KRISTIANSAND: Det er funnet spor av seksuell aktivitet mellom drapsofferet og tiltalte på åstedet i Mandal. I retten tirsdag ble 20-åringen spurt ut om sin legning.

Les også:

Han begynte å fortelle om "Victoria", en forestilt person som han hevder å styrt livet hans fra han var 15 år. Før henne likte han gutter og jenter. Da hun kom inn i livet var det bare gutter.

19-åringen ble pågrepet knappe 20 minutter etter at politiet fikk melding om skudd i et nabolag på Ime.

Han forteller videre at han og "Victoria" har gjort mye fælt og straffbart sammen.

— Jeg har ikke hatt evnen til å kontrollere meg selv, sier han.

Han har ikke fortalt om "Victoria" til noen, heller ikke til tidligere psykiatriske behandlere.

— Jeg har vært jævla redd for bli lagt inn på psykiatrisk avdeling etter at jeg var der som 13-åring, sier 20-åringen i retten.

Ordre fra "Victoria"

I retten tirsdag knyttet også tiltalte drapshandlingen til "Victoria". Han beskrev det han mener var en ordre fra sitt "alter ego".

— Da jeg stod og lette etter nøkkelen og ikke fant den, fikk jeg Joakim i sidesynet mitt. Hun sa til meg: "Vi tar ham", sier 20-åringen.

Deretter hentet han machete-kniven og bajonetten som han brukte til å ta livet av kameraten Joakim Ophaug Røksland (18).

Les også:

Han avviste at det var noe mer enn dette, og hevder han ikke hadde noe motiv knyttet til sjalusi. Det var bare "Victoria" som hadde tatt kontroll over ham.

Først da han ble satt på medisiner etter drapet, hevder han at han klarte å ta et oppgjør med sitt alter ego.

Nye reiseplaner

Det er kjent at 20-åringen i påsken i fjor ble stoppet i sine planer om å reise til Irak for å slåss mot IS. Han hadde imidlertid ikke droppet planen, og skal ha vært fast bestemt på å gjennomføre denne.

Han forklarer at formålet var å bli drept i krig.

— Det var "Victoria" som styrte meg, sa han i sin forklaringen i Kristiansand tingrett tirsdag.

22. april skal han ha avtalt at drapsofferet Røksland skulle kjøre ham til toget der reisen skulle starte. Avtalen var at han skulle plukke ham opp klokka 09.30. ## Kom for seint

Men den tiltalte 20-åringen var sint fordi kameraten kom ti minutter for seint. Han fortalte i retten at han kjeftet på avdøde på grunn av forsinkelsen.

Aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, stilte flere spørsmål om hvordan han reagerer når ting ikke går slik han har planlagt.

– Jeg skjønner hva du vil fram til. Men jeg har aldri vært utagerende eller truende mot andre, bortsett fra det som har skjedd. Det skal ekstremt mye til å gyve løs på noen med et våpen på den måten, svarte 20-åringen.

Likevel endte det med et svært brutalt drap for snart et år siden. 18-åringen ble drept med en rekke stikk med machete og bajonett.

Har ønsket å ta liv

20-åringen forteller at han tidligere har kjent på et sterkt sinne og har hatt et ønske om å ta liv. Han har blant annet ønsket å drepe sine tidligere behandlere.

– Men i dag ønsker jeg ikke å gjøre noen noe vondt. Folk får bare seile sin egen sjø, sier 20-åringen, som har flere psykiatriske diagnoser.

Aktor Rullestad Jansen ba i retten den tiltalte beskrive seg selv.

–Jeg har vært en ekstremt syk mann. Jeg er ellers veldig snill og gavmild. Sier aldri nei, svarte 20-åringen, som selv mener han var utilregnelig da han tok livet av kameraten.

Han erkjenner at han kan bli irritert når folk ikke kommer til avtalte tidspunkter.

– Hvis de var ett minutt eller to for sene kjeftet jeg på dem. Jeg syntes det var unødvendig å komme for sent, jeg var som regel klar litt før, sier 20-åringen i sin forklaring.