I januar kom kristiansanderen hjem fra jobb og la merke til at garasjeporten på Lund var åpen. Han så raskt at hans Scott racersykkel til 17.000 kroner var vekk. Alt annet, også flere låste sykler, sto igjen. Mannen anmeldte straks tyveriet.

Så begynte sønnen å undersøke litt.

— I de påfølgende dagene var jeg litt på vakt og så etter hvite racersykler, men det var nytteløst. Så tenkte jeg at sykkelen muligens hadde blitt lagt ut på Finn.no, sier sønnen til Fædrelandsvennen.

SJEKK KARTET: Her stjeles det flest sykler i Kristiansand

Kjente igjen sykkelen

Han satte opp en varsling slik at han ville få beskjed om det ble lagt ut annonser med kodeord «Scott».

— Etter et par dager dukket det opp en annonse med en hvit Scott Racer til kun 3.500 kroner. I tillegg til at prisen var veldig lav, var også beskrivelsen veldig merkelig skrevet. Jeg tok kopi av annonsen og sendte over til min far for å få han til å bekrefte at det var hans sykkel. Han kjente igjen lyktholderen og en skrape på bakre del av ramma, sier sønnen.

Selgeren la ut et bilde i annonsen der hans egne bein er synlige. Foto: Privat

«Jeg har aldri hatt en bedre sykkel, men har bestemt meg for å selge den pga det blir lite brukt», skrev selgeren på Finn.no.

Annonsen var lagt ut av en person som tilsynelatende hadde sitt eget navn, fødselsår og fjes i profilen. Sønnen kontaktet politiet for å sende over informasjon.

— Der fikk jeg beskjed om at det var lite de kunne gjøre da bevisene ikke var gode nok. De ønsket helst at jeg hadde et bilde av rammenummeret som matchet kvitteringen vi hadde, sier sønnen.

Sykkelen solgt

Han ga seg ikke og sendte sms til nummeret i annonsen om at han var interessert. Tanken var å se sykkelen og sjekke rammenummeret.

— Jeg fikk sms i retur om at sykkelen var solgt, sier sønnen.

Annonse sladdet.jpg

Videre søk på nettet ga treff på andre finnannonser med liknende profilnavn. Alle hadde samme kontaktnummer. I tillegg så han på beskrivelsene at det var skrevet ganske likt.

— Jeg tok kontakt med politiet på nytt. Etter noen dager ble jeg kontaktet av en saksbehandler som var interessert i å se på saken. Han sa at de kjente igjen navn og bilde på de forskjellige profilene, og at dette var en kjenning av politiet. De skulle se hva de fikk til, men kunne ikke love noe ettersom de manglet resurser, sier sønnen.

Tok person for helleri

I august tok politiet en mann de knytter til annonsen.

— Han har erkjent befatning med sykkelen, men sier at han kjøpte den på gaten. Han har erkjent straffeskyld for heleri som innebærer at han forstod, eller burde forstått, at sykkelen var stjålet, sier Petter Sandell, etterforskningsleder i Kristiansand-politet.

Petter Sandell, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet, ser stadig flere saker der det kjøpes mobiltelefoner på nett med falsk identitet. Foto: EIVIND KRISTENSEN

Sykkelen er ikke kommet til rette. Politiet sier den trolig ble solgt til andre.

— Jeg har forståelse for at det er vanskelig for politiet å gå videre i en slik sak. Pappa fikk deler av verdien tilbake fra forsikringsselskapet, og har kjøpt en ny tilsvarende sykkel, sier sønnen.

- Vær skeptisk

Etterforskningsleder Sandell sier politiet generelt ikke har kapasitet til å søke på nettet etter tyvegods.

Les også: Betalte ut 69 millioner kroner i erstatning

— Det er en god idé at folk selv er våken for mulighetene å sjekke slik det er gjort her. Spesielt gjelder det dyre eller sjeldne gjenstander, sier han

- Er folk for ukritiske når de kjøper sykler på Finn.no?

— Kjøpere i bruktmarkedet bør vise sunn skepsis, og kan selv bli straffet for heleri dersom de forstår eller burde forstått at de kjøper en stjålet gjenstand, sier Petter Sandell.