Aftenposten skrev i sommer om private tomteselgere over hele landet som ble fristet med visningstur på sitt tomtefelt med en stor gruppe interesserte kjøpere. For å bli inkludert i visningsrunden, måtte de betale flere tusen kroner for en annonse på nettsiden til Rudolfsen, tomter.no. Ingen av de over 20 tilfeldige personene Aftenposten snakket med hørte noe om visningen etter å ha betalt.

Ingrid Hoel er en av dem som føler seg lurt av Rudolfsen. Nå tar hun initiativ til en felles anmeldelse mot ham for å forhindre at flere utsettes for det samme. Etter å ha kontaktet et utvalg personer som har annonse på tomter.no, har nå 20 andre sagt at de ønsker å være med på en felles anmeldelse.

— Hadde en kjøper

Hoel ble oppringt av Rudolfsen i sommer etter å ha lagt ut en annonse på Finn.no, hvor hun ønsket å selge tomtefeltet sitt på Nerskogen i Rennebu i Sør-Trøndelag. Rudolfsen skal ha fortalt at han ringte fra Fagbygg Norge, selskapet som eier tomter.no, fordi en utbygger hadde bedt ham skaffe et hyttefelt i området Nerskogen–Oppdal.

— Jeg ble spurt om jeg var villig til å selge fem tomter til utbyggeren, og at jeg ville få den prisen jeg hadde fastsatt. Rudolfsen sa at før han kunne formidle kontakt mellom meg og kjøper, så måtte tomtene legges offentlig ut i en annonse på hans nettside tomter.no. Han sa at dette var nødvendig for å unngå å bli tatt for innsidehandel, forteller Hoel.

- Hørte aldri noe mer

I tillegg ble Hoel fortalt at Rudolfsen planla flere visningsturer i området, sier hun.

— Tomtefeltet mitt ville bli inkludert i turene dersom jeg betalte for annonsen så snart som mulig, sier Hoel.

Hoel forteller at hun ba om en skriftlig bekreftelse på at han ville formidle kontakt med kjøper før hun betalte fakturaen på over 7000 kroner.

— Det fikk jeg, men etter å ha betalt hørte jeg ikke mer om utbyggeren, sier hun.

Ville anmelde i fjor

Anna Aga er en annen av dem som ønsker å delta i en felles anmeldelse. Hun forsøkte selv å få en gruppe til å stille seg bak en anmeldelse mot Rudolfsen for ett år siden.

— Jeg snakket med en politiadvokat som mente vi burde være minst 20 personer. Årsaken var at hver enkelt har betalt en såpass liten sum at politiet trolig ikke vil vurdere enkeltanmeldelser. Men når mange står bak, øker sannsynligheten for gjennomslag, sier Aga.

Fordi hun ikke fikk svar fra nok personer, la hun anmeldelsen på is.

Visningen var avgjørende

Aga forteller at ektemannen hennes ble oppringt to ganger av Rudolfsen etter å ha lagt ut en annonse på Finn.no. De skulle selge hyttetomten sin i Trysil. Da Rudolfsen ringte en tredje gang, denne gang til Aga, sa hun ja til å betale.

— Jeg syntes ikke nettsiden var interessant. Det var visningsturen som lokket. Han fortalte at han hadde flere personer som var interesserte i tomten vår, og han mente den ville bli solgt raskt. Dessuten var det en billig penge i forhold til å bruke eiendomsmegler, forteller hun.

- Måtte ha pengene fort

Visningsturen var inkludert i de nær 4000 kronene hun betalte, oppfattet Aga.

— Jeg fortalte at det kunne bli vanskelig å få overført beløpet innen helgen, da visningen skulle være. Da svarte han at det ikke var viktig for ham at pengene kom så fort, men det var viktig for guiden som holdt visningsturen. Jeg ba da om nummeret til guiden, men da lo han og sa at det ikke fungerte på den måten, sier Aga.

Hun klarte å skaffe pengene, men visningsturen hørte hun i ettertid aldri noe om.

— Vi vet dessuten at ingen har vært på tomten. Man må kjøre forbi en bom som er låst, og ingen har spurt etter nøkkelen, sier hun.

- Bedrageri

Jim Sandberg, som Aftenposten intervjuet i sommer, planlegger også å anmelde Rudolfsen. Sandberg betalte 3700 kroner for en annonse for tomtene sine på Tjøme. Det skulle gi ham besøk av mellom 15 og 20 potensielle kjøpere til tomteområdet, fikk han beskjed om.

— Grunnlaget for anmeldelsen er bedrageri og villedende markedsføring ettersom jeg fikk løfte og garanti om visningsturer. Jeg fikk også muntlige vrangopplysninger om nettsiden hans, sier han.

Politiet: - Fornuftig at mange anmelder

Ifølge politiinspektør Audun Kristiansen vil flere anmeldelser i samme sak øke sannsynligheten for at politiet tar ut tiltale.

— Jeg vil absolutt anbefale dem om å anmelde forholdet, sier Kristiansen, fungerende seksjonssjef for arrest- og påtaleseksjonen i Oslo politidistrikt.

Han understreker at han ikke kjenner alle detaljer i saken, men oppfordrer gruppen til å gå til politiet om de mistenker et straffbart forhold.

— Én enkelt sak vil kanskje bli henlagt, men dersom man ser tilsvarende, uavhengige saker, så kan det kanskje bidra til at saken blir tatt videre til retten. Flere anmeldelser gir politiet et bedre grunnlag for vurderingen som skal tas, sier han.

Alle tomter.no-kundene som Aftenposten snakket med forteller at det var over telefon visningen ble nevnt. I den skriftlige fakturaen står det kun at de betaler for annonsen.

— Muntlige avtaler er like bindende som skriftlige avtaler, det er bare vanskeligere å bevise. I en slik situasjon vil flere uavhengige saker styrke troverdigheten, sier Kristiansen.

Rudolfsen: – Ikke lokket med falske visningsturer

Olaf Rudolfsen sier at han ikke kjenner seg igjen i påstandene mot ham.

Om Ingrid Hoels historie forteller han at i dette tilfellet hadde han kontakt med en utbygger som hadde bedt ham undersøke muligheten for tomter i områder. Rudolfsen sier at han brøt kontakten med henne på grunn av det han kaller «ubehagelige» e-poster og telefoner fra henne.

- Har du lovet visningsturer mot betaling for annonsen uten å arrangere visning i ettertid?

— Nei.

- Hvorfor har ingen av dem Aftenposten har snakket med hørt noe om visningen som du skal ha fortalt var planlagt?

— Jeg vet ikke hvem personene i denne gruppen er, men jeg har altså ikke lovet visningsturer til noen, unntatt i noen svært, svært få tilfeller. Visningsturer har vi derimot hatt flere av, uten at jeg vil gå nærmere inn på dette på grunn av utviklingen i saken.

- Hva er din kommentar til at 21 personer sier de planlegger å anmelde deg for bedrageri?

— Det ønsker jeg dem velkommen til å gjøre.

Rudolfsen sier at han selv vurderer politianmeldelse mot dem som nå anmelder ham. Han mener de sprer løgn og usannheter om hans virksomhet.

Finn.no og Aftenposten er del av samme konsern.