Kokslien fikk tilbud om å teste ballett gjennom Olympiatoppens idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell, og syntes det ville være en artig måte å hente både inspirasjon og motivasjon.

— Ballettdansere er ekstremt flinke til å utnytte kraft. Det var interessant å se på bevegelser og hvordan det fløt. Det handler jo om å skape kraft, og det er overførbart til både hopp og langrenn, sier han.

Ballett-treningen begynte med en samtale med Ingrid Lorentzen og noen dansere. Senere fikk han trene med nasjonalballetten.

— Jeg kom til timen alene og følte som om det var første skoledag. Jeg klarte å være med i noen minutter, men så ble det avansert, sier han. Senere hadde han også timer med nasjonalballettens Aarne Ruutu. Gjennom klassene lærte Kokslien det grunnleggende, balanse, noen hopp og enkeltøvelser.

— Det er knallhardt det de gjør. Det var vanskeligere enn jeg forestilte meg. Det er vanskelig å utføre bevegelsen slik at det ser bra ut, og det er mye små ting å tenke på. Ballettdansere er ekstremt profesjonelle idrettsutøvere.- Jeg vil ikke si at jeg danser ballett, men det hender jeg prøver meg litt. Jeg tror de fleste prestasjonskulturer kan lære av hverandre, sier Kokslien, og utelukker ikke at det blir flere ballett-klasser.

Inn mot OL i Beijing i 2008 trente også Olaf Tufte med Ingrid Lorentzen.

— Man får utforsket nye sider og brukt muskler man trodde man ikke hadde. Det er jo ekstrem kroppskontroll, sier Tufte.

Han forteller at han snek seg inn og ut av den gamle operaen der han hadde et opplegg med Ingrid Lorentzen. Treningen ble brukt for å utvide horisonten og komme ut av komfortsonen.

- Passer for alle

Klassisk ballett er dansens mor. Freddy Haugan, daglig leder ved Bårdar Danseinstitutt, forteller at dersom man skal bli en god danser i all type dans bør man ha klassisk bakgrunn. Men det er ikke bare dansere som nyter godt av ballett-trening, han kan røpe at de også har hatt idrettsutøvere på kurs hos seg.

Men først og fremst fylles ballettklassene opp hver uke med vanlige folk. Deltagerne er gjerne opp til 50 år, noen eldre enn det også. Det er både nybegynnere, eller folk som har danset som ung.

— Mange kan være litt skremt av klassisk ballett. Andre danseformer virker jo lettere å hoppe inn i, men ballett passer for absolutt alle, sier Haugan.

Han forteller at ballett er ikke bare estetisk riktig trening, det er også veldig sunt. Man trener hele kroppen gjennom gjentagelse og rutine. Alle posisjonene er riktig bygget opp, musklene må jobbe, det samme må balansepunktet.

— Læreren underviser deg. Det er ikke noe herming som i en aerobic-time, sier han.