— Det er et tema blant norske dykkere og det bekymrer oss. Statistikken viser at det er flere utlendinger som forulykker enn nordmenn. Vi har ca 5,5 dødsfall i året. Men det er en uheldig utvikling at det er flere og flere utlendinger som er involvert. Siden 2008 har seks dansker omkommet under dykking i Norge, sier Sigurd Paulsen som er president i Norges Dykkerforbund og til vanlig dykker med Kristiansand dykkerklubb.

Preget dykkermiljø

Han sier det norske dykkermiljøet preges av dødsulykken i helgen.

— Jeg så selv da dykkerne kjørte ut søndag. Det som skjedde er utrolig beklagelig. Det er veldig vondt dette. Det berører alle i dykkermiljøene. Etter en så fatal ulykke tenker vi først og fremst på dem som sitter igjen, pårørende og etterlatte. Det er helt forferdelig at ulykker skjer her, sier han.

Lederen for Dansk Sportsdykker Forbund, Jesper Risløv, sier at ulykken i Kristiansand i helgen har sjokkert hele det danske dykkermiljøet.

— Dette berører oss alle, og er forferdelig trist, sier han.

Lokal kunnskap

Sigurd Paulsen i Norges Dykkerforbund sier det er vanskelig å forklare hvorfor utenlandske dykkere er involvert i så mange ulykker.

— Det er et vanskelig spørsmål. I vårt område dykkes det en del på dykkerplasser som Seattle. Gjennom årenes løp er det mange som har dykket der, sju har omkommet. Flere av dem er danske. Vi som bor i nærheten vet veldig godt hvilke farer man må være oppmerksom på. Jeg tror det er viktig at vi snakker sammen med dem som organiserer turer til Norge, slik at de blir kjent med lokale forhold. Ulykker kan skje uansett. Men mer lokal kunnskap kan bedre situasjonen, sier Paulsen.

Populært reisemål

Også formannen i Dansk Sportsdykker Forbund, Jesper Risløv, uttrykker bekymring for utviklingen.

— Vi vil nødig dra noen konkusjoner om årsaken til dette. Vi vet heller ikke hva som har skjedd i denne siste saken. Vi forsøker selv å lage statistikk over ulykkene. Men for de fleste av dem finner vi aldri ut hva den egentlige årsaken til ulykken er.- Men det er mange dansker som er involvert i dykkerulykker i Norge og her på Sørlandet?

— Det er også svært mange danske dykkere som reiser dit. Vi har også en dialog med presidenten i Norges Dykkerforbund, blant annet for å se om vi kan gi bedre informasjon om lokale områder, sier Risløv.

Overrepresentert

Tom Lundahl i A-dykk har de siste ti årene jobbet med å guide dykkere i skjærgården. Han har base på Skottevik Feriesenter, og uttaler seg kun om ulykker generelt.

— Ulykkesstatistikken er tydelig. Vi som driver kommersielt, med krav til båt, utstyr i båt og hvordan dykkene utføres, vi har altså ikke hatt noen ulykker med noen av våre turister. Utenlandske klubber som kommer på besøk har ingen regler de må ta hensyn til. Til sjuende og sist er det holdninger det handler om. For å si det slik: Hvis jeg reiste til utlandet, så dykker jeg ikke uten å ha vært i kontakt med lokale dykkere som kjenner farvannene. Dykkerne som kommer hit har kanskje ikke nok respekt for farvannene de dykker i, sier Lundahl.

Erfarne dykkere

Sigurd Paulsen mener de danske dykkerne generelt regnes som svært dyktige.

— Generelt er danskene veldig kompetente. De har gode rutiner og de anses som flinke. Utgangspunktet er at de dykker trygt og bra. Likevel skjer det ulykker. Det vi er opptatt av i forbundet, er å lære av ulykkene, slik at vi kan gå ut med god informasjon om hvordan dykkere kan sikre seg enda bedre, sier Paulsen.Han forteller at samarbeidet mellom dykkerne i Norden er godt, og de blant annet sammen har økt kravene for å få dykkersertifikat.

— Vi har etablert en nordisk standard for hvor mange dykk en nybegynner skal ha før en får sertifikat. I Syden er det for eksempel nok med fire dykk i sjøen. I Norden har vi økt kravet til seks dykk, sier han.