Kvadraturen, Sørlandet sykehus, UiA, Lund og Vågsbygd senter er steder der flest sykkeltyverier anmeldes i Kristiansand, viser tall fra politiet. Dykker vi ned i statistikken, er det enkelte gater som har utmerket seg de siste fem årene.

Gimlemoen (105 sykler), Tollbodgata (95 sykler) og Vestre Strandgate (87). Dette er steder hvor det parkeres mange sykler og hvor mange mennesker ferdes.

Dette er et såkalt "heatmap", utarbeidet av Agder-politiet for Fædrelandsvennen, og viser sykkeltyverier i Kristiansand fra 2014 til august 2016. I de mest fargesterke områdene er det definitivt lurt å låse sykkelen godt fast. Foto: Politiet

Også i boligområder

— Sykler som er mest utsatt for tyveri er de som står ute om natten i beferdede områder. Men det stjeles tidvis også sykler fra boligområder, for eksempel ulåste garasjer eller garasjer det er lett å komme seg inn i, sier Petter Sandell, etterforskningsleder i Kristiansand- politiet.

— Politiet har naturlig nok ikke kapasitet til å patruljere med tanke på dette som «problemområder», men sjekker jevnlig sykler som brukes av personer man antar ikke har kjøpt dem selv, sier Sandell.

Lite organisert

Siden 2011 har det blitt anmeldt et nokså konstant antall sykkeltyverier i Sørlandets største by. Tallet ligger hvert år på mellom 500 og 600. Sandell i politiet sier det tidvis stjeles sykler av organiserte bander som tar dem ut av landet, men i Agder og Kristiansand har man ikke hatt slike saker de siste årene.

— Like ofte stjeles sykler av personer som trenger disse til eget bruk, kortvarig eller for lengre perioder, sier Sandell.

- Er det politiets inntrykk at de fleste sykkeltyveriene ikke anmeldes?

— Vi har inntrykk av at svært mange sykkeltyverier anmeldes, med unntak av gamle sykler der eieren ikke har tilgang til rammenummer og verdien er lav, sier Sandell.

Ukjent gjerningsperson

Går du til politiet med anmeldelse, må du regne med at de ikke kan gjøre stort. De siste fem årene er det anmeldt 2833 sykkeltyverier i Kristiansand. Kun 74 av sakene er oppklart. Det betyr at 97 prosent henlegges.

— Det er som regel lite informasjon som kan si noe om aktuell gjerningsmannen i disse sakene og de fleste blir derfor henlagt. Oppklarte saker kommer ofte som følge av at syklene blir funnet hjemme hos kriminelle gjengangere og sporet tilbake til eier, sier Torgeir Winsnes, avsnittsleder for analyse og etterretning i Agder- politiet.

— Løsningen er at eieren forebygger tyveri ved å låse sykkelen godt og plasserer den på steder der sjansen for at tyveriet oppdages er høy, legger Winsnes til.

UiA bygde sykkelbur

Ved Universitetet i Agder tok de for et år siden grep etter at mange meldte fra om at tohjulingen var vekk på området.

UiA bygde sykkelbur, og mener det har bremset tyveriene. Foto: Eivind Kristensen

— I løpet av et par ukers tid fikk seks- sju henvendelser fra studenter som hadde blitt frastjålet sykkelen. Mange dyre sykler ble borte, og vi bygde derfor et låsbart sykkelbur, sier sikkerhetssjef Jan Egil Heinecke ved Universitetet i Agder.

For hundre kroner i året, kan man få en trygg plass til framkomstmiddelet sitt, og sikkerhetssjefen mener at det virker som om tyvene har roet seg.