervjuet i avisen Information, tror det har utviklet seg boligbobler både i Norge og Sverige.

— Det er utvilsomt svært kraftige boligprisstigninger, som har skapt en meget sårbar situasjon, sier professor Torben M. Andersen ved Aarhus Universitet.

Han får støtte fra Peter Birch Sørensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet, som tror danske eksportbedrifter kan bli hardt rammet hvis den nordiske boligboblen brister.

— Jeg vil ikke male fanden på veggen, men det er noen klare risikomomenter, sier han.

Faller i Danmark

I Danmark har boligprisene falt kraftig helt siden finanskrisen. Andersen og Sørensen frykter at den danske økonomien vil bli utsatt for et nytt slag hvis det samme skjer i Norge og Sverige.

Grunnen til at en eventuell nedtur lett kan smitte, er den omfattende handelen mellom de skandinaviske landene.I Norge har boligprisene med noen få unntak steget sammenhengende siden begynnelsen av 1990-tallet.

Økningen de siste seks årene har vært på 29 prosent, ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening. De siste månedene har imidlertid prisnivået begynt å falle.

— Tegn på overoppheting

Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer et moderat boligprisfall på et par prosent i Norge neste år. Nordea tror på sin side at prisfallet de neste årene kan bli på opptil 20 prosent.

— Det har vært mange tegn på klassisk overoppheting av boligmarkedet i Norge, sier sjeføkonom Helge J. Pedersen i Nordea.Det internasjonale pengefondet (IMF) har anslått at boligprisene i Norge er hele 40 prosent for høye. Og en av årets nobelprisvinnere i økonomi, Robert Shiller, advarte for to år siden om at det norske boligmarkedet trolig var en boble.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa imidlertid nylig i et intervju med Dagens Næringsliv at det ikke er noe som tyder på at de norske boligprisene vil kollapse.