KRISTIANSAND: — Å begå en slik handling mot en uskyldig 18 år gammel gutt. Som var teipet fast på armer og bein. Den straffen jeg ønsker kan samfunnet sikkert ikke gi. Men den sorgen og savnet familien har fått, har gitt oss en livstidsdom. Jeg hater ham og kommer aldri til å tilgi ham, fortalte Joakims mor i retten.

Her kan du følge rettssaken direkte.

Den tiltalte 20-åringen har i sin forklaring omtalt Joakim Ophaug Røksland som sin beste venn. Han hevder også at de hadde en seksuell relasjon. Mora til avdøde tror ikke på forklaringen. Hun mener drapet kan ha blitt utløst som en følge av 20-åringens seksuelle fantasier.

— Jeg tror han er for feig til å fortelle sannheten, sa mora.

Hun og ektemannen har fulgt rettssaken siden starten. Ved siden av dem sitter foreldrenes bistandsadvokat, Elise Valvik.

- Var støttekontakt for tiltalte

Mora fortalte at hun aldri har tenkt tanken på at sønnen kunne være homofil. Han hadde tidligere vært sammen med ei jente, et forhold som tok slutt like før russetiden.

— Det hadde overhodet ikke vært noe problem om han hadde vært homofil. Det hadde heller ikke vært noe problem for ham å fortelle oss om det, om det hadde vært tilfelle, sa mora.

Mora fortalte at Joakim syntes synd på tiltalte og var en slags støttekontakt for ham.

- Det er mulig at han har sett på Joakim som sin beste venn, men Joakim snakket nesten aldri om ham hjemme. Joakim ønsket at alle skulle ha det bra og jeg vet at han ofte kjørte tiltalte, sa moren.

Hun beskrev sønnen som pliktoppfyllende, omtenksom og veldig blid.

— Han var en solstråle. Det var han helt siden han ble født, fortalte mora.

Les tidligere saker fra rettssaken:

Vinket til sønnen fra kjøkkenet

Siste gang hun så sønnen var noen timer før drapet skjedde, onsdag 22. april i fjor.

— Joakim sto opp, gikk og dusjet. Han hadde litt dårlig tid og jeg spurte om han ikke skulle spise noe før han gikk. Da var klokka rundt halv ti, fortalte moren.

Senere samme dag skulle sønnen være med på en russerebus, og kunne ikke svare på når han kom hjem.

19-åringen ble pågrepet knappe 20 minutter etter at politiet fikk melding om skudd i et nabolag på Ime.

– Jeg vinket til ham fra kjøkkenvinduet. Han smilte og gikk. At det var det siste jeg skulle se til ham, det.. sa moren.

— Jeg lever i en boble

Hun var i gang med beising av verandaen da hun plutselig fikk besøk av prest og politi.

— Presten hadde noe trist å si. Det var at Joakim var død. Han hadde blitt drept av en kamerat. Jeg skjønte ingenting. Det går ikke an. Joakim har jo bare gode kamerater, fortalte mora.

Da han fikk vite hvem som hadde drept sønnen reagerte hun med et voldsomt sinne.

- Joakim stolte på ham og ville inkludere ham. Joakim hadde alt på stell. Vi ble frarøvet alle videre gleder og opplevelser med ham. Jeg vil aldri mer kunne si at jeg er glad i ham, aldri mer se ham igjen, sa mora gråtende i retten.

Bistandsadvokat Elise Valvik spurte i retten hvordan mora har opplevd tiden etter drapet.

— Det er ikke bare å gå videre. Jeg kan ikke se noelys i sikte. Jeg lever i en boble. Bare å komme seg opp om morgenen er vanskelig. Å bli fratatt Joakim på denne måten er helt umenneskelig, svarte mora.

Mener han var utilregnelig

Den tiltalte 20-åringen mener at vennen ble tilfeldig offer for hans psykiske sykdom. I retten hevdet 20-åringen at han ble beordret til å angripe kameraten av sitt alter ego, Victoria.

Om 20-åringen blir funnet tilregnelig eller ikke avhenger av hva de sakkyndige psykiaterne kommer frem til. Før rettssaken har de tre sakkyndige under tvil konkludert med at 20-åringen var tilregnelig.

Den tiltalte ønsker selv å bli kjent utilregnelig og har blitt bedt om å bli idømt tvungen psykiatrisk behandling. Påtalemyndigheten har varslet fengselsstraff, men har åpnet for helsevern dersom de sakkyndige skulle falle ned på at tiltalte var utilregnelig.