I tillegg til å trene styrke og kondisjon får man øvelse i å bevege seg mer elegant og ha kroppskontroll. Bevegelsene skal se lette ut, forteller Divakova. Foto: Stig B.Hansen /AFTENPOSTEN

Mens ballerinaene svever over Operaens scene i Svanesjøen, står Olga Divakova og instruerer «plie» på Elixia Ullevål i Oslo.

Danseformen som har sine røtter fra Ludvig den 14.s hoff på slutten av 1600-tallet har aldri gått av moten. Nå er det også en økende fitnesstrend i Norge.

— Vi begynte med ballett på noen Elixia-sentre i 2012 etter filmen Black Swan. Interessen er økende, og flere sentre ønsker å få timen, forteller Divakova.

Danseren ble hyret inn for å sette sammen en time som trener hele kroppen gjennom ballett-inspirerte øvelser. Treningen er gjemt i dansebevegelser, men trinnene er enkle slik at timen kan passe for alle nivåer. Divakovas elever er i alle aldere og med alle utgangspunkt.

— Uansett hvilket nivå man er på, får man aldri nok grunntrening, sier hun.

Timene inneholder dans på gulvet, og styrkeøvelser på barren, det vil si at man gjør øvelser mens man støtter seg lett på et gelender. Divakova forteller at de fleste kjenner treningen i ben og setemuskulaturen, men gjennom timen strekker man muskler, får trent på balanse, gjør fotarbeid som styrker ankler, får sterkere rygg, armer og bedre kondisjon.Mellom øvelsene er det ingen som står og henger, man må passe på at hofte og rumpe holdes inn under hele timen.

— Mange stikker rumpa ut, noe som gir dårlig holdning. Dette setter trykk på andre ledd og kan blant annet forplante seg i knærne, forteller hun, og legger til at ballett er prøvd og testet gjennom århundrer. Dette er basen til alle dansebevegelser.

Gir kroppskontroll

Divakova mener det er få andre klasser som krever samme fokus. Mens det som oftest er som mål å svette mest mulig, gjøres øvelsene i ballett-timene sakte og kontrollert. Man får trening i å bevege seg elegant og ha ekstrem kroppskontroll.

— Jeg føler meg heldig som har fått lage en time som gir glede og god helse gjennom dans. Det er ikke et mål at man skal bli en ballerina, men kanskje føle seg en for en time.

Divakova viser forskjellige øvelser i en spontan time som ble satt opp for Sprek, med leder for Elixia gruppetrening, Vilde Berntsen, Elixia-medlem Ulrik Nilsen, og Solvor Dyrnes. De to sistnevnte har aldri prøvd klassisk ballett før.

— Det var overraskende tungt og tok mye mer energi enn jeg hadde trodd. Det var verre knebøy her enn med vekter, sier Nilsen.

Dyrnes var også fornøyd med timen.

— Det var gode øvelser. Man trener mange små muskler og det var deilig å få strukket musklene og å føle kroppskontroll. Uansett hva man gjør må man ha god holdning hele tiden, sier hun.

Hentet inspirasjon fra USA

Leder for Elixia gruppetrening, Vilde Berntsen, forteller at de ofte ser til USA når de setter opp nye timer.

— Men vi velger ut konsepter vi har tro på, sier hun.

Foreløpig har timene vært på fire av deres sentre, men de regner med å sette opp timene flere steder til høsten ettersom flere av sentrene er interessert.

Mary Helen Bower er ballerinaen som har gitt treningsformen ekstra oppmerksomhet de siste årene. Etter flere år som profesjonell ballerina i New York City Ballet startet hun Ballet Beautiful i 2008, ballett-inspirert trening som lover en ballerinas definerte kropp.

Bower trente blant annet Natalie Portland før innspillingen av filmen Black Swan, og celebriteter som Liv Tyler, Kirsten Dunst og flere Victorias Secret-modeller står på kundelisten.

— Ballett-fitness er en stor trend nå, og Ballet Beautiful blir brukt som treningsmetode av de vakreste kvinnene på skjermen, i magasiner og på catwalken, sier Eliza Pierson, brand manager og kreativ leder ved Ballet Beautiful.

I sosiale medier blir Bower fulgt av flere hundre tusen, og utenlandske medier har omtalt som den heteste fitness-trenden. Gjennom nettbaserte timer trener Bower 30.000 medlemmer fra 80 forskjellige land, inkludert Norge.