I sommer var Lise Bakkan, som er blind, på et tre uker langt treningsopphold på Beitostølen Helsesportsenter. For første gang i sitt liv, utenom kroppsøvingstimene på skolen, var hun fysisk aktiv. Det ga mersmak.

— Treningen var gøy og energigivende, ikke slitsom og tung. Jeg bestemte meg for at jeg skulle begynne å trene da jeg kom hjem, sier Bakkan.

Allergi

Men det var lettere sagt enn gjort. Da hun kontaktet kundeservice til treningssenterkjeden Evo, fikk hun vite at førerhunden Flex ikke var velkommen på Evo Nordås.

TRENER MED PT: Lise Bakkan får hjelp av personlig trener Aleksander Roksvaag. Foto: Jan M. Lillebø

— Først begrunnet de det med at man måtte gjennom en bom, og at dette var vanskelig med hunden. Jeg sa at dette ikke var noe problem og foreslo at den kunne ligge på et handicaptoalett mens jeg trente. Det ville de ikke på grunn av allergi hos andre medlemmer, sier Bakkan.Hun skjønner argumentet om allergi.

— Men funksjonshemmede skal ikke stilles dårligere enn funksjonsfriske, og dette er diskriminering. Dessuten ligger jo Flex bare på teppet sitt i nærheten av resepsjonen, og bryr seg lite om andre mennesker som går forbi, sier Bakkan.

— Hvorfor kan ikke hunden ligge utenfor treningssenteret mens du trener?

— Jeg har ikke lov til å forlate Flex uten tilsyn. Man vet aldri hva andre mennesker kan få seg til å gjøre mot dyr og i verste fall kan det ødelegge ham som førerhund. Han er et hjelpemiddel til over 300.000 kroner, sier hun.

Ukjent med saken

Driftsdirektør i Evo, Kjetil Fanebust, kjenner ikke til saken når vi ringer.

— Vi har en ledergruppe der slike type saker blir tatt opp, men denne saken har jeg ikke hørt om. Her har mellomleder gjort en feil og vi må bare beklage. Vi har en policy om å tilrettelegge så godt som mulig for så mange som mulig, sier Fanebust.

Han mener dette burde blitt løst på en annen måte.

— Å ha en snill og rolig hund i inngangen til senteret, skulle ikke by på noen problemer. Eventuelt kunne han ligget på et kontor, sier Fanebust.

Vi har spurt flere andre treningssenterkjeder om deres praksis på området. Stamina har ingen generelle regler som tilsier at blinde ikke kan ha med førerhunder inn på sentrene. Sats Elixia og 3T har ikke vært borte i problemstillingen før, men sier de ville prøvd å finne løsninger.

— Samtidig er dyrehold inne på et treningssenter en krevende øvelse fordi mange av de som går der sliter med allergi, sier påtroppende norgessjef i Sats Elixia, Bjørn Maaseide.

- Bør få lov

Personer med nedsatt syn får ta med førerhund inn på restauranter og matbutikker, selv om dette i utgangspunktet ikke er lov. Årsaken er at de skal utføre konkrete oppgaver for eieren. Slik mener Likestillings- og diskrimineringsombudet det bør være på treningssentre også.

— Det må være mulig for treningssenteret å legge til rette for at funksjonshemmede kan bruke senterets tilbud, og ta med seg hunden. Det kunne for eksempel tenkes at treningssenteret tilbød at hunden fikk være i et bur mens eieren trente, sier Elisabeth Lier Haugseth, nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Norges astma- og allergiforbund (NAAF) mener det må være mulig å finne løsninger som ikke utelukker verken den blinde eller allergiske.

— Hvis en førerhund ligger i resepsjonen, så har allergikere et potensielt problem. Kanskje man heller kunne hatt et rom der man kunne lagt hunden, eller man kunne sagt at det var lov på noen av sentrene i kjeden, og ikke lov på andre. Der man tillater dyr, må man imidlertid huske å være flinke med renholdet, fordi allergenene også blir værende etter at dyret har forlatt lokalet, sier Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Norges astma- og allergiforbund.

Fikk ja på annet senter

Etter at Lise Bakkan fikk nei hos Evo, kontaktet hun treningssenteret Moment Trening og Kompetanse på Nordås. De ville ta imot henne og hunden Flex.

— Vi var litt usikre med tanke på andre medlemmer med allergi, om hunden ville ligge stille, og hvor vi skulle plassere ham. Men vi valgte å prøve. Det var viktig for oss å strekke oss litt ekstra og hjelpe noen som trengte hjelp, sier daglig leder Christian Marthinussen.

Han forteller at de utelukkende har fått gode tilbakemeldinger fra andre kunder på senteret.

— Folk er positive og sier at det er bra at vi valgte å ta henne inn, sier han.

Ny hverdag med trening

Bakkan forteller at hun har fått en ny hverdag etter at hun begynte å trene med personlig trener Aleksander Roksvaag. For henne var det svært viktig å få hjelp til treningen, siden det er umulig for henne å finne frem på et treningssenter alene, og hun ikke vet om hun gjør øvelsene riktig.

— Han ledsager meg gjennom lokalet, viser hvordan jeg skal trene, gir meg tilbakemelding på det jeg gjør riktig, og veileder når jeg gjør noe galt. Treningen gir meg energi og forebygger belastningsskader som synshemmede lett pådrar seg. Det er også lettere å dra seg opp av sofaen når man har en avtale, sier hun.