KLEDD LIKT: For å kunne gjenkjenne barna og effektivt holde opptelling på folketette steder, har brødrene Kristian (9), Joakim (8), Aleksander (7), Fredrik (4), Daniel (2), Marius Noraas Asbjørnsen (1) like klær under jorden rundt reisen. Foto: Knut Egil Wang
ÅTTE PÅ TUR: – Det er altoppslukende å ha seks gutter. Alle valgene våre er basert på guttene. Det er blitt en livsstil. Jeg ser ingen begrensninger, bare muligheter, sier Ørjan Tunge Asbjørnsen (38). Sammen med kona Kristin Noraas Asbjørnsen (37) drar han jorden rundt med sønnene Kristian (9), Joakim (8), Aleksander (7), Fredrik (4), Daniel (2) og Marius Noraas Asbjørnsen (1). Foto: Knut Egil Wang
BALANSEKUNST: En akrobatisk kar tester balanseevnen på rekkverket ved parkeringsplassen på Santa Monica Pier, mens Noraas Asbjørnsen-gutta dokumenterer. Foto: Knut Egil Wang
LIKT KLEDD ÉN: Disney World. Foto: Privat
LIKT KLEDD TO: Seaworld, Orlando. Foto: Privat
LIKT KLEDD TRE: Hai-spotting. Foto: Privat

— Jeg har alltid vært rastløs og hatt lyst til å se verden. Men det passer jo aldri, sier gründer og seksbarnsfar Ørjan Tunge Asbjørnsen (38).

Hele 2015 er han og kona Kristine Noraas Asbjørnsen (37) på reisefot. Med seg har de sønnene Kristian (9), Joakim (8), Aleksander (7), Fredrik (4), Daniel (2) og Marius Noraas Asbjørnsen (1).

ÅTTE PÅ TUR: – Det er altoppslukende å ha seks gutter. Alle valgene våre er basert på guttene. Det er blitt en livsstil. Jeg ser ingen begrensninger, bare muligheter, sier Ørjan Tunge Asbjørnsen (38). Sammen med kona Kristin Noraas Asbjørnsen (37) drar han jorden rundt med sønnene Kristian (9), Joakim (8), Aleksander (7), Fredrik (4), Daniel (2) og Marius Noraas Asbjørnsen (1). Foto: Knut Egil Wang

Første kontinent ut er Amerika, der de har vært i Florida og Karibia før vi treffer dem i Los Angeles.Videre venter Hawaii, New Zealand, Australia, Bali, Singapore og Thailand, samt ulike land i Europa og kanskje også en tur til Afrika.

— Vi bestemte at vi måtte gjennomføre dette nå mens ungene er små. Vi kunne ikke vente, de eldre blir mer og mer knyttet til skolen og venner. Det ville vært mer krevende å ta dem ut et helt år når de eldste går på ungdomsskolen, mener Ørjan.

Rask avgjørelse om å reise

Under reisen hjemmeundervises barna, som skal hoppe inn igjen i sine gamle klasser i januar 2016. Fleksibelhet i jobben gjorde timingen god. Ørjan er selvstendig næringsdrivende og jobber også under jorden-rundt-reisen, mens IT-systemutvikleren Kristine de siste årene har vært hjemmeværende.

Fra de bestemte seg til de satt på flyet til sin første destinasjon, Florida, gikk det drøyt fire måneder. De er ikke ukjent med tempo: Familien Asbjørnsen våknet en gang en sommerdag, fant ut at de ville til Syden, kjøpte flybilletter til Menorca og booket hotell, pakket til åtte personer og var på Sola flyplass to timer senere.

— Mange ønsker å reise jorden rundt, men lar det bli med tanken – og synes kanskje at det er for sent når de får barn. Forskjellen mellom dem og oss er at vi er personer som følger drømmer, kommenterer Ørjan.

- Alle kan nok klare å reise jorden rundt økonomisk sett hvis de legger en plan. Flybilletter er mulig å få billige, men det er dyrt å bo og leve.

Gründeren anbefaler andre med samme drøm å leie ut boligen sin. Selv har familien Asbjørnsen unngått dette – med seks barn prioriterte de å ha en retrettmulighet. Etter et halvår på tur skal de hjem en snartur til Bru i Rogaland før de drar på loffen igjen ut året.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Mindre hverdagskjekling

Ruten finjusteres underveis – Los Angeles-oppholdet ble for eksempel kortet ned fra en uke til fem dager. Valget om å bo i tykkeste turiststrøket på Hollywood Boulevard for å være nær severdigheter viste seg å bli en av turens nedturer.

MUSCLE BEACH: Det gratis treningsanlegget på Santa Monica Beach gir velkomment avbrekk fra bytraskingen. Foto: Knut Egil Wang

Etter Beverly Hills-sightseeing i den eksklusive handlegaten Rodeo Drive venter en snartur til Santa Monica ved Stillehavskysten. Her, med sand mellom tærne og mer armslag enn i Hollywood, turner brødreflokken av seg oppdemmet energi på Muscle Beach ved Santa Monica Pier.Treningsøkter med hele familien på hotellrom, treningssaler de kommer over og utendørs, erstatter gymtimer og aktiviteter. Hoderegning får de praktisert i drosjer og lokalbutikker og engelsken er i ferd med å løsne skikkelig.

Så moro synes guttene det er med språket at familien innimellom snakker bare engelsk seg imellom hele dagen. Slik får Ørjan og Kristine flettet skoleundervisningen inn i det daglige.

— Den største plussen ved en jordomreise er å få kvalitetstid sammen. Komme seg vekk fra forpliktelser og alt som er A4. Når du er hjemme, har du oppgaver som tar mye tid. Dagene går. Tidsklemma tar mange hjem, mener Kristine Noraas Asbjørnsen – og fortsetter:

— Det er positive opplevelser hele veien, barna har ikke samme tid til å krangle seg imellom. Det er et eventyr for oss, vi angrer ikke et sekund.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Likt kledd på tur

Både barn og voksne er lei hotellmat og siden de drar rundt, er det ikke alltid lett å vite hvor god mat kan oppdrives.

— Utfordring nummer én er maten. Å få spist sunt nok. Det amerikanske kostholdet er dårlig med mye fett, bacon og saus på alt. Vi er kjempeglade når vi kan lage mat selv, sier Ørjan.

«BAYWATCH»-STRANDEN: Santa Monica Beach. Foto: Knut Egil Wang

Et annet hodebry er sikkerheten. Både Kristine og Ørjan teller ustanselig til seks så lenge barna er våkne. Får de ikke stor nok taxi til alle, tar de med seg tre barn hver og noterer bilnummeret til hverandres drosjer.Like klær på guttene hjelper også. Mens de hjemme i Norge får kle seg fritt, er det felles enighet om at barna under verdensreisen kler seg likt hver eneste dag.

— Selv de eldste barna synes det er gøy. De får masse oppmerksomhet og Kristine og jeg kan lettere holde oversikten. Spesielt i fornøyelsesparkene hjelper det å ha dem i like klær, forteller Ørjan.

En kjærlighetshistorie

Første gang han møtte Kristine i 1998, var de begge i forhold. Men Ørjan fortalte foreldrene sine at han hadde møtt hun han skulle gifte seg med.

Noen måneder senere var de single og gikk på date. Dette var kvinnen han ville få de fem barna han ønsket seg med. Hun lo og ville bare ha to, maks tre, men så fikk de Kristian og syntes det var så kjekt at de endte med seks.

- Heldigvis var hun en fødemaskin! ler Ørjan.

— Guttene spør om de ikke kan få en baby til. Det er dager som er grusomt travle, men uten hjelp fra dem hadde det vært enda mer travelt. De største aktiviserer de yngste.

Livet med seks barn på jordomreise ønsker han ikke å male rosenrødt. Ofte må Ørjan og Kristine spise kald mat på skift.

Ørjan kommer med et lattermildt hjertesukk:

— Måltider er grusomme til tider! Det er dessverre mange ganger at barna er trøtte, eller ikke vil spise, eller nekter å spise sunnere enn de selv ønsker. Men det fungerer. Det er komisk også. Det er kaos, men det er vårt kaos. Vi har det ekstremt kjekt.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator