— Den største enkeltinvesteringen siden svovelsyrefabrikken stod ferdig på 1980-tallet. Dette er ikke «bare» et nytt tilfelle av kontinuerlig forbedring som vi driver med stadig vekk; her er det snakk om en stegvis, betydelig forbedring. Slikt skjer ikke ofte, sier administrerende direktør Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk AS i Kristiansand.

Trykktanker

200 millioner kroner er totalprisen på to nye autoklaver - trykktanker - og bygget de skal monteres i. Jobben har vært under forberedelse i tre år, den starter opp i disse dager og skal være ferdig om to år.

Spesialmelding til den som ofte kikker bort på Nikkelverket fra Myrbakken eller Fiskåtangen: Nybygget i betong skal skjæres inn i den grønnkledde skråningen i overkant av veien ned mot kaia.

— Som alltid når vi skal bytte ut prosessutstyr, skifter vi ikke bare gammelt med nytt, men sørger også for at det nye har høyere produktivitet. Det er grunnen til at vi har brukt tre år på å utvikle det nye designet. Det vil gi en mer effektiv prosess, forteller Øivind Stenstad.

Skiller nikkel og kobber

I følge med Stenstad er to sentrale personer i planleggingsarbeidet: avdelingsleder Kjell Støle-Hansen fra KL-anlegget og fagspesialist Finn Stålesen fra prosjekteringsavdelingen.

— Vi kommer til å trekke mye på eksterne krefter, til slikt som betong- og andre byggarbeider, elektro, stål, instrumentering og flere andre fag, bemerker Støle-Hansen - garantert til glede for lokale underleverandører.

— Autoklavene brukes til å skille nikkel og kobber i «matten», det delvis bearbeidede materialet som er vårt råstoff. Ståltankene inngår i KL-anlegget, helt i begynnelsen av den omfattende produksjonsprosessen som foregår her ved verket, og de må tåle høyt trykk for at vi skal kunne få temperaturen inni dem opp til det nivået vi trenger, forklarer Stålesen og Støle-Hansen sammen.

Avgjørende utvikling

De to første bokstavene i «KL-anlegget» betyr «klorluting». Det er stammespråk for prosessmetoden Nikkelverket selv utviklet på 1980-tallet. Og som Øivind Stenstad konstaterer:

— Uten KL-prosessen hadde bedriften vært nedlagt i dag.

Han deler en annen observasjon også:

— At Glencore-konsernet satser slik på Nikkelverket, attpåtil i det vi håper skal være bunnen av en prissyklus, er svært hyggelig for oss som jobber her.

- Og dere fortsetter å planlegge milliardinvesteringen i et nytt kobberelektrolyseanlegg?

— Det gjør vi.

100 sommervikarer

Så vandrer Fædrelandsvennens utsendte tilbake til resepsjonen sammen med Glencore-trioen. Da forteller Øivind Stenstad at dagen før har han snakket med sommervikarene om favorittemaet helse, miljø og sikkerhet, hms.

— Det er rundt 100 av dem, stort sett studenter. 80 prosent har vært hos oss minst én sommer før. Og det må jeg si; det er mye flott ungdom.