— Jeg delte den på Facebook med en gang jeg så den.

Steve Olsen står sammen med Jo Atle Johansen og ser på sine respektive poder på Vågs 16-åringer i Sør cup som i disse dager engasjerer både barn og foreldre.

Steve Olsen og Jo Atle Johansen ser Vågs guttelag i Sør Cup på Kristiansand stadion. De ser veldig få hendelser som inneholder sinte foreldre på fotballkamp. Foto: Steffen Stenersen

For Våg-gutta ble det tap denne dagen, men de nye tiltakene som nå innføres i barnefotball kan fort vise seg å bli en seier for Våg og alle andre som driver med barnefotball.

— Man ser litt av hvert

Barnefotballen har gjennom mange år vært preget av episoder med foreldre og trenere som blir vel overivrige på sønnens eller datterens vegne. Situasjoner med kjefting på unge dommere og spillere er ikke uvanlig i norsk barnefotball.

- Det er viktig at man ikke skal skjelle ut unger. Det viktigste er at de har det gøy, sier Jo Atle Johansen.

— Man ser jo litt av hvert når man ser idrett, sier daglig leder Jon Egil Jøssang i Gimletroll.

Dette skiltet er hengt opp på anlegget på Presteheia, til påminnelse om hva fotballen faktisk handler om. Foto: Steffen Stenersen

På klubbens hjemmebane Presteheia henger det nå et skilt ved inngangen, med et klart og tydelig budskap på hva barnefotballen handler om. Skiltet som ble hengt for noen uker siden, beskriver hva slags problemer fotballen har stått overfor hva gjelder overivrige foreldre som kjefter på både dommere og trenere.

Ingen spesiell hendelse

Skiltet, med overskriften «Husk», nevner tilsynelatende selvfølgelige punkter som «Det er et spill», «Dommeren er også et menneske» og «Dette er ikke et VM».

— Jeg skal ikke si at det var noen spesiell hendelse som førte til at vi satte opp skiltet. Vi er veldig opptatt av tematikken som klubb, som veldig mange andre klubber. Det er et veldig godt budskap, sier Jøssang.

480 lag er påmeldt til årets Sør cup, som varer til søndag. Foto: Nicolai Olsen

I tillegg har Norges Fotballforbund innført «foreldrefri sone». Så langt det lar seg gjøre skal foreldre og publikum ikke oppholde seg på samme side som trenere og innbyttere.— Dette er et kjempeviktig område for oss, for de fleste sakene vi får inn på bordet skyldes faktisk hendelser mellom foreldre og trenere, foreldre og dommere eller foreldre og foreldre, sier Alf Hansen, utviklingsdirektør i NFF til Aftenposten.

Speilbilde av samfunnet

— Et godt tiltak, men det er jo litt synd at man skal ha en regel mot det. Det er et tankekors at forbundet innfører det, men vi støtter tiltaket, sier Jøssang.

Daglig leder Kjell Johnsen i Agder fotballkrets mener fotballen er et speilbilde av samfunnet, og at det dermed vil være individer som av og til ikke burde være på sidelinja.

Kjell Johnsen, daglig leder i Agder fotballkrets. Foto: Arkiv

— Jeg synes de aller fleste lag og kamper fungerer godt, så vil det være unntak der det skjer ting. Det er veldig viktig at barna har en trygg arena, hvor foreldre eller andre ikke oppfører seg som idioter, sier Johnsen. Ved hendelser med foreldre eller trenere som tråkker over streken vil fotballkretsen få beskjed om det, enten gjennom en rapport eller tips fra publikum. Selv om Johnsen ikke har tall på hvor mange henvendelser han får rundt temaet, sier han at det er ikke det som opptar arbeidsdagen hans.

— Vi kan gå inn å gi sanksjoner. Jeg pleier oftest å ringe til klubbene og ta en uformell prat med dem som har ansvaret, og løse det på den måten, sier Johnsen.

Dommer: - Det har blitt roligere

Jonas Berge (17) fra Lyngdal dømmer aktivt, og er rundt på mange baner i Agder.

Noen foreldre lar det gå for langt når de ser barna spille fotball. Under Sør Cup har dagene vært mer preget av sol og god stemning. Foto: Nicolai Olsen

— Det er alltid vanlig at det kommer en kommentar og at noen slenger med leppa. Men for min del virker det som det har blitt roligere nå enn det var før, sier Jonas Berge. I februar skrev han et innlegg i Fædrelandsvennen, hvor han beskrev det som kan være en tøff hverdag for unge, norske dommere. Han håper nå at andre klubber kan ta lærdom av skiltet på Presteheia.

— Det varierer veldig, og kommer an på kampen hva man opplever. Jeg håper at skiltet Gimletroll har hengt opp kan bli hengt opp overalt. Folk bør ta lærdom av det: Alt er ikke Champions League. Det er viktig at vi har respekt for motspillere og dommere, sier Berge.