— 99-laget vårt har kommet veldig langt, og fremstår i tråd med de retningslinjene vi har, sier utviklingssjef Bård Borgersen.

Søndag vant Starts G16-lag 2-1 på bortebane mot Haugesund. Resultatet gjorde at Øyvind Dalseth sine gutter vant sin avdeling. Den nasjonale serien, som blir spilt for første gang, har dermed vært en ubetinget suksess for sørlendingene så langt.

— Jeg er mer opptatt av hvordan de fremstår enn av resultat. Nå har vi sett at begge deler er veldig bra. G16-laget topper sin gruppe, i konkurranse mot flere gode lag, sier Borgersen.

Bård Borgersen skryter av G16-laget til Start. Her er utviklingssjefen avbildet på tirsdagens trening.

Han mener laget er litt voksent i spillestilen.— De har en fin blanding av det å ha ballinnehav,spillplanlegging for å skape gode gjennombruddsituasjoner, og ikke minst i selve gjennombruddfasen, sier Borgersen.

Det er Øyvind Dalseth og Jørgen Ferstad som har ansvaret for G16-laget til Start.

— Dette er en gjeng som driver hverandre en del opp, og vi slipper å pushe de så veldig. De er også nokså selvgående, slik at vi slipper å bruke tid på alt mulig, sier Dalseth.

Landslagsoppdrag

Starts G16-lag har også slått Rosenborg (4-2), Viking (3-0), Sandnes Ulf (9-1) og Aalesund (6-1) i vår. I høst blir det finalespill mot sju av Norges beste G16-lag.

— De ønsker å spille ball og dominere kamper, sier Dalseth.

Fremgangen til G16-laget har også landslagsledelsen får med seg. Denne uka deltar Mikael Ugland på G15-landslagssamling i Porsgrunn, mens klubben også har med seg fire spillere i såkalte rollegrupper (Altin Ujkani, Fredrik Dahl, Peter Reinhardsen og Markus Håbestad).

Markus Håbestad fra Rykene er blant profilene på G16-laget til Start. Foto: Reidar Kollstad

— Det begynner å bli ganske bra, men det som er viktig for disse spillerne og omgivelsene, er at selv om de er bra på sitt nivå, er det et stykke igjen til eliteserien, understreker Dalseth.For det er ikke gitt at spillerne på G16-laget til Start skal slå gjennom.

— Det handler om å ha tålmodighet, og bare jobbe videre, sier Dalseth, og fortsetter.

— Det kjennetegner denne gruppa at det ikke er noe mas om at de skal opp og fram. Alle ønsker at det skal komme en ny Kristoffer Ajer eller en Martin Ødegaard, men samtidig har spillerne mye å lære, og mye å hente på det nivået de er nå, sier han.

Eliteseriespillere på sikt?

— Får vi se noen av spillerne på A-laget om noen år, tror du?

— Det er det alle muligheter for. Det er vanskelig å si hvem det blir til slutt, men det er mange spillere der som har potensial til å bli eliteseriespiller. Det er sikkert noen som blir det snart, og så er det sikkert noen som bruker litt lengre tid, sier Dalseth.

Øyvind Dalseth er trener for Starts G16-lag. Foto: IK Start

Borgersen understreker at det viktigste for klubben er å skape best mulige fotballspillere.— Slik at vi kan få opp spillere på A-laget vårt, men også bidra ut til lokalfotballen med mange gode spillere der også, sier han.

Det er ikke bare G16-laget til Start som presterer bra. G19-laget er klare for åttendedelsfinale i NM.

— Det skjer veldig mye bra på alle trinn, sier Borgersen.

- Fotball etter mitt hjerte

Mons Ivar Mjelde har latt seg imponere av Starts G16-lag denne sesongen.

— De er et veldig samspilt lag. I forhold til spillestil, og måten å gjøre det på, spiller de en fotball veldig etter mitt hjerte. Det er ekstremt mange kloke spillere i det laget, de har gode ferdigheter, og de spiller fotball på en måte som tiltaler meg enormt, sier Start-treneren.

Mons Ivar Mjelde mener flere burde se Starts G16-lag i aksjon. Foto: Tor Erik Schrøder

Mjelde har sett G16-laget i aksjon flere ganger denne sesongen.— Jeg oppfordrer flere folk til å dra og se G16-laget vårt, for der er det mye å lære for noen og enhver, sier Mjelde.

Han roser den jobben Øyvind Dalseth og co. har gjort med laget.

— De var spennende i fjor også, men nå ser vi at de har tatt enda et steg. Det sier seg selv at når de vinner puljen sin, mot såpass gode lag, så står det respekt av det, sier Mjelde.