• Saken oppdateres etter sprinten i Lathi

Martin Johnsrud Sundby (30) er storfavoritt, men det er fortsatt ikke umulig at Petter Northug sikrer sin tredje sammenlagttriumf.

Det gjenstår fire konkurranser igjen på verdenscupprogrammet i langrenn. Sprint og 15-kilometer i Lahti, sprint i Drammen, før det hele skal avsluttes med femmila i Holmenkollen.

Martin Johnsrud Sundby har vært suveren stort sett hele sesongen, men før VM i Falun ble 30-åringen syk og mesterskapet ble en gedigen nedtur – også med tanke på poengfangst.

GLASSKULEVINNER: Petter Northug har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger tidligere, sesongen 2009/10 og 2012/13. Foto: NTB scanpix

Likevel leder Sundby, som har skaffet seg 1211 poeng denne sesongen, med 335 poeng på andremann i sammendraget, Dario Cologna. Petter Northug er like bak sveitseren, og 347 poeng bak Sundby.

Hjelmeseth: — Ville satt én million på Sundby

I løpet av de gjenstående konkurransene er det mulig å skaffe seg 490 poeng: 100 poeng per seier, i tillegg til seks bonuspoengmuligheter i Holmenkollen, der førstemann får 15 poeng.

Dermed finnes det fortsatt en teoretisk sjanse for at VM-kongen Petter Northug, som trolig er i best for av de tre, kupper hele greia og vinner verdenscupen sammenlagt. Noe han har gjort to ganger tidligere – i 2010 og 2013. TV 2s langrennsekspert Odd Bjørn Hjelmeset har likevel ikke troen på at det kommer til å skje.

– Hvis du har én million dollar til overs, ville jeg satt det på Sundby. Jeg er rimelig sikker på at han ikke er mer ute av det enn at jeg kan skal klare dette, sier Odd Bjørn Hjelmeset – og fortsetter:

VANT I FJOR: Martin Johnsrud Sundby jubler her for fjorårets sammenlagtseier i verdenscupen sammen med Therese Johaug (t.v) som vant på kvinnesiden. Foto: NTB scanpix

– Dette tror jeg går meget, meget bra for Martin. Jeg kan ikke fatte at han skal kunne tape dette. Men Petter kan bli nummer to, for han er ikke langt bak Cologna.

Trenger maks 143 poeng

– Tror du Northug har et håp om å vinne glasskula?

– Nei, det tror jeg ikke. Hvis Petter skal vinne, kan nesten ikke Martin ta noen poeng og Petter må vinne alt. Det er så lite sannsynlig, sier Hjelmeset.

Det gjenstår to sprinter, noe som er en klar fordel for Northug. Men Sundby er allerede garantert minst ett poeng etter at han kom videre fra sprintprologen i Lahti. 30-åringen fra Røa skal riktignok gå på en skikkelig smell på 15-kilometeren i Lahti og femmila i Holmenkollen, hvis seieren ikke skal bli hans.

Skulle Petter Northug vinne alle de resterende konkurransene, samt alle bonuspoengene, betyr det likevel at Sundby ikke trenger å ta mer enn 143 poeng i løpet av de siste fire konkurransene. Det tilsvarer en 35,75 poeng i snitt.

Når VM i Falun endte som det gjorde – med kun en 11. plass på femmila – tror Hjelmeseth det er ekstra viktig for Sundby å slå tilbake og vinne verdenscupen.

– Det var kjedelig at han ikke traff i VM, men sykdom kan man ikke gjøre noe med. Etter et slikt VM, er det nok ekstremt viktig for Martin å vinne verdenscupen, sier Hjelmeseth.

PS! På kvinnesiden har Marit Bjørgen allerede sikret seg sammenlagtseieren.