— Min klare favoritt er bananene. Se på dem!

Hetty Ninnis smiler fornøyd ved tanken på at hun snart kan plukke en moden banan til frokost.

Den tropiske gartneren har tatt en pause fra beskjæringen av et peppertre og guidet oss forbi kaffebusker, ananasplanter og cashewtrær for å peke ut den imponerende bananbeholdningen.

— Når frukten er moden, deler vi gjerne ut til folk som kommer forbi. Bananene smaker nydelig, sier Ninnis.

Verdens største innendørs regnskog

Gartnerens arbeidsplass er en dampende het regnskog med fugler, sommerfugler, frukter, tropiske blomster og palmetrær. Her blir det aldri kaldere enn 15 grader, aldri varmere enn 35.

BANANBONANZA. Gartner Hetty Ninnis venter på at bananene skal bli modne. Kommer du forbi, spanderer hun gjerne. Foto: Paal Audestad

Arbeidsverktøyet hennes er blant annet machete og lasso, standardantrekket er shorts og t-skjorte.

Det rareste av alt: Vi befinner oss i utkanten av St. Austell, en landsby i Cornwall, England. Her ligger The Eden Project, verdens største innendørs regnskog som altså kan by på vekster og temperaturer som man ellers må til den andre siden av jordkloden for å oppleve.

Til England i sommer? Sjekk denne byen:

ATTRAKSJON. Tidligere var Cornwall mest kjent for strendene og hagene. Nå kommer folk også for å oppleve verdens største drivhus. Foto: Paal Audestad

Hetty Ninnis har visst at hun ønsket å jobbe med de eksotiske vekstene helt siden hun besøkte regnskogen i Costa Rica for mange år siden.

— Jeg ble grepet av hvor full av liv regnskogen var. Det var så sterkt at jeg begynte å gråte.

Det hele startet med en vill idé i 1995. Den tidligere rockeprodusenten Tim Smit hadde allerede sagt opp jobben for å restaurere den gjengrodde hagen The Heligan i Cornwall, som hadde ligget brakk siden 1915. Mot alle odds ble prosjektet en publikumssuksess.

— Folk syntes nok jeg var litt sprø, sier Smit, grunnleggeren av The Eden Project.

— Folk som sa de ikke var interessert i hager, likte The Lost Gardens of Heligan. Jeg tror årsaken var at vi droppet å snakke om de latinske blomsternavnene, vi fortalte heller den spennende historien om plantene og folkene.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

MØTE MED VERDEN. – Veldig lærerikt, konkluderer Marcus Headland og Julie-Anne Passey som er på tur med barna Gerrard (7 måneder) og Olivia (7). Etter å ha vært på ekspedisjon i jungelen, jobber de seg nå gjennom Middelhavet, Sør-Afrika og California. Foto: Paal Audestad
MØKKAMANN. Den sju meter høye roboten er laget av elektronikk hentet fra søppeldynga. Tennene er for eksempel laget av kasserte datamus. Figuren veier sju tonn, omtrent like mye som det en husholdning kaster i løpet av livet. Foto: Paal Audestad

Litt rock'n rollNå hadde Smit noe mye større i tankene; en verdenshage. Han hadde sett seg ut en leiregruve rett utenfor den lille byen St. Austell i Cornwall.

— Jeg hadde lyst til å skape noe helhetlig, og overraske folk med en slags tapt verden i et vulkankrater. Skissen til prosjektet ble skriblet ned på en serviett en sen kveld på en pub. Så drakk vi tre halvlitere og bare gjorde det, sier Smit.

I dag henger servietten på kontoret hos sjefen sjøl. The Eden Project ble virkelighet i 2001, etter seks års intens planlegging, pengeinnsamling og bygging.

Planter og frø fra hele verden ble samlet og systematisert under gigantiske bobler av plast og stål – én med regnskogklima, én med middelhavsklima. Avisen The Times kalte det «verdens åttende underverk» - og publikum strømmet til.

SØR-AMERIKA. Fossen i den søramerikanske delen av drivhuset består av regnvann, som finnes i rikt monn i Cornwall. Foto: Paal Audestad

Tim Smit har beskrevet The Eden Project som en rock'n'roll-vitenskapelig stiftelse. Målet har vært å synliggjøre hvor avhengige vi mennesker er av naturen – formidlet på en måte som folk flest forstår.

Han hevder likevel at prosjektet handler like mye om folk, historier og sosialt entreprenørskap som om planter, og han har en klar tanke bak navnevalget.

— Folk tenker på Paradis som et sted hvor alt er perfekt, det perspektivet deler ikke jeg. Paradis er perfekt bare en kort stund, så må du jobbe hardt for at det skal bestå, for at det ikke skal dø.

VERDENS TYNGSTE FRØ. De 1800 knoppene som utgjør et spiralmønster er møysommelig hugget ut av en enorm granittblokk – en jobb som tok mer enn to år. Frø-skulpturen veier 70 tonn, like mye som ti elefanter. Kunstneren har beskrevet resultatet som et «objekt for kontemplasjon og meditasjon». Foto: Paal Audestad

Hvert kontinent skal få sitt prosjekt

Prosjektet har vokst år for år, og grunnleggeren har involvert lokalbefolkningen, skoleelever, studenter og kulturpersonligheter, og hvert år arrangeres ulike festivaler. For innsatsen ble Smit i 2011 slått til ridder av den engelske dronningen, og kan nå titulere seg «Sir».

Han har fortsatt store ambisjoner.

— Målet er å skape et Eden Project på hvert kontinent innen tre år. Vi har et par temaer klare. I Kina skal det handle om vann og i Nord-Amerika om indianerne, sier Smit.

Unikt kart viser deg London på en ny måte:

SJEFEN SJØL. - Jeg vil vise at det er mulig å oppnå gode ting hvis vi mennesker jobber sammen, sier Sir Tim Smit. Han er blitt slått til ridder av dronning Elizabeth for innsatsen med The Eden Project og The Lost Gardens of Heligan. Foto: Simon Burt, Eden Project
NYSGJERRIGPER. Området er på størrelse med 30 fotballbaner, og du kommer garantert til å lære noe nytt i løpet av dagen. Foto: Paal Audestad

Blir det vel hett og klamt i jungelen, er det bare å rusle over til middelhavsområdet. Kun en passasje dekket av plast skiller de to verdenene. I middelhavsboblen er klimaet som en norsk sommer på sitt beste, med en makstemperatur på 25 grader.

I tillegg til typiske vekster fra middelhavslandene, dyrkes det trær, planter og frukter fra Sør-Afrika og California her inne, til sammen rundt 1000 i tallet. Avhengig av hvilken tid på året du kommer hit, kan du oppleve bugnende tulipanåkrer, vinranker tunge av frukt, olivenlunder og duften av krydderurter som kiler deg i nesen.

Sånn omtrent i Sør-Afrika et sted står en familie på fire under en gigantisk aloe vera-plante.

— Vi har ikke vært så mye i utlandet, så vi har ikke sett alle disse eksotiske vekstene før. Her får vi liksom sett alt på en gang, sier Marcus Headland.

Sammen med kjæresten Julie-Anne Passey, sønnen Gerrard (7 måneder) og datteren Olivia (7), har han reist fra hjembyen Rugby for å oppleve Edens hage.

— Vi har blant annet sett kaffe og sukker i sin reneste form. Det er virkelig lærerikt for hele familien, sier han.

Har du besøkt noen av disse landene?

HETT OG HØYT: Regnskog-drivhuset rager 55 meter i været, dobbelt så høyt som Tower of London. Fra gangstien i tretoppene ser du ut over vekster fra fire regnskogområder i verden. Foto: Paal Audestad

Heises opp 55 meter over bakken

Tre dager i uka blir Hetty Ninnis heist opp for å beskjære trærne slik at de ikke vokser seg gjennom plasttaket. 55 meter over bakken har hun fugleperspektiv over den frodige jungelen.

— Det er den mest fredelige tiden på dagen. Jeg får virkelig tid til å tenke, der jeg henger, sier Ninnis.

The Eden Project er Cornwalls mest populære attraksjon, med mer en 800.000 besøkende hvert eneste år. Området er så stort at det er en fordel med kart eller guidebok, men hvis du lurer på noe om en frukt, et krydder, en plante eller et tre, er det bare å gripe fatt i Ninnis eller en av de andre gartnerne.

— Jeg liker at folk stiller spørsmål. Sannsynligvis står jeg med rumpa i været og steller en plante når du kommer forbi, men for all del – spør!

Få mer reiseinspirasjon med disse sakene:

Kroatia er en av sommerens vinnere