KRISTIANSAND: Arne Hallvard Holte er nominert til Årets Ildsjel 2017. Arne har vært involvert i Oddesjaa i 40 år, og er nå leder for løypeteamet. Lidenskapen hans er å være ute i naturen, og før jul kommer han ut med boka «32 nærturer i Kristiansand». Hver onsdag er han også leder for en turgruppe med folk fra kreftforeningen.

– Tur og mosjon er noe jeg virkelig brenner for. Jeg er jo mye ute i skog og mark, sier Holte til Fædrelandsvennen.

Holte har vært involvert i Oddersjaa siden 1977, og var også formann i klubben i tre år fram til år 2000. Nå er han altså leder for løypeteamet i klubben.

– Vi er en gruppe på ti personer som arbeider mye med turløypene i Kristiansand. Vi reparerer broer, fikser stiene med materialer og mye mer. Så nå har jeg bilen full av materialer, sier Holte og smiler.

– Vi har blant annet jobbet mye i Baneheia. Vi har laget disse kartplatene som man finner i turområdene. Jeg pleier å si til folk at de må ta bilde av kartplaten når de kommer, slik at de kan ha kartet med seg hele veien, legger han til.

En av dem som har stor respekt for Holtes arbeid gjennom årene er nåværende daglig leder i Oddersjaa, Tor Mjaaland.

– Arne har gjennom veldig mange år gjort en kjempejobb for orienterings-, langrenns- og hoppgruppa i Oddersjaa. De siste årene har han gjort en strålende jobb for å få Kristiansands befolkning ut på tur ved å lage turkart, og nå før jul gir han ut den andre turboka i Kristiansand, skryter han.

Gir ut ny bok

Holte har laget en bok, som heter «32 nærturer i Kristiansand». Dette blir hans andre bok om turterrenget i byen. Boka skal stå på trykk 15. november.

– Arbeidet mitt med boka er helt frivillig. Vi har gått gjennom 32 fine turområder, og jeg har tatt masse bilder, i tillegg til å skrive. Så det har blitt mye korrekturlesning, sier Holte og ler.

Arne Hallvard Holte ønsker å få flere folk ut i naturen. I november gir han ut boka: «32 nærturer i Kristiansand». Foto: Henrik Gill

Nærturene i boka er både korte og lange, for å tilpasse hele befolkningen i Kristiansand.

– Noen turer er så korte som rundt stampa i Baneheia. Det handler om folkehelse, å komme seg opp av godstolen. Kanskje folk med et handikap går opp til tredje stampe, setter seg der mens de slapper av og kikker på vannet. Det handler om folkehelse og livskvalitet. Det er viktig å komme seg opp av godstolen, mener 73-åringen.

Leder for turgrupper: – Utrolig givende

Hver onsdag er Holte, sammen med Eli Johannessen, leder for en turgruppe som kommer fra kreftforeningen. Dette er en gruppe der deltakerne enten har hatt, eller har kreft. Gruppa pleier å gå tur i Baneheia.

– Forrige gang var vi 22 stykker. Vi går en times tur og spiser, før vi går tilbake. Noen er litt dårligere enn andre og trenger mer hjelp, men dette er en flott gruppe med mennesker som aldri syter eller klager. De er glade for å komme seg ut i naturen, forklarer Holte.

Han forteller at han får mye positive tilbakemeldinger.

– Vi har for eksempel ei dame i 80-årene som sier at hun gleder seg til hver onsdag, for da kan hun gå tur med oss. Det er hyggelig å høre. Jeg synes det er gøy, og ikke minst utrolig givende, fordi man ser hvor mye det betyr for dem, sier Holte, som også en annen turgruppe, en kompisgjeng som går i mer tøffere terreng.

– Enorme muligheter

Da Holte var 30 år ble han operert etter å ha vært alvorlig syk i flere år. Sykdommen angrep tykktarmen, noe som resulterte i at Holte fikk utlagt tarm.

– Jeg jobbet med det i 30 år, og det var vanskelig i begynnelsen. Men det gikk bedre etter hvert. Så poenget er at selv om man har et handikap, eller er pensjonist, så er mulighetene for å engasjere seg fortsatt enorme, forteller han.

Holte har vært leder for Norsk Forening for Stomi- og Reservoaropererte (NORILCO), og var i tillegg president for den europeiske organisasjonen i en årrekke.

– Det er faktisk noe av det arbeidet jeg er mest stolt av. Jeg er fortsatt leder for den lokale organisasjonen, avslutter han.