— Alle alarmklokkene ringte hos meg, jeg vet at Microsoft eller andre lignende firmaer ikke tar kontakt på den måten, sier Helge Quidding.

Siden mandag har han blitt oppringt tre ganger av forskjellige personer som sier det er noe feil med pc-en hans. De som ringte snakket engelsk og presenterte seg som ansatte i dataselskapet Microsoft.

Svindlerne fortalte at det er masse problemer med datamaskinen hans og ba han om å logge seg på brukerkontoen sin, slik at de kunne hjelpe ham. Første telefon fikk han mandag formiddag.

- Frykter at noen skal bli lurt

— Da var det en dame som snakket dårlig engelsk. Noe som jeg med en gang syntes var suspekt. Jeg sa til henne at dette hun drev med er kriminelt, da ble hun fornærmet. Hun sa at hvis jeg ikke lot henne hjelpe meg ville pc-skjermen min bli helt svart, sier 65-åringen.

Nabo Trygve Helleren har opplevd det samme.

— De har ringt til kona og meg fem ganger de siste to dagene.

Både han og Quidding synes det er rart at telefonhenvendelsene ikke gir seg.

— Det må bety at det er mange som driver med dette, sier Quidding.

Politiet advarer

Kristiansanderne frykter at noen skal bli svindlet av kjeltringene.

— Jeg kjenner flere andre i borettslaget vårt som har opplevd det samme. Jeg er bekymret for at noen skal la seg lure. Spesielt eldre som kanskje ikke er så datakyndige, sier Helleren.

Nummeret som svindlerne ringer fra vises kun som «privat nummer», og kan ikke spores opp.

Politiet i Agder advarte mot svindelforsøkene i slutten av februar.

— Om det ringer en person som utgir seg for å være fra Microsoft, så er dette forsøk på svindel. Politiet ber folk om ikke å takke ja, opplyste de i en twitter-melding den gangen.

Har pågått i flere år

VG omtalte fenomenet «Microsoft-svindlere» for første gang allerede i 2011. Ifølge avisa så er det ved hjelp av telefonlister og navn at svindlere plukker ut nordmenn og forsøker å loppe dem for penger eller ta kontrollen over pc-en deres.

I 2012 opplyste Sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge til VG at selskapet fikk mellom 280 - 300 henvendelserom denne type svindel til kundesenteret sitt i mai måned.

Dataselskapet Microsoft råder folk til å legge på om de blir oppringt av noen som påstår at de jobber for dem med henvendelse om at de har oppdaget et problem på maskinen.

— Microsoft driver ikke med overvåking og tar aldri uoppfordret direkte kontakt vedrørende problemer på spesifikke maskiner, skriver dataselskapet på sine hjemmesider.