Slik ser svindelforsøket ut når du åpner eposten.

Noen dager før skattepengene kommer på konto sender svindlere falske e-poster til et stort antall personer. Fædrelandsvennen har fått flere tips fra lesere som gjør oppmerksom på svindelforsøket. Skatteetaten advarer på det sterkeste.

Kreative svindelforsøk

Slik ser svindelforsøket ut

Nettsvindel kjenner snart ingen grenser, og forsøkene blir mer og mer målrettet og kreativ. Det er neppe tilfeldig at disse svindel-e-postene dukker opp nå, vel en uke før et stort antall skattytere som har penger til gode, får skattepengene inn på konto, skriverStavanger Aftenblad.

Er klar over e-postene

Skatteetaten har fått flere meldinger om at det er sendt ut falske e-poster om skatterefusjon.

Klokken 14.32, søndag 15. juni fikk Aftenbladets journalist en e-post, der det står at han vil motta Kr 6874,46. — Slett e-posten, er den klare oppfordringen fra Skatteetaten.

— For dette er et forsøk på svindel. Og disse e-postene kommer absolutt ikke fra Skatteetaten.

Det er ikke første gangen Skatteetaten må ut og advare. Også ibegynnelsen av juni verserte det falske e-posterog i apriladvarte politiet om skatte-lureriPolitiet advarer om skatte-lurerier

Ber om sensitiv informasjon

I emnefeltet i e-posten kan det for eksempel stå "Skatterefusjon". Fyll inn informasjon, og et fra fem til åttesifret nummer. For å få utbetalt pengene må mottager sende inn sensitiv informasjon ved å trykke på en vedlagt lenke.

I noen av e-postene fremgår ikke avsenderadressen umiddelbart, men klikker du videresend, får du for eksempel opp avsender: adm@angevert.com

— Dette er et såkalt phishing-forsøk i et forsøk på å lure til seg kredittkortnummer og koder.

Ikke klikk på lenken

På nettsidene til den ekte Skatteetaten advares det mot dette svindelforsøket. Og for de som er i tvil: Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post.

Hvis noen allerede har latt seg lure, og gitt kort- eller koder eller annen sensitiv informasjon, så sperr kort og konto så snart som mulig, oppfordrer skattemyndighetene. Og hvis du får en slik e-post, så slett den umiddelbart. Og klikk ikke på den vedlagte lenken.

Skjer med jevne mellomrom

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har registrert at svindelforsøket. Kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy sier slik svindel dessverre foregår med jevne mellomrom.

— Vi kan ikke annet enn å gjenta rådene som skatteetaten har gitt om å ikke åpne slik e-post, og i alle fall ikke oppgi sensitiv kortinformasjon. Dersom noen likevel skulle gjøre dette, må de bare sperre kortet så fort som mulig, sier Mona Strøm Arnøy.