Ønsker du å være mer ute med barna, men trenger ideer til hva dere skal finne på?

— Naturen er en uendelig lekeplass og skogen har «lekeapperater» tilpasset alle nivå. Bruker man mulighetene som er der, kan man gjøre mye ut av lite. Man trenger ikke avansert utstyr og mye kunnskap , sier Ingebjørg Eitrheim Nondal (31).

Hun bor i Odda i Hardanger sammen med ektemannen Torgeir (33), og barna Andreas (snart 8), Ida (6) og Ingrid (snart 2). Tidligere var hverdagen preget av mye innetid, PC og TV. For et drøyt år tok de grep for å snu dette, og i 2014 gikk de 100 turer.

Her er deres ti tips til kjekke uteaktiviteter sammen med barna, tips de også deler på bloggen utetid.net:

1. Turbingo

TURBINGO: Barna leter etter tingene på arket. Når de har funnet det, kan de krysse ut. Foto: Privat

Tegn ulike ting barnaskal lete etter ute, ta med blyant, og dra ut på jakt. For dem som har begynt å lese kan det være kjekt med en kombinasjon av ord og tegninger. Reglene er enkle. Barna skal finne det som er tegnet på arket og sette et kryss over. Eldre barn kan kanskje få en mer avansert variant med rutenett, der de må finne ting på rekke eller rad for å få «bingo».Dersom du laminerer arket fungerer det bra i regnvær også.Lag tegninger som passertil området turen skal gå, og tilpass nivåetetter alder og humør. Asfaltbingo kan være like spennende som turbingo i ulendt terreng. Trafikkskilt, detaljer på hus og ulike bilmerker økervanskelighetsgraden for en turlangs vegen. Til skogsturer kan du tegne ulike planter eller insekter, blader med ulike farger, og røde T-er eller varder.

— Det er også en fin mulighet for barna å lære mer om naturen, sier Nondal.

På bloggen Chili og kjærleik, får du flere tips til hvordan du gjennomfører turbingo.

2. Sølepyttsafari

PLASK DEG AVGÅRDE: Sølepyttsafari er populært blant barna. Foto: Privat

Når det er regnvær, gjør familien Nondal som Fantorangen og plasker i sølepyttene. Her kan du høre og se Fantorangens sølepyttsang. Hør sangen, lær dere teksten og gå ut og plask!— Voksne synes ofte det er lite fristende å gå ut i regnvær, mens de fleste unger elsker å hoppe i dammer. Dette er en fin måte å komme seg ut på dager det ikke er like fristende å gå ut på, sier Nondal.

3. Fotosafari

Gi barna hvert deres kamera og dra på jakt etter gode motiver i naturen. Barna synes garantert at det er spennende, spesielt litt eldre barn. Etterpå kan dere se på bildene sammen. Dette er også kjekt for de voksne, som får se verden fra barnas perspektiv.

På bloggen helstute.com får du enkle og gode fototips.

4. Geocaching

DIGITAL SKATTEJAKT: Her har barna funnet boksen, eller cachen, med småting. Foto: Privat

Geocaching er en slags digital skattejakt. Istedet for kart og kompass bruker man GPS eller en app på en smarttelefon for å finne frem til «postene». På de oppgitte koordinatene er det gjemt en liten boks, en såkalt cache. I disse boksene ligger det ofte småting (f.eks kindereggfigurer), og disse kan man bytte ut om man ønsker det. Da må det man legger tilbake ha samme verdi eller høyere. — Det høres litt avansert ut?

— Nei, det er ikke det. Hvis man er nybegynner, er det litt å sette seg inn i med en GPS, men bruker man en app på telefonen, er det ganske selvforklarende, sier Nondal.

Hun anbefaler den offisielle geocaching-appen fråGroundspeak til 70 kroner. Appen er enkel i bruk og gir tilgang til detaljert informasjon om alle geocachene, mener Nondal. Det finnes også en gratis intro-versjon av denne appen, som viser deg cachene i nærheten av der du er.

Les mer om geocaching her.

5. Fly drage

— Det er en fin ting å gjøre en dag det føles litt for vindfullt og surt ut til å gå ut. Barna synes det er kjempekjekt, sier Nondal.

Du trenger ikke kjøpe dragen i butikken. På nettsiden plusstid.no kan du se hvordan du enkelt lager det selv av plast eller papir, tau og pinner.

6. Spis middag ute

MAT I FOLIE: Middagen smaker godt når du får den rett fra bålet. Foto: Privat

Pakk mat i sekken, og spis middagen ute.— Vårt beste tips, er å bytte om på middag og kvelds. Ta noen brødskiver med en gang dere kommer hjem, og spis middagen ute litt senere, sier Nondal.

De pleier ofte å lage ferdig mat i aluminiumsfolie som de tar med ut og steker på bålet. I folien har de fisk eller kjøtt blandet med grønnsaker, krydder og litt smør/olje.

— Ellers er mat på termos, som supper eller gryteretter, også veldig greit, sier Nondal.

På utetid.net finner du flere tips til mat på bål, stormkjøkken eller termos. Vet du ikke hvordan du lager bål, eller synes du det er vanskelig å få fyr på det. Her er noen enkle tips.

7. Bokstavjakt

Gå på jakt etter ting som ligner på bokstaver i naturen. Er dere ekstra kreative, klarer dere kanskje å finne hele alfabetet? Barna kan også bruke pinner, steiner, etc. for å lage bokstavene. Er barna for små til bokstavjakt, kan de lete etter farger.

— Man skal gå på tur på barnas premisser. Men skal de gå litt lenger, må de motiveres litt. Dette kan være en god måte å gjøre det på, sier Nondal.

Nettsiden Idebank for småbarnsforeldre har skrevet om dette på sine hjemmesider.

8. Lekeplass-safari

Dra til en barnehage dere aldri, eller sjelden, har vært i.

— Man trenger ikke alltid ha så store krav til hva som kan være en tur. Barna synes det er kjekt og spennende med nye lekeplasser, sier Nondal.

9. Turgjemsel

La en person stå, gjerne en voksen. Så løper de andre og gjemmer seg i nærheten av stien. Man kan ikke gjemme seg lenger vekk enn at man kan se deg fra stien, og man må gjemme seg i turretningen. Går den som skal finne de andre forbi, får den som gjemmer seg et poeng.

— I tillegg til å være gøy, er dette en god måte å komme seg fortere frem på, sier Nondal.

Prøv gjerne alternative gjemselvarianter, eksempelvisomvendt gjemsel , nærgjemseleller refleksgjemsel.

10. Natt i naturen

NATT I NATUREN: Her er Andreas (snart 8), Ida (6) og mamma Ingebjørg på telttur i hagen i midten av januar. Foto: Privat

Å overnatte ute om vinteren er verdt et forsøk, og det trenger absolutt ikke bli kaldt. Dersom du kler deg rett og forbereder deg litt, kan det bli en veldig fin opplevelse. Har man ikke utstyr selv, kan man låne det. Man trenger ikke gå langt unna, å overnatte i hagen kan være like spennende som i skogen. Her er en pakkeliste for overnatting i naturen.— Barna synes det er kjempespennende, sier Nondal.

Harvest har også skrevet artikkelen «Kunsten å sove ute. 10 tips for nybegynnere».

Fakta/ Tips for en vellykket tur med barn

  • Sørg for en god start! Pakk sekken i god tid, helst kvelden før.

  • Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.

  • Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk!

  • Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.

  • Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp eller et annet konkret turmål.

  • Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.

  • Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.

  • Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn.

  • Husk å kle av barna hvis de blir for varme.

  • La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.