KONTROLL PÅ LIVET: Yoga handler om konsentrasjon og fokusering. Det handler også om å ta kontroll over eget liv, mentalt og kroppslig. Dette bildet er tatt under en yoga-time for nybegynnere på 3T Solsiden i Trondheim. Foto: Martin Andersen

— Ofte melder folk seg på timene en uke i forveien for å være sikker på å få plass. Det pleier som regel å bli helt fullt, sier Kari-Anne Bains.Hun er instruktør hos treningssenterkjeden 3T, Midt-Norges største treningssenterkjede. Bains har akkurat gjort unna en av de mest populære øktene innenfor «Body&Mind»-sjangeren, som yogaen dominerer.

— Jeg tror dette er populært siden mange synes det er behagelig med varmen. Ellers handler nok yogaens popularitet om at det er mye stress og fullt kjør blant folk i hverdagen. Da er det godt å utføre yoga for å lette litt på kropp og sinn, sier Bains, etter nok en fullbooket formiddagsøkt.

Kropp og sjel

Også gigantene Stamina og Sats Elixia trekker frem yoga, når de får spørsmål om hvilken treningsform som øker mest i popularitet:

— Jeg tror det har noe med tiden vi lever i. Det handler om at folk trenger å jobbe med bevegelighet, få avspenning og sliter med stress i en travel hverdag. Den gir gode verktøy for å lande, sier Hilde Sandvoll, avdelingsleder for Helsehuset Stamina i Tromsø.

— Yogatimene har vokst seg større og større for hvert år. Vi har det veldig godt i Norge, men likevel er mange flere uføretrygdet her enn i Sverige. Yoga handler om å jobbe med både kropp og sjel. Den trenden kommer til å fortsette, sier Bjørn Maaseide, norgessjef i Sats Elixia.

Tilbake til røttene

Hos Sats Elixia er yoga-markedet så umettelig, at de velger å utvide satsingen med «Yoga for athletes»

— Jeg har kun sett det på video, men det ser lovende ut. Det er et lavterskeltilbud som holder et anstendig nivå med bøye- og pusteøvelser. Det skal være et supplement til andre typer øvelser på sentrene, sier Maaseide.

Også lederen for Stamina-gruppen påpeker at yogaen bør brukes i tillegg til annen trening.

— Det er viktig å huske på at yogaen ikke er det eneste man bør ha fokus på, men at den er en del av en kompleksitet av vanlige styrkeøvelser. Det som er så bra med yoga er at det passer til alle. Derfor tilbys timer både til nybegynnere og viderekommende. Alle finner sitt individuelle nivå med et felles mål om å gå inn for landing i en travel hverdag, sier Sandvoll.

Basisøvelser fenger

En annen trend i tiden, er basistrening.

— Dette var liksom min baby da jeg kom inn i år. De første treningssentrene startet gjerne med to benkpress-apparater og to med knebøy. Nå har basistreningen begynt å komme mer tilbake, og vi ser at vi må ha seks-syv av tilsvarende apparater. Dette er basisøvelser som er viktige for folk i alle aldre og vi ser at det blir stadig mer populært, sier Bjørn Maaseide.

FULLE TIMER: - Yoga er en gammel slager som virkelig er kommet for å bli. Det har vært en vinner over flere år, men det er stadig flere som prøver seg, sier Monica Halvorsen Berg, gruppekoordinator hos 3T. Her instruerer hun under en yoga-time for nybegynnere på 3T Solsiden i Trondheim. Foto: Martin Andersen

— Knebøy og markløft, kombinert med dynamisk oppvarming, ser vi at flere medlemmer gjør på egenhånd. Tidligere var det gjerne de som benyttet personlig trener som trente på denne måten, men nå har dette spredd seg til en større del av medlemsmassen, sier Maaseide.Trodde du yoga-bølgen var forbi? Tro igjen.