PÅ HJUL I PARKEN: Lei en rickshaw i Borgheseparken. Eller rulleskøyter. Eller hva med en rotur på den lille innsjøen? Foto: Torborg Igland
LITT RART: Stikk hånden inn i munnen og få det bevist om du er en løgner eller ikke. Eller kanskje du ikke får bevist noe som helst. Foto: Torborg Igland
KOSELIG OG GØY: Piknik i parken ved Parco di Mostri – Monsterparken. Koselig og gøy, synes barna. Foto: Torborg Igland
I MØRKET: Bullicame varme kilder har åpent til midnatt. Nyt det varme vannet, mens du ser på stjernene. Foto: Torborg Igland
EVENTYRLAND: Peterskirken og Det sixtinske kapell kan du strengt tatt se uten barn. Men utsikten til den berømte kirkens kuppel kan være fin å få med seg, særlig den du ser gjennom nøkkelhullet på Piazza dei Cavalieri di Malta. Foto: Torborg Igland
NYLAGET IS: Daniele Tiberi studerte økonomi, men hadde mer lyst til å lage is. For et drøyt år siden åpnet han iskrembaren Gelataro i nærheten av Pantheon. Grant og Sunniva fikk en titt inn i produksjonsrommet - og gir Gelataro en tredjeplass i iskremtesten. Foto: Torborg Igland
NAM-NAM: Isen til konditoriet Cristalli di Zucchero, i Via di San Teodoro, ved Circo Massimo, havnet ikke på barnas tre-på-topp-liste over Romas beste is. Men den ville nok scoret høyt på en voksenkåring, tror testpanelet. Sterk og god sjokoladesmak og ikke så søt. I tillegg har konditoriet noen av Romas beste kaker, små deilige franske munnfuller. Foto: Torborg Igland
RUINER: Forum Romanum er spektakulær i kveldslyset. Foto: Torborg Igland
ET HELT NYTT ROM: Kule mønstre og fin design, syntes testpanelet om Outdoor Urban Art Festivalen, som holdes på ulike steder i Roma hvert år. Foto: Torborg Igland

Vi har testet verdens beste is. Vi har gått på rulleskøyter i Borgheseparken. Sett ekte skjeletter. Fantasert frem store slag og fektende gladiatorer i Colosseum.

Sittet på en blankslitt tribunestein og sett ned i det som en gang var underjordiske tunneler, der det ble holdt både dyr og mennesker i fangenskap – til de skulle opp og kjempe til almuens forlystelse.

Vi har hatt søndagsutflukt med brød og ost i parken. Blitt bitt i hånden – nesten – av Bocca della Verita, sannhetsmunnen.

Monstre har omtrent krøpet ut av fjellet i Monsterparken litt nord for byen. Og vi har fått litt penger i en pengepung, gått på marked – og prøvesmakt 20 forskjellige sjokoladepålegg.

1. Bli lurt i Palazzo Spado

ILLUSJON: Skulpturen i enden av søylegangen er bare 60 centimeter høy. Fascinerende, synes Sunniva. Foto: Torborg Igland

Du skulle ikke tro det, men det er bare åtte meter frem til skulpturen i enden av søylegangen. Og skulpturen i enden er bare 60 centimeter høy. Denne optiske illusjonen ble laget av den barokke (eller skal vi si lekne?) arkitekten Francesco Borromini på 1600-tallet.Arkitekten fikk hjelp av en matematiker for å beregne hvordan søylene skulle minskes i størrelse og gulvet stige, for å skape illusjonen av at skulpturen var i naturlig størrelse og avstanden 37 meter.

I tillegg til søylegangen, som befinner seg i atriet til palasset, er det to etasjer med vakre, men for en 11-åring, akk, så kjedelige (ja, jeg sa k-ordet), 16— og 1700-tallsmalerier.

Her er det: I Romas historiske sentrum, Piazza Capo di Ferro 13. Åpningstider 8.30 am – 7.30 pm. Du betaler en symbolsk sum for å komme inn. Stengt mandager.

OBS. Mandag er en dårlig dag for severdigheter i Roma. Da møter du ofte stengte dører!

11-åringene om Palazzo Spado: Kult og fascinerende. Veldig morsomt å vite at det bare var en illusjon. Og så er det veldig fort gjort å se det, så det er noe du kan gjøre hvis du ikke har så mye tid. Anbefales for aldersgruppen fem år og oppover.

Les også: Fem tips til Romas beste pizza

2. Mystisk og vakkert i gravkammeret

Man blir stille når man går gjennom kryptene til Kapusinerklosteret. Det må være en av de mest bisarre og makabre severdighetene i Roma. For her har noen laget kunst av ekte skjeletter. De er blitt rosetter og border, til og med lamper. Det rare er at det ikke er ubehagelig. Tvert imot, er det mystisk og vakkert.

Her er det: Kapusinerklosteret ligger i Via Vittorio Veneto, 27. Bonus: I museet er det også et dramatisk maleri av Caravaggio! Det koster noen få euro å komme inn.

11-åringene om Krypten: Det var spennende og litt skremmende samtidig, med alle hodeskallene og beina.

Det var rett og slett veldig merkelig å se. Men jeg likte det. Det var liksom unikt, uvanlig fint. Anbefales fra åtte år og oppover. Det er nok litt skummelt for mindre barn.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

EN FANTASIVERDEN: Monsterparken Parco dei Mostri nord for Roma er full av store, merkelige statuer som pirrer fantasien. Statuen Orcus skal være et bilde på helvetes porter og kampen mellom det onde og det gode. Du kan gå inn i den, og inskripsjonen over åpningen betyr Alle tanker flyr. Foto: Torborg Igland

3. Magisk monsterparkEn monsterpark i skogen, en samlig vidunderlige skulpturer i stein, noen av dem hogd ut av fjellet der de ligger.

Idylliske stier under grønne greiner fører deg fra skulptur til skulptur, den ene rarere og mer fantastisk enn den andre. Og til hver skulptur står et lite stykke poesi hogd inn i stein, som for eksempel: Sol per sfogare il Core – Bare for å sette hjertet fri. Slik kan også vandringen i parken bli til et lite dikt til slutt.

Historien bak parken er like vakker som den er tragisk. En mann som het Pier Francesco Orsini ble så trist da kona Giulia Farnese døde at han fikk arkitekten Pirro Ligorio til å uttrykke sorgen i stein. Ligorio var faktisk også den samme som fullførte Peterskirken da Michelangelo døde. Parken ble bygget på 1500-tallet, i manieristisk stil. Poesi, tragedie, historie og skjønnhet. Kan noen ønske seg mer?

Her er det: Ti mil – og en times kjøretur – nord for Roma ligger Parco dei Mostri. Det er enklest å nå parken med bil. Parken er åpen fra klokka 08 til solnedgang. Det koster 10 Euro å komme inn for voksne og 8 for barn.

11-åringene om Monsterparken: Man kunne klatre rundt på steinene og i trærne. Statuene var store og kjempekule, det så ut som de kom fra en fantasiverden. Historien om parken var litt dramatisk, men jeg likte meg kjempegodt der. Det gøyeste var det skjeve huset. Og det var esler der. Anbefales for alle aldersgrupper.

NORSK: ... og «DOT DOT DOT» – kunstneren bak denne veggen – er norsk. Foto: Torborg Igland

4. Kunst til å tråkke påDet er visstnok ikke noe som gir så høy status i Roma som å være kunststudent.

Og kunsten er overalt. Vakre bilder, vidunderlige fresker, fantastiske statuer og storslått arkitektur. Og det er jo ikke slik at barn ikke liker kunst. Men det kan bli litt mye om du skal rekke over alt. Eller stå i mange køer.

Tenk smått. Velg for eksempel Piazza Navona, med Berninis skulpturer, eller galleriet i Villa Borghese – ikke begge deler. Eller hva med noe helt annet? Vi besøkte Outdoor Urban Art Festival, en årlig utstilling med gatekunstnere fra hele verden. Her er kunsten en del av rommet, og skal tråkkes på og tas på. Utstillingen holdes på forskjellige steder hvert år.

11-åringene om Outdoor Urban Art Festival: En veldig kreativ idé og veldig kult. Det var gøy å gå og se på de store maleriene på veggene og gulvet, med kule mønstre og fin design.

Hele rommet ble liksom til et nytt rom. Det ble til en liten fantasiverden. Et lite rom for seg selv, et kreativitetshus. Anbefales for alle aldersgrupper.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

5. Spennende historietime

Det er nok av ruiner i Roma. Men selvsagt besøker du Colosseum! Her satt opp mot 70.000 mennesker og heiet på sine favoritter. Dyr kjempet mot dyr, dyr mot mennesker, og mennesker mot mennesker.

På arenaen bygde man opp hele landskaper, og under bakkenivå kan du i dag se restene etter tunnelene, hvor mennesker og dyr sto og ventet i mørket, før store luker ble åpnet, lemmer ble heist opp og de kunne løpe ut på arenaen.

Og selvsagt beundrer du Forum Romanum! Hjertet av det gamle Roma, kjøpstad og politisk sentrum. Her gikk soldatene i parademarsj og mottok hyllest etter store slag. Colosseum ble påbegynt i år 72, de eldste delene av Forum Romanum er fra 500 f.Kr.

Velg å være der et par timer før solen går ned, så du får se ruinene lyssatt i skumringen når du går hjem.

11-åringene om Colosseum og Forum Romanum: Colosseum er kul og magisk. Et magisk syn om natten. Og det var et lysshow på Forum Romanum. Da kunne du se hvordan det var i gamle dager, og det var veldig gøy.

Jeg vet ikke hvor ofte de har sånne lysshow, men det er uansett anbefalt å se Forum Romanum. Fra åtte år, kanskje?

6. Gladiatorskole

Og når du har sett Colosseum, kan du gå på gladiatorskole! For rundt 2000 år siden var det fire gladiatorskoler i Roma, og da var det på ramme alvor. Den største av dem hadde en tunnel under jorden, som gikk rett til Colosseum.

PRØV SELV: Gå på gladiatorskole i Roma – og lær å fekte av instruktører fra Romas historiske forening. Foto: Torborg Igland

Arrangørene lover at du skal få lære slik kampteknikk som de brukte under gladiatorkampene, og i alle fall mye historie om livene gladiatorene de levde.Gladiatorskolen holder til i Via Morsasco 9, et par kilometer fra Colosseum. Det er Romas historiske forening som står for undervisningen, og det hele tar et par timer. Det anbefales å bestille på forhånd. Det er dyrt, rundt 500 kroner. Aldersgrensen er seks år. Men det er lov å se på. Og det er gratis.

11-åringene om Gladiatorskolen: Den var stengt da vi var der, så vi fikk ikke prøvd! Men egentlig er jeg glad for det, for jeg syntes det virket litt skummelt.

7. Rulleskøyter og verdens minste kino

Gå på rulleskøyter, lei en rickshaw eller en sykkel, se noe av verdens vakreste kunst i Villa Borghese galleri, kjøp ballonger, se utekino eller dukketeater, besøk den lille dyrehagen, kjøp is, sol deg eller ta en båttur på innsjøen.

I tillegg til utekinoen finnes også Cinema Dei Piccoli, den lille kinoen – med 63 seter. Kinoen, som står i Guinness' rekordbok som verdens minste, viser bare barnefilmer. Og så må du selvsagt se på utsikten over byen. Du kan gå opp til parken gjennom T-banestasjonen ved Spansketrappen.

Borgheseparken er gratis. Villa Borghese-galleriet koster 30 euro for voksne og 25 for barn, mer hvis du skal se gallerihagen. Og du må bestille billetter på forhånd, eller belage deg på å stå leeenge i kø. Og det vil du ikke.

11-åringene om Borgheseparken: En veldig kul park, et sted med masse natur, midt i Roma by. Syklene var veldig gøyale å kjøre rundt på. Rulleskøyter var også morsomt. Parken anbefales for alle aldersgrupper.

8. Bocca della verita – sannhetsmunnen

Legenden om det antikke kumlokket, med en diameter på størrelse med en voksen mann, sier at hånden blir bitt av om du lyver!

I dag er den sirkelformede skulpturen i marmor montert på en kirkevegg til Santa Maria in Cosmedin, som ligger en liten gåtur unna Colosseum. Attraksjonen er gratis – men du oppfordres til å donere en liten slant til kirken. Som regel kø, men den går fort.

11-åringene om sannhetsmunnen: Den var litt rar. Det er rart at folk tror at den funker, det er jo bare en stein! Men hvis du stikker hånden inn i munnen på noe, er det jo ikke så veldig beroligende, akkurat.

Små barn kan bli litt redde. Passer kanskje best fra seks år og oppover?

9. Seks typer honning, 20 sjokoladepålegg

Marked er alltid gøy. Vi valgte Mercato di Campagna Amica ved Circo Massimo – et innendørs matmarked i en gammel sirkulær markedshall.

Det er Romas Farmer's Market, og brukes av de lokale. Det er ikke altfor stort, og kvaliteten på varene er høy.

11-åringene om markedet: Ta med penger! Det var masse utvalg der, og masse forskjellig sjokoladepålegg og en egen sjokoladebod. Og forskjellige honninger. Og så er det masse smaksprøver, og det er veldig gøy.

Sjokoladepålegg med peppermynte var best. Anbefales fra tre år og oppover.

10. Søndagstur i det grønne

Søndag er piknikdag i Italia. Og er du i Roma, gjør du som kjent, som romerne. Kjøp med deg litt god mat og drikke, ta med et pledd og trekk ut i nærmeste park!

11-åringene om å dra på piknik: Det er veldig koselig å ha piknik i parken. Man blir rolig av det. Og det er gøy. Man kan leke og løpe rundt, snakke, klatre eller hva man vil.

Man kan ta med seg kort og spille kortspill, for eksempel. Og spise. Det er alltid god mat i Italia. Ta med ost, pølse, noe god jus, tomater, grønnsaker og frukt. Et teppe, kopper og tallerkener. Piknik anbefales for alle aldersgrupper.

11. En titt gjennom nøkkelhullet

På en av Romas syv høyder, sørvest for Colosseum, på Piazza dei Cavalieri di Malta, kan du nyte en litt spesiell utsikt.

I muren rundt Malteserordenens hage og kirke er det en dør, med et nå svært berømt nøkkelhull. Gjennom nøkkelhullet ser du nemlig Peterskirkens kuppel.

11-åringene om nøkkelhullet: Det er akkurat som et eventyrland på den andre siden av nøkkelhullet. Det føltes veldig spesielt!

SMAKSPRØVER: Gøy med smaksprøver på markedet. På Romas Farmer's market ved Circo Massimo er det seks forskjellige typer honning å smake på, og 20 ulike sjokoladepålegg! Foto: Torborg Igland

12. IskremtestOver hele Roma, når som helst. For italienerne lager jo verdens beste is. End of discussion.

11-åringene om iskremtesting: Det kan ikke bli annet enn en delt førsteplass:

1. Favoritten til Sunniva ble kjøpt på Il Gelato Fantasia i Viale Aventino ved Circo Massimo. Nydelig is, og fantastisk god krem, som smelter på tungen.

1. Grants favoritt: Il Gelato di San Crispino, i Romas historiske sentrum, nær Pantheon. Har veldig mange interessante smaker å velge mellom. Veldig god.

3. Il Gelataro Pantheon, i Romas historiske sentrum, og, som navnet sier, nær Pantheon. Vi fikk se hvordan de lager isen, og det var gøy. God krem og veldig god og helt fersk is.

I MØRKET: Bullicame varme kilder har åpent til midnatt. Nyt det varme vannet, mens du ser på stjernene. Foto: Torborg Igland

13. Varme kilderEn liten kjøretur utenfor Roma finner du flere varme kilder. Bullicame i Viterbo er for eksempel helt gratis – og er åpent til midnatt! Hvil kropp og sjel i dampende vann, mens du ligger og ser opp mot stjernene.

11-åringene om varme kilder: Det er en deilig opplevelse! Du kan bestemme selv hvor varmt du vil ha det, for det er ikke like høy temperatur over alt. Du kan svømme rundt og kose deg, eller bare ligge og døse. Det er fint å være der litt sent, for da kan du ligge og se på stjernene. Og om det regner, er det bare deilig. Anbefales fra to år.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen