På lørdagens langrennssprint i Lahti tester FIS for første gang ut reglene som innebærer at løperne selv får velge hvilket kvartfinaleheat de ønsker å gå i. Regelendring kan hjelpe de beste.

Utvelgelsen avgjøres ut fra resultatlista i prologen. Nummer elleve etter prologen får førstevalget etterfulgt av nummer ti. Slik fortsetter det inntil prologvinneren har valgt heat. Videre velger nummer 12, og de øvrige nedover på lista fram til utøveren som ble nummer 30 i prologen, sine heat.

Målet med endringen er at prologvinneren skal ha fordel av å kunne styre unna sine argeste konkurrenter i kvartfinalen. Samtidig kan de beste i prologen også velge seg en tidlig kvartfinale for å få lengst mulig restitusjonstid inn mot semifinalene.

Det siste har ikke latt seg gjøre tidligere.

Utøverne må altså velge om de skal satse på mer hvile fram mot en eventuell finale eller gå i et antatt enklere kvartfinaleheat, men med mindre restitusjon senere i konkurransen.

— I VM ble for eksempel Ola (Vigen Hattestad) slått med 1/100 av russiske Kriukov i prologen. Russeren havnet i det første kvartfinaleheatet og Ola i det fjerde. Da får helt klart Kriukov lengst hvile. Det er dette man prøver å unngå med det nye systemet, sier den norske troppens hovedleder Ulf Morten Aune til NTB.

— Det blir spennende å se hvordan det slår ut. Det blir jo litt ekstra taktikk i det hele, tilføyer han.

Med unntak av Hans Christer Holund og Chris Jespersen stiller Norge med sine beste løpere i Lahti i helgen. Holund er syk, mens Jespersen føler seg sliten etter VM.

Begge står over for å konsentrere seg som femmila i Holmenkollen neste helg.

Petter Northug er ventet til den finske skimetropolen fredag kveld.

(©NTB)