Har du sett mange med grønn lue i fjellet i det siste? Det er ikke tilfeldig. Det grønne hodeplagget er nemlig et signal om at man er singel og ønsker kontakt med andre.

— Det begynte som en aprilspøk i fjor. Men spøken tok helt av og spredde seg i sosiale medier. Nå er det blitt en innarbeidet greie i fjellet og skogen. Har du grønn lue, så betyr det at du er singel. Den grønne luen er blitt fjellets Tinder (nettdatingtjeneste, red.anm), sier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening (DNT).

Under Vinjerock i fjor, delte DNT ut grønne luer. På kort tid ble 400 revet bort. På Instagram har nærmere 400 bilder blitt delt med hashtaggen #grønnlue.

- Bra sted å møtes

Nå oppfordrer også arrangørene av 7- og 4-fjellsturen i Bergen single deltakere til å ikle seg luefarge etter sivil status: Grønn lue om du er singel, rød om du er opptatt, og gul om du er «midt i mellom».

— Fjellet er et utrolig bra sted å møte sin utkårede. Der er det lett å komme i prat med andre, og alle er høflige. Man møter også folk med felles interesser, og like barn leker best. Som den gamle bonden sa: Hvis du møter drømmedamen over tregrensen, så er det bare å sette tauet i henne og dra henne til gards, sier 7-fjellsgeneral 2015, Arne Kristian Glück-Teigland, som selv møtte sin kone over tregrensen.

OVER SYV FJELL: Du bør være forsiktig med hvilken farge du velger på luen fremover. Dette bildet er tatt fra 7-fjellsturen i 2014. Foto: Silje Katrine Robinson

Hvor mange av deltakerne som er single på 4— og 7-fjellsturen, har ikke arrangørene oversikt over. Men 3000 av de påmeldte har meldt seg på alene.- Hvis vi kan tilrettelegge for at noen møter en kjæreste på tur, så er det fantastisk. I stedet for Tinder, kan folk møtes ansikt til ansikt. Vi ønsker å synliggjøre 7-fjellsturen som Bergens største sjekkearena, sier Glück-Teigland.

Fjelltreffen og singelturer

Den Norske Turistforening har lange tradisjoner med å hjelpe folk å finne kjærligheten. For 27 år siden innførte de «Fjelltreffen», en tjeneste som hjelper deg å finne turfølge. Noen år seinere begynte de å arrangere turer for single.

— På fjellet hilser alle på hverandre og senker skuldrene. Det er en god arena å bli kjent på fordi man møtes ansikt til ansikt, og dermed er sikker på at det er "ekte". Det er ikke så lett å vite når man er på nettet, sier Stephansen.

Hun viser til en undersøkelse som viser at nærmere halvparten av brukerne på den populære datingappen Tinder, allerede har en partner.

- Hva med dem som ikke har fått med seg hva det betyr å ha på seg grønn lue, da?

— Da kan du risikere å bli misoppfattet. Hvis du går med grønn lue, bør du være bevisst på hvilke signaler du sender ut, sier Stephansen.

Bruker grønn lue på gøy

Iris Kristine Fossøy (24) er en av dem som har brukt grønn lue på tur.

— Jeg fikk den i julestrømpen av foreldrene mine som et hint jeg nekter å ta, sier Fossøy og ler.

Hun mener fjellet er en god arena å møte en kjæreste.

— Men det har ikke funket så godt for meg ennå, sier sykepleieren og ler.

Hun understreker at hun bruker den grønne luen mest på gøy.

- Tror du folk flest vet hva luefargen betyr?

— Jeg tror de som er medlem av Turistforeningen, og går mye på fjellet, vet det. Men andre tror jeg ikke har fått det med seg, sier hun.

Populært med treningsdating

Dating gjennom fysisk aktivitet har de siste årene blitt mer og mer vanlig i mange land, deriblant USA. Treningsdating tilbys blant annet gjennom nettsidene Fitness Singles og Fit2Date. Også i Norge er dette på fremmarsj. På datingnettstedet Sportdate er 8000 nordmenn medlemmer.

— Vi har noen medlemmer som bare vil finne seg en å trene med, men de fleste søker en kjæreste som er interessert i trening, sier grunnleggeren av Sportdate, Jonas Ånestrand.

- Hvorfor tror du dette er blitt så populært?

— Er man interessert i trening, vil man gjerne å treffe en som har forståelse for dette og har samme interesse. Helse og trening er grunnpillarer i mange menneskers liv, sier Ånestrand.

Totalt har datingnettstedet 45.000 medlemmer i Norden og Tyskland.