Onsdag ettermiddag, flere timer forsinket, går det første flyet fra Gardermoen til Istanbul etter terroraksjonen tirsdag kveld. Flere Aftenposten snakket med vurderte det som trygt å reise.

– Jeg lar ikke dette påvirke meg. Da får terroristene det de vil, sier Shayan Hafezinejad i innsjekken til Turkish Airlines.

Sammen med Elmira Oshnavie skal han på ferie til Bodrum, med mellomlanding i Istanbul. Etter hendelsen har de fått meldinger fra venner og familie som er bekymret, men har valgt å dra på feire.

– Først tenker man på de som er rammet, så tenker man på seg selv. Vi skulle reist med flere, men de avbestiller nok. Vi er også forberedt på kaos, og har for eksempel med ekstra antrekk i håndbagasjen, sier Oshnavie.

De to reiste også til Paris uken etter terrorangrepet i høst.

– Alle sa det var så trygt, sier Oshnavie.

Og har du husket passet? Det må du:

VALGTE Å DRA: - Jeg har vært frem og tilbake, sier Abu Matovu, Oslo. Han valgte til slutt å dra på ferien sin til Istanbul. Foto: Jan Thomas Espedal

– Har vært opp og ned

Abu Matovu fra Oslo, skal på ferie til Istanbul. Han forteller at han har vært veldig usikker på om han skulle dra.

– Jeg har vært opp og ned, sier han i avgangshallen på Gardermoen.

Han forteller at de skulle ha vært flere som reiste, men de fleste har kansellert.

– Jeg har planlagt ferien, betalt flybillett og savner vitamin D, sier han.

Har du fått med deg denne?

MÅTTE VURDERE: Mehdi Shahdadfar, Bærum, fulgte familien til Gardermoen. De skal på ferie til Iran, og mellomlander i Istanbul på veien. Shahdadfar forteller at de vurderte om de skulle reise eller ikke, men tror at sikkerheten på flyplassen er skjerpet. - Jeg håper det går bra, men har jo bekymringer uansett, sier han. Han forteller at de ikke fikk noen informasjon fra flyselskapet, og fant selv ut at avgangen fra Gardermoen var forsinket. Foto: Jan Thomas Espedal

– Setter en strek over interessenKommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving sier det har vært litt flere henvendelser på telefon og chat onsdag formiddag enn det pleier å være.

– Noen er redde for at ferien deres ikke blir noe av, andre ringer og har spørsmål. Noen er nok litt mer bekymra enn andre, men de aller fleste opplever vi som forholdsvis rolige, sier hun.

Star Tour opplever at folk i år drar andre steder enn til Tyrkia, og har kuttet tilbudet dit med femti prosent sammenliknet med fjoråret.

– Dette setter nok en strek over denne interessen for mange, sierkommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren.

Samtidig som hun synes det er synd, sier Aspengren folk må velge en reisedestinasjon de er trygge på.

– Hvis du er urolig i utgangspunktet, dra et annet sted. Du skal slippe å være urolig når du er på ferie, sier hun.

Aspengren sier de forholder seg til UDs reiseråd, og oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

– Følg med på nyhetene hvis det er noe, og kontakt gjerne oss. Ha telefonnummeret lagret slik at du kan ringe om noe skjer.

TERRORANGREP: Over 100 personer er skadet og minst 36 drept ved den internasjonale terminalen på flyplassen i Istanbul. Foto: Reuters

Bekymret for gisseltakingReiseekspert Arild Molstad tror dette kommer til å påvirke både turismen i Tyrkia og landet som transittstopp, men at folk generelt er blitt mer bevisst på sikkerhet når de reiser.

– Folk er i stadig større grad villig til å inkorporere reiserisiko i sine reiseplaner, det har blitt en mer urolig verden på alle mulige måter. Folk ser at det er mer risikabelt å stå i en drosjekø utenfor en fotballkamp i England enn å fly rundt i verden, sier han.

MELLOMLANDER I TYRKIA: - Det er ingen plass som er tryggere enn der i dag, og vi skal bare mellomlande, sier Steve Höpner, Jessheim. Han og Håvard Jacobsen skal til Hellas med familie, og prøver å skjerme barna for det som har skjedd. Foto: Jan Thomas Espedal

Molstad sier dette ikke betyr at man skal eliminere Tyrkia som reisemål, men at man bør vurdere om det er verdt å ta turen. Hans største bekymring er den begynnende tendensen til å ta turister som gisler eller bedrive terror overfor reisemål for å destabilisere sårbare nasjoner.– Det er egentlig IS som for alvor har begynt å utnytte reisemål for å markere sine politiske hensikter. Tidligere har man hatt visse betenkeligheter med å bruke turismen, nå er det jo dessverre en del av IS-strategien. Det er urovekkende, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Lyst på reiseinspirasajon? Her får du gode tips:

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Kroatia er en av sommerens vinnere — men hvor skal du reise?

Her er prisnivået en fjerdedel av Norges

Disse irske øyene er plutselig blitt turistmagneter

Er dette de 10 beste øyene i Europa?

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen