— Vi er overrasket over hvor svak utviklingen har vært i høst, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

Hennes bank er den mest pessimistiske av de Aftenposten har snakket med.

Bankens nye prisprognoser anslår et prisfall på 7 prosent i 2014 og 8 prosent i 2015. Boye viser til flere selgere og færre kjøpere i markedet.

— Vi ser at gode salgsobjekter fortsatt er solgt til greie priser. Men på Finn.no og andre steder ser vi allerede boliger til salg med prisavslag på 10–15 prosent, sier hun.

Tror ikke på kraftig prisfall

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB har ingen tro på en kraftigere prisnedgang.

— Prisnedgangen er kommet raskere og er blitt sterkere enn vi hadde sett for oss. Samtidig er det ikke mange ting som tyder på at nedgangen blir så kraftig som enkelte har spådd, sier sjeføkonomen til Bergens Tidende.

- Hvor mye kan boligprisene synke?

— Vi ser ikke at det kan bli mer enn de 10 prosentene som var effekten under finanskrisen, sier Dørum.

Andre eksperter tror vi kan få et høyere fall.

— Jeg forventer et prisfall i boligmarkedet på rundt 3 prosent årlig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

EiendomsMegler 1 venter prisnedgang på boliger i første del av 2014 før det snur opp:

— Vår prognose for 2014 er en prisvekst på 2,5 prosent, sier adm. direktør Odd Nymark.

Forventninger om uendret pris

Meglerforetakets såkalte boligmeter viser at tre av fire forventer uendrede eller lavere boligpriser. Samtidig vil flere selge boligen før de kjøper ny.

— Det er fortsatt mange boliger til salgs i forhold til hva som er normalt for årstiden. God oppdragsinngang indikerer ytterligere boliger for salg i januar. Derfor må vi forvente flere måneder med prisnedgang, sier Nymark.

Advarer mot gjeldsfelle

Norges Bank advarte tidligere i høst mot at veksten i boligprisene kan skape en gjeldsfelle for mange boligkjøpere.

Selv om boligprisveksten har avtatt i det siste, har boligpriser og gjeld lenge steget mer enn inntektene, påpekte sentralbanken i september.

— Gjeldsveksten har avtatt litt, men gjeldsbelastningen har økt videre fra et allerede høyt nivå, skrev sentralbanken.