Spinningsykler, tredemøller og styrkeapparater. Det ser ut som et helt vanlig treningssenter. Men det er det ikke. For her er de fleste medlemmene syke.

— Målet er at de skal bli friske gjennom trening, sier Arne Instebø.

Han er lege og leder på behandlingssenteret som åpnet dørene på Brann Stadion i januar.

Harald Børø (68) lærer seg å gå igjen, etter at han fikk hjerneslag for drøyt tre måneder siden. Her har han har akkurat gått på en spesiallaget tredemølle. Til høyre lege Arne Instebø, til venstre Børøs bror, Øyvind Børø. Foto: Ørjan Deisz

590 kronerDe som får bli medlemmer her, betaler 590 kroner i måneden. Treningen er en del av behandlingen medlemmene tilbys — i tillegg til allmenlegebehandling, fysioterapi og muskelterapi. Alt etter hva behovet er.

Tilbudet kom i stand etter erfaringer Instebø gjorde gjennom 12 år som allmennlege.

— Som lege kan man råde pasientene til å være mer aktive.Men mange trenger veiledning og hjelp med dette. Her kommer pasientene til meg. Vi utreder og setter en diagnose, også følges de nøye opp av erfarne behandlere, sier Instebø.

Så langt har de 200 medlemmer. De har diagnoser som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og lungesykdom, nevrologisk og revmatologisk sykdom, depresjon og angst, osteoporose og ME.

Harald Børø går på tredemøllen, uten støtte fra krykkene. I bakgrunnen Inger-Lise Jozefowicz. Foto: Ørjan Deisz

Lærer å gå igjenPå en spesiallaget tredemølle går Harald Børø (68). Han fikk hjerneslag for drøyt tre måneder siden og holder på å lære å gå igjen. Tredemøllen tar vekk opp til 80 prosent av kroppsvekten, og gjør det mulig for Børø å gå en lengre tur uten støtte fra krykker.

— Målet mitt er å gå igjen, og å komme tilbake i arbeid. Dette tilbudet er topp for meg, sier Børø.

Inger-Lise Jozefowicz (32) går i treningsterapi for muskelrevmatisme. Målet er at hun skal kunne trappe ned, og til slutt slutte med medisiner.

— Går jeg ned i vekt, vil det gjøre det lettere for leddene å bære kroppen. Men det har vært vanskelig å klare det på egenhånd, når du har smerter, stivhet og sliter med utmattelse. Jeg trengte hjelp, sier Jozefowicz.

Hun er glad for at hun nå har all hjelp samlet på en plass.

— Tidligere hadde jeg legen et sted, behandlingen et sted og treningen et sted. Det ble fryktelig dyrt og tok mye tid. For meg har det nesten vært som å vinne i Lotto, sier 32-åringen.

I samarbeid med Brann

Det er Instebø og teamet som bestemmer hvor mye oppfølging pasienter som Jozefowicz og Børø trenger til enhver tid. Du kan ikke trene så mye du vil, med andre ord.

— Det er på en måte de friske periodene som er med på å finansiere periodene hvor man har behov for hjelp. På denne måten så kjøper man seg også et sikkerhetsnett der man får kompetent hjelp når behovet er der, sier Instebø.

Vibeke Johannesen. Foto: Vegar Valde

Behandlingssenteret er en del av Sportsklubben Brann. Det er Branns eksisterende medisinske apparat som har hovedansvaret for avdelingen. Brann-spillere benytter seg av både treningsutstyret og helsepersonellet, ved behov.— Spillerne våre får et bedre tilbud både når det gjelder det medisinske og trening, samtidig som økonomien på dette området er bedre for klubben. Det er også fint at folk flest kan dra nytte av den spesielle kompetansen vi har her, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann.

Instebø mener det ikke finnes andre sentre som dette.

— Senteret er unikt i den forstand at vi benytter det medisinske teamet til toppidrettsutøvere, til å også behandle vanlige pasienter. På den måten kan pasientene få nytte av den samme kompetanse og utstyr som benyttes innen toppidretten, sier Instebø.

Han tror heller ikke det finnes andre sentre der behandlerne jobber så tverrfaglig rundt samme pasient, tilsvarende det man gjør med idrettsutøvere.

Trening som medisin

Forskning viser at trening er en svært effektiv medisin for en rekke sykdommer og lidelser. Dette understrekes også i Aktivitetshåndboken, der de anbefaler trening som behandling for en rekke diagnoser.

Men Instebø mener det er vanskelig å anvende disse anbefalingene slavisk.

— Mange av de pasientene som virkelig har behov for trening som medisin, har enten fått sin sykdom fordi de er inaktive, eller er inaktive fordi de ikke er i stand til å håndtere denne typen behandling alene. Resultatet er uansett at pasientene må hjelpes, veiledes og motiveres, sier Instebø.

Han mener man må legge opp til trening gjennom mestring, og en tålmodig, forsiktig og individuell inngang til behandlingen. Det er også nødvendig med motiverte og erfarne behandlere som kan lede treningen.

Han mener det offentlige bør legge opp til flere typer slike tilbud, der både behandling, lege og trening er lokalisertsamme sted.

— Det er mye å hente på det, sier Instebø.

Lars Erik Mørk er talsmann for Aktivitetsalliansen. Alliansen består av syv partnere, deriblant Turistforening, Skiforeningen og Syklistenes landsforening. Foto: Gjensidigestiftelsen

AktivitetsalliansenHan får støtte av Aktivitetsalliansen. De har nylig sendt ut Aktivitetshåndboken til 1600 ferske allmennleger. De har også sendt ut en veileder til alle fastleger, for tidseffektiv bruk av Aktivitetshåndboken. Målet er å få flere leger til å bruke aktivitet som medisin.

— Alle typer tilbud som kan bidra til at leger vil bruke fysisk aktivitet som medisin i større grad er positivt. Dette høres ut som en spennende løsning, sier Lars Erik Mørk i Aktivitetsalliansen, og henviser til tilbudet på Brann Stadion.

Sammen med Norsk medisinstudentforening har Aktivitetsalliansen arrangert paneldebatter om Aktivitet som medisin i Oslo, Bergen og Trondheim de siste ukene.

— Der er det mange som etterlyser mer tverrfaglig samarbeid mellom leger og de som har kompetanse på trening, sier Mørk.

- Lettere å gi piller

Virke Trening forteller at senteret i Bergen ikke er først ut med å kombinere medisin og trening.

— 3T startet som et medisinsk senter, men fikk lite gehør hos myndighetene. De måtte bli et vanlig treningssenter for å gjøre forretning ut av det. Stamina Helse & Trening har denne tenkningen integrert, og det finnes også en del andre senter som har spesialister innenfor husets vegger, eller som har strategiske allianser. Men det som er mest vanlig, er å ha trening og fysioterapi, sier Anne Thidemann, direktør i Virke Trening.

Hun har tro på slike konsept.

— Jeg vil tro at veien til fysisk aktivitet som medisin, er kortere når fasilitetene er tilgjengelig og helsepersonellet er til stede der, sier Thidemann, og avslutter med et stikk til politikerne:

— Slik systemet er i dag, er det mye lettere å gi piller enn å henvise til aktivitet.