Det ble klart på dagens møte mellom Helse— og omsorgsminister Bent Høie og hans næringslivsgruppe (se fakta). Den består av store aktører innen matvarebransjen, eksempelvis Tine, Orkla, Norgesgruppen og Rema 1000.

HELSEMINISTER: Bent Høie.

De vil nå redusere innholdet av mettet fett i matvarer som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter frem mot 2018.– Dette vil ha stor betydning for folkehelsen. Det vil bety fem gram mettet fett mindre om dagen på hver enkelt av oss. I ytterste konsekvens vil dette redusere antallet hjerteinfarkt med 500 hvert år. Det har også andre helseeffekter. Dette vil gjøre det enklere for oss å gjøre sunne valg, og det påvirker kostholdet til alle, sier helse— og omsorgsminister Bent Høie.

Matvarebransjen vil også utvikle flere produkter som tilfredsstiller nøkkelhullmerket, samt bruke magrere råvarer og i større grad olje i sammensatte matvarer og ferdigretter.

Fra 15 til 13 prosent

Målet er å redusere inntaket av mettet fett fra dagens nivå på 15 prosent, til 13 prosent innen 2018. Helsedirektoratet anbefaler et inntak på maks 10 prosent. Det er begrunnet i forskning som viser at mettede fettsyrer øker det dårlige LDL-kolesterolet, som igjenøker risikoen for hjertesykdom.

Næringslivsgruppen har tidligere besluttet å redusere innholdet av salt i maten, og vil videre jobbe for å redusere sukkerinnholdet.

— Jeg er takknemlig for at matvareindustrien i Norge tar helseutfordringene på alvor, og at de er villig til å gjøre endringer som gir konkrete resultater. Samtidig er det god økonomi for dem, ettersom forbrukerne er opptatt av å ha et sunt kosthold, sier Høie.

Er det egentlig så usunt?

De siste årene har det vært en stor debatt om mettet fett, som man blant annet finner i fete oster, helmelk, smør, pølser og fete kjøttprodukter, egentlig er så usunt.

Nå blir det mindre mettet fett i kjøtt- og meieriprodukter. Foto: Colourbox

Blant annet kom det en studie i august som konkluderte med at mettet fett ikke gir økt risiko for verken hjertesykdom, slag, diabetes eller død. Her har et team med kanadiske forskere gått gjennom en rekke observasjonsstudier på mettet fett og helseeffekter. — De siste årene har flere forskere hevdet at mettet fett ikke er så usunt som det har blitt sagt. Er det tilstrekkelig grunnlag for å jobbe for at det skal være mindre mettet i maten?

— Ja, det er godt kunnskapsgrunnlag for det vi her gjør. Det kan være ulike oppfatninger, men jeg oppfatter at det er bred enighet om å redusere det samlede inntaket av mettet fett. Det bygger på internasjonalt og nasjonale konklusjoner, og er i tråd med verdens helseorganisasjon, sier Høie.

Rådet om å begrense mettet fett går igjen hos WHO, EUs EFSA. Det er også anbefalingene fra britiske, danske, svenske og australske helsemyndigheter.

På Helsedirektoratets hjemmesider står det følgende: «Det er overbevisende vitenskapelig dokumentasjon for at utskifting av mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer kan redusere risikoen for hjerteinfarkt».

Mette Fossum Beyer.

Utfaset palmeoljeRema 1000 er blant aktørene som er med i Høies samarbeid. De har jobbet med reduksjon av mettet fett i en rekke varegrupper de siste årene.

— Utfasing av palmeolje har vært et av de viktigste grepene og redusert andelen mettet fett betydelig. Vi er vårt ansvar bevisst og vil fortsette dette arbeidet, sier kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer.

Norgesgruppen er også med i samarbeidet. De har byttet ut omtrent 1000 tonn palmeolje for egne markevarer. Dette har resultert i omtrent 420 tonn mindre mettet fett solgt siden 2012, forteller kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i en e-post.

Komplisert tema

Elin Strand er forsker ved Universitetet i Bergen og medveileder på en studie om mettet fett som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Journal of Nutrition tidligere i år.

Studien viste at et høyt inntak av mettet fett ikke fører til høyere risiko for hverken hjertedød, hjerteinfarkt eller dødelighet blant pasienter som allerede har hjerte-/karsykdom og mottar medisiner for sin sykdom.

Hun synes det er et komplisert tema å gi råd om mettet fett, ettersom forskningen på området spriker.

— Jeg tenker at, totalt sett, så ville jeg gått ut og anbefalt et balansert kosthold. At man ikke er overhysterisk på det med fett, men at man heller ikke har et overkonsum, sier Strand.

- Er det bra eller nødvendig at matvarebransjen redusere innholdet av mettet fett i sine produkter?

— Det er vanskelig å vite. I Nederland har man nylig gått vekk fra å anbefale lette meieriprodukter, for eksempel. De går altså i motsatt retning. Men jeg tenker at det kommer an på hvilket utgangspunkt man har. For noen er det nyttig å redusere fettinntaket, mens for de som bare spiser lettprodukter, så kan det være gunstig å øke, sier Strand.